Firma DOSTING, spol. s r. o. Brno se s tímto trendem plně ztotožňuje a s pomocí nového technologického zařízení na opracování desek nabízí vlastníkům a uživatelům budov vyšší kvalitu, vyšší užitnou hodnotu a to vše ve velmi přijatelných cenách.

V letošním roce firma DOSTING realizovala zajímavou dodávku – Obklady interiérových stěn v budově ředitelství významné společnosti CONTINENTAL BARUM v Otrokovicích, kde velmi zdařilý architektonický návrh Ing. arch. Přehnala uvažoval  i s obklady vnitřních stěn chodeb a společných prostor  materiálem ALUBOND tmavého odstínu (viz obr.1) v kombinaci s reprezentativní hlazenou omítkou v černé a žluté barvě. U těchto obkladů byl použit nový prvek, řezové hrany bondu jsou uzavřeny (olemovány) Al plechem ve stejném odstínu jako je pohledová plocha obkladového materiálu. Tímto technologickým opatřením byl odstraněn někdy vnímaný nedostatek šablonových deskových  obkladů spočívající ve skutečnosti, že ve spárách mezi jednotlivými šablonami byla viditelná řezová hrana obkladového materiálu. Zde již firma DOSTING použila toto progresivní řešení s olemovanými hranami šablon, které zvyšuje estetiku použitých obkladů a umocňuje celkový pozitivní dojem (viz obr. 2).

Další zajímavou stavbou, kde bylo využito interiérových kazetových obkladů z materiálu ALUBOND, byly interiérové obklady Univerzitního CAMPUSU v Brně – žlutá etapa, kde tyto obklady ve dvou barevných odstínech byly kombinovány s materiály nerez, sklo a kámen a celkové architektonické pojetí vnitřních prostor zmíněných budov je velmi moderní, funkční a odpovídající designu 21. století (viz obr. 3).

V polovině roku 2015 firma DOSTING dokončila obklady kompozitními deskami ALBOND, tentokrát exteriérové, na mimořádně architektonicky zdařilém vstupním objektu do významného strojírenského podniku na Vysočině. Celek dvou budov s výraznými prosklenými plochami, kde byla použita oblouková skla, je propojen v úrovni atik železobetonovými vazníky, které jsou opláštěné ALBONDEM. Střecha nad příčníky je skleněná s vynechanými otvory pro přirozenou závlahu osázených dřevin (viz obr. 4). Lidé přicházející do továrny tedy vstupují moderním světlem prozářeným vstupem s oblými tvary, a mají tak úplně jiný a mnohem pozitivnější pocit z příchodu do zaměstnání, než na jaký jsme byli zvyklí v dobách nedávno minulých. Součástí vstupního objektu jsou rovněž ordinace lékařů, kantýna a prostor pro strážní službu. Firma DOSTING se na této akci podílela kompletními dodávkami obkladů kompozitními deskami ALBOND od projektu až po montáž. Jelikož se z hlediska konstrukčního jednalo o průniky pravoúhlých prvků s křivkami oblých vstupů a zakřivených podhledů, byla tato akce, i když menšího rozsahu, poměrně náročná na projektovou přípravu i vlastní precizní realizaci. Výsledné dílo rozhodně stojí za viděnou a není vyloučeno, že bude jedním z kandidátů na stavbu roku v kraji Vysočina (viz obr. 5).Firma DOSTING v současné době realizuje opláštění zajímavé budovy na Slovensku, kde budou použity kompozitní desky ALBOND v sedmi barvách, v zajímavém architektonickém pojetí, ale o tom bude hovořit článek v roce 2016.Projektové středisko firmy DOSTING nabízí bezplatné poradenství architektům a projektantům při jejich návrzích exteriérových či interiérových obkladů moderních budov 21. století. Realizační oddělení se pak postará o rychlou a kvalitní realizaci smluveného díla. Na nových webových stránkách společnosti DOSTING (www.dosting.cz) najdete řadu fotek z úspěšných realizací a velké množství technických informací a řešení.

Ing. Josef Suchomela
DOSTING, spol. s r. o., Brno
e-mail: suchomela@dosting.cz

DOSTING, spol. s r. o.
Košinova 19, 612 00 Brno
tel.: 549 522 211, fax: 549 522 210
e-mail: suchomela@dosting.cz, www.dosting.cz