Masivní zdicí materiál VAPIS se vyrábí slisováním směsi křemičitého písku, nehašeného vápna a vody do konečného tvaru a následným vytvrzením v parním prostředí v autoklávu. Vyznačuje se vysokou objemovou hmotností a především pevností, jež umožňují snížení tloušťky zdiva při dodržení všech stavebně technických požadavků. V rodinných i řadových domech jsou nejčastější tloušťky nosných stěn 175 resp. 200 mm, někdy i 240 mm, pro příčky se používá nejvíce 115 mm. Kromě toho prvky VAPIS vynikají dobrými zvukově izolačními vlastnostmi – splňují požadavky na váženou stavební neprůzvučnost pro obvodové i mezipokojové stěny již v minimálních tloušťkách. Například zdivo tloušťky 115 mm při objemové hmotnosti 2000 kg/m3 dosahuje vzduchové neprůzvučnosti R’w 46 dB a splňuje tak s velkou rezervou požadavek normy (42 dB). Stěny z vápenopískových kvádrů mají také výbornou schopnost akumulovat teplo, takže fungují jako přirozený regulátor teploty v interiéru. Vápenopísková cihla rovněž funguje jako přirozený regulátor vlhkosti, protože má schopnost ukládat vodní páry a opět je uvolňovat do vnitřního prostoru.

Strojní i ruční zdění
Vápenopískový systém QUADRO využil jako první koncem devadesátých let minulého století možnosti technologie výroby integrovat do bloků průchozí otvory tak, aby byly způsobilé k vedení vertikálních elektroinstalací uvnitř zdiva v jeho podélné ose. V současnosti se bloky s elektrokanálkem nabízejí nejen jako součást systému strojního VAPIS QUADRO E, ale začínají se uplatňovat i bloky s elektrokanálkem pro ruční zdění.Smyslem eletrokanálku je možnost vedení svislých elektroinstalací uvnitř zdiva bez nutnosti dodatečného zhotovení svislých drážek. Ve zdivu se může vést v podstatě jakákoliv elektroinstalace: kabeláž, anténní TV svody i vedení nízkého napětí jako jsou počítačové sítě nebo telefonní linky. Základní výhodou elektrokanálků je odbourání zhotovení 75 % svislých drážek v hotovém zdivu, kabeláž je přitom chráněná uvnitř bloků. Díky elektrokanálku nedochází k oslabení stěn drážkami, takže se nesnižují jejich zvukově izolační schopnosti. Možná je i dodatečná instalace kabelů v průběhu užívání stavby bez nutnosti výrazných zásahů do omítnutého zdiva.

Předpokladem funkčnosti elektrokanálků je dodržování vazby bloků VAPIS „půl na půl“ již při zdění, což sice zvyšuje nároky na přesnost práce, ale zároveň se jedná o staticky nejjistější vazbu bloků. Instalace elektrického vedení se provádí protahováním. Kanálky jsou umístěny ve středové ose stěny – jejich průměr je 4 cm, vodorovné odstupy mezi osami kanálků jsou 12,5 cm. Prvky s elektrokanálky VAPIS jsou dostupné v tloušťkách 115/175/200/240 mm ve variantách dutého i plného bloku.

Provádění na stavbě
I při použití bloků VAPIS s elektrokanálkem se jedná o „klasické“ zdění bez nutnosti speciálního vybavení zedníka. Bloky se ukládají do lože tenkovrstvé malty vysokého 2 mm, systém pero-drážka po stranách umožňuje jejich pohodlné osazení bez nutnosti maltování svislých styčných spár. Pro přesnost zdění je důležité pečlivé zhotovení první patní vrstvy zdiva každého podlaží. Ta se zhotovuje převážně ze samotných bloků, možné je i použití vyrovnávacích bloků. Nad rámec běžného zdění do tenkovrstvé malty je u bloků s elektrokanálkem nutné dodržet poloviční vazbu, což vyžaduje jen trochu zednického fortelu. Vhodná je pravidelná kontrola průchodnosti kanálků v průběhu zdění (rovná tyč o průměru asi 35 mm, např. násada na koště). Pro nanášení malty se používá maltový dávkovač VAPIS s lištou zabraňující padání malty do elektrokanálků. Systém lze doplnit dalším příslušenstvím vápenopískového zdiva jako je tenkovrstvá malta, ucelený systém překladů, věncovky a zdicí pomůcky.

VAPIS stavební hmoty s.r.o.
V Lukách 132, 267 01 Králův Dvůr
311 644 705

info@vapis-sh.cz ,
www.vapis-sh.cz