A tak s heslem: „Na chudý lid musí být přísnost“, vyrukoval jako v pohádce, kde dva vykukové začali vymýšlet daň ze vzduchu, ministr financí na živnostníky. Je třeba ty nepoctivé šíbry, co mají jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou zkrátka sledovat a s moderním heslem: „Ať platí“, je ještě více přitlačit ke zdi - nebo spíše - získávat informace typu, kolik kde, čeho a za co. A tak je tu slavná Elektronická evidence tržeb. Prý to do státní kasy přinese 12 mld. Kč. No, uvidíme.

Daně se teď vybírají špatně. DPH je za očekáváním, peníze chce školství, doktoři, sport a světe div se, také lidé v dozorčích radách polostátních gigantů, jako je například ČEZ, České dráhy, Mero či Čepro. Jedním z takových členů (a jistě ne samotným) je dle internetového portálu www.neovlivni.cz také bývalá komunistická rozvědčice Radmila Kleslová. Nynější starostka Prahy 10 a místopředsedkyně Hnutí ANO si podle zjištění serveru přijde za svou manažery ČEZ blíže nespecifikovanou vedlejší činnost v oblasti monitoringu a analýz legislativy (prázdná slova zní hezky) na 100 tis. Kč měsíčně. Podle Neovlivni.cz však Kleslová působila či působí i v dozorčích radách dalších polostátních podniků, jako jsou například České dráhy nebo Čepro. Zkrátka paní Nepostradatelná s velkým „N“.

Dalším vynikajícím příkladem ochrany našich daní je výplata odměny ve výši 150 miliónů Kč bývalému řediteli Českého Aeroholdingu, panu Miroslavu Dvořákovi. Odměny ve výši 200 miliónů Kč si tehdejší vedení vyplatilo za pouhý převod firmy ze státního podniku na akciovou společnost. A jakým překvapením je to, že letišti chybí dokumenty, ze kterých by bylo zřejmé, na základě jakých smluv byly peníze vyplaceny.

A pro další případ, proč jsou daně živnostníků potřeba, si zajdeme maličko do historie. Každý si asi vzpomene, jak byla vymyšlena za 250 tis. Kč měsíčně funkce „Ombudsmana Českých drah“ bývalému řediteli ZOO Praha, panu Petru Fejkovi. Titulek v Blesku tehdy burácel: „Bere 250 tisíc a nemusí nic dělat.“ Výstižné. A nebo chcete hledat úměru mezi účelností vynaložených prostředků ve vztahu k tomu, že někdo hodil v kupé na zem posmrkaný kapesník?

A tak zatím, co z nepřehledných smluv, spletenců kamarádů a jejich známých odtékají z podniků s účastí státu neefektivně stamilióny a miliardy, hospodský Ferda nahání ešusem pod Lysou horou internetový signál na elektronický terminál, aby dřevorubci mohli dostat pivo s lístkem.

A Vy zedníci se nesmějte! Příště, až půjdete přilepit tetce kachličku po výměně vodovodní baterie, je Vy lumpové řada na Vás!

Ivo Románek