Stále častěji jsou proto u domů k prosvětlení využívána velká prosklená posuvná dveřní křídla vyplňující celý prostor od nadpraží až k podlaze.

Důvody tohoto trendu jsou nasnadě. Lidé stavící rodinné domy chtějí ve svých příbytcích více přirozeného světla, zajištění  bezprostředního kontaktu se zahradou či terasou domu a okamžitý bezbariérový přístup z interiéru do exteriéru i naopak. Díky velkým proskleným posuvným dveřím se doma cítíme svobodnější a v neustálém kontaktu s venkovním děním.

Zdvižně – posuvné dveře (dále jen HST nebo HS portál) využívá i dům Denisy a Michala, který si postavili na okraji Prahy. Obdobně  jako  ostatní okna domu, je i HS portál vyroben z profilů ­REHAU Geneo, jejichž základ tvoří kompozitní materiál RAU – FIPRO. Díky součiniteli prostupu tepla na úrovni Uf do 0,79 W/m2K patří tyto profily mezi nejúspornější na trhu. Okna domu jsou zasklena izolačními trojskly, což jim dává izolační schopnosti 30 cm silné zdi a možnost jejich nasazení i v domech navržených v pasivním standardu.

A jaké jsou další hlavní výhody, pokud pro své HST zvolíte profily REHAU Geneo?
K těm základním patří možnost výroby prvků až do výšky 2,7 m a celkové délky 10 m, a to díky fantastickým statickým vlastnostem profilů z materiálu RAU-FIPRO (PVC se skelnými vlákny). Oceníte také tichý chod a velmi snadné i lehké ovládání. Již výše byly zmíněny vynikající tepelně-izolační vlastnosti. HS portály GENEO splňují požadavky na pasivní dům (Uw = 0,67 W/m2K). Portály GENEO se navíc přesně dle vaší představy přizpůsobí požadavkům na vzhled. Profily je možné polepovat fóliemi, lakovat nebo obložit hliníkovými krycími lištami. Uživateli je zajištěna také naprostá bezpečnost. Odolnost proti vloupání řadí profily REHAU Geneo až do třídy RC2. Zároveň vynikající je i hlukový útlum až do Rw=42 dB, na což je při dnešní narůstající zátěži v této oblasti kladen uživateli stále větší důraz. Beze zbytku splněny jsou i požadavky evropských norem na bezbariérový průchod.

Ivo Románek

REHAU, s.r.o.
Obchodní 117, 251 70 Čestlice
tel.: 272 190 111
e-mail: praha@rehau.com , www.rehau.cz