Rozdělil bych je na tři základní skupiny, první to vnímá jako správnou volbu a řídí se emociálně, druhá je přesvědčena parametry a třetí skupina neví jak na tento druh zdiva pohlížet a „z které strany ho uchopit“. Tady bych se chtěl právě zaměřit na poslední skupinu a nahlédnout na tyto cihly ze všech stran, jak laické, tak odborné praxe.

Při prvním pohledu na cihlu T Profi zaujme velikostí voštin plněných minerální vatou a mohutností nosných stěn. Není tajemstvím, že tloušťka těchto cihel je od 30 cm do 50 cm a je v těchto tloušťkách plnohodnotným zdivem nejenom pro úsporné a nízkoenergetické domy, ale i pro domy pasivní. Součinitel prostupu tepla je od U = 0,22 pro zdivo tl. 30 cm až do U = 0,14 W/(m2K) pro zdivo tl. 50 cm, mezitím jsou ještě řady tl. 38 a 44 cm.

Obrovskou výhodou minerální izolace uzavřené ve voštinách cihel je její ochrana a téměř neomezená životnost. Keramická schránka ji chrání proti mechanickému poškození z vnějšího prostředí a rozložení vaty ve zdivu znemožňuje jejímu sesednutí a vytvoření tepelných mostů. Izolace obklopená keramikou má další zajímavou vlastnost, je vždy v suchu. Umožňuje to unikátní kombinace keramiky se schopností jímat vlhkost z více difúzně propustné vaty, a tak ji stále vysušovat. Tím jsou vždy zachovány výborné tepelněizolační vlastnosti těchto cihel.

Mnoho stavitelů řeší zatečení nebo nasáknutí vody do tohoto zdiva při samotné výstavbě. To se může stát při nedodržení předpisů pro zdění a nezakrytí zdiva nebo tvorbě kaluží vody na základové desce. U vody na základové desce je snadná pomoc, stačí použití soklových cihel impregnovaných proti vodě. To znemožní nasáknutí zdiva v jeho patě do doby, než je stavba pod střechou. V případě, že do zdiva zateče, je izolant chráněn hydrofobizací, a tak dojde pouze k nasáknutí keramického střepu, který velice rychle vysychá. Na toto téma bylo provedeno mnoho zkoušek a všechny prokázaly po vyschnutí zdiva nezměněné vlastnosti.

Konzervativní realizátoři stavby se také bojí „nového“ materiálu. To je ovšem velký omyl, toto zdivo je mnohem jednodušší na provádění, má pouze poloviční blok a např. formát cihel tl. 38 cm se může v rozích zdít zcela bez doplňků. Také technologie zdění zůstává obdobná na tenkovrstvou celoplošnou maltu nebo zdicí pěnu Dryfix. Cihla se chová jako standardní broušená cihla s tím rozdílem, že má mnohem jednodušší detaily provádění. Navíc má toto zdivo mnohem masivnější keramické stěny, které jsou vylehčené a výborně se řežou. Zároveň mají oproti klasickému tepelněizolačnímu zdivu vyšší pevnosti. Např. pro zdivo zděné na tenkovrstvou maltu je charakteristická pevnost zdiva fk = 3,5 N/mm2 u předchozí generace tepelněizolačních cihel EKO + bez výplně vatou byla tato pevnost fk = 2,37 N/mm2, není se tedy čeho obávat. Naopak pro lidi, kteří chtějí snadné a rychlé stavění je toto nejjednodušší cihla. Dokonce i finální povrchové úpravy jsou jednodušší a umožňují zachování výborných vlastností keramického zdiva.

Rádi vás se s Vámi setkáme v ­Brně na veletrhu IBF 2016 – 20. - 23. 4. v pavilonu P, stánek č. 148.
Tisková konference proběhne 20. 4.  v 11 - 12 hod, pavilon P4, sekce A.

Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
www.wienerberger.com
zákaznická linka: 844 111 123