O desítky procent lepší hodnoty
Nové půltunové desky
dostaly označení LG 504 a pohání je výkonný dieselový motor HATZ Supra 1D81Z. Vzájemně se liší vlastně jenom v rozměrech – ta menší z nich má hutnící vibrační desku 550 mm širokou, ta větší 700 mm širokou. To se odráží i na celkové hmotnosti přístroje. Ta menší váží 470 kg, ta větší už 499 kg.

Oproti starším strojům jsou ty nové mnohem silnější, rychlejší a výkonnější. A to výrazně. Desky LG 504 pracují ve frekvenci 69 Hz, mají obrovskou hutní sílu 65 kN a amplitudu vibrace (míru maximálního vychýlení spodní desky při vibraci) 2,4 mm. To jsou hodnoty o jednotky až desítky procent lepší, než u jejich nejvýkonnějších předchůdců.

Práce s těmito deskami je proto mnohem efektivnější, rychlejší a přináší lepší výsledky – podle informací od výrobce s nimi dokážete zhutnit až 32 metrů za minutu. A ani se u toho moc nenadřete, protože desky LG 504 mají (stejně jako jejich předchůdci) nejnižší hodnoty vibrací v zápěstí a rameni ve své třídě. Pracovat s nimi je zkrátka radost.

Inovace se dočkaly i válce
Vibrační desky nejsou jedinou novinkou, kterou Atlas Copco na trh v roce 2015 uvedl. Švédové „vytunili“ také svůj ručně vedený vibrační válec – starý známý LP 6500 by měl v nejbližších letech postupně nahradit model LP 6505. Oba stroje od sebe rozeznáte hned na první pohled: novější LP 6505 má výklopnou kapotu, která umožňuje snadný přístup ke všem servisním bodům.

LP 6505 dostal do vínku i automatické hydraulické brzdy, praktičtější shrnovače a nový chladič hydraulického oleje, se kterým se snáze udržuje ideální teplota a prodlužuje životnost baterie nebo těsnění. Jestliže už váš starý válec dosluhuje a nepomůže mu ani ten nejlepší servis, pak teď máte ideální příležitost k tomu, abyste si pořídili nový.