Otevření do plného provozu, k němuž došlo včera večer ve 20:00 hodin, ocenili zejména obyvatelé této centrální části města a hlavně motoristé.

Vzhledem k tomu, že to nebyla jediná stavba u našich severních sousedů (Metrostav již postavil mj. most v Chelmeku a dokončuje protipovodňová opatření na Kladské Nise), rozhodlo se vedení založit zde dceřinou společnost. Nově vzniklá firma Metrostav Polska Spolka Akcyjna už podala např. nabídku na výstavbu úseku metra ve Varšavě. Metrostav dále nabízí nejnižší cenu na modernizaci dálničního úseku S7 Gdaňsk – Elblag, což je momentálně největší vypsaný projekt v Polsku za 1,65 mld. zlotých (zhruba 10 mld. korun) a v příštích týdnech by mělo dojít k podpisu kontraktu. Nadějně vypadá účast společnosti i v dalším tendru na dopravní stavbu v polském hlavním městě za přibližně miliardu korun.

V důsledku stále nepříliš aktivního tuzemského stavebního trhu musí totiž Metrostav rozšiřovat svou působnost i do zahraničí. Využívá pro to vedle obchodních zastoupení v řadě zemí také dceřiné firmy, jako je třeba tradiční Metrostav Slovakia a.s., dále Metrostav Deutschland GmbH či rakouská BeMo Tunnelling GmbH, která patří do jeho skupiny od roku 2013. Nejnovějším přírůstkem do rodiny největší české stavební firmy je společný podnik v Turecku.

Jeho celý název je METROSTAV ANKARA İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. Jeho druhým společníkem je tamní firma Ankara Insaat, která funguje již zhruba 30 let zejména v segmentu výstavby silnic a dálnic. Nyní se spolu s Metrostavem uchází o zakázky soukromých investorů a hledá uplatnění pro své lomy, obalovny, finišery, válce a další zařízení pro výstavbu dopravní infrastruktury. Po uplynutí jednoho roku od založení se bude moci zúčastňovat též veřejných soutěží v Turecku.

Skupina Metrostav v současné době dále působí na Slovensku, Islandu, v Německu, Rakousku, Polsku, Turecku, Maďarsku, Švédsku, Bělorusku, Norsku a ve Finsku. Výkony v zahraničí měly 30% podíl na celkových hospodářských výsledcích Skupiny za rok 2014.

www.metrostav.cz