Firma je rovněž schopna realizovat řízení osvětlení celých budov či zpracovávání energetických auditů osvětlovacích soustav. V letošním roce slaví 20 let na českém trhu, a proto jsme se vydali za jednatelem společnosti, Ing. Zbyňkem Šimetkou, abychom mu položili několik otázek.

Pane inženýre, na stránkách Vaší společnosti jsem se dočetl, že firma byla založena již v roce 1991. Jak se pak ale dopočítat jubilea 20 let? Popište nám, prosím, trochu začátky Vaší společnosti.

Obojí platí. Těch 20 let počítáme až od zápisu firmy INGE Opava, spol s r. o. do obchodního rejstříku, ale podnikání jsme zahájili hned po revoluci, ve zmíněném roce 1991. V malé privatizaci jsme tehdy na úvěr vydražili prodejnu elektrospotřebičů a svítidel a začali podnikat. Po dvou letech jsme si uvědomili, že pouhým maloprodejem zastaralého sortimentu nemůžeme dlouhodobě uspět a začali jsme se rozhlížet, čím bychom se mohli od konkurence odlišit. Podařilo se nám získat zastoupení na prodej průtokových ohřívačů a svítidel a s tímto zbožím jsme v roce 1993 vystavovali na brněnském veletrhu. Tam jsme zjistili, že 90 % návštěvníků má zájem pouze o svítidla, která jsme tehdy nakupovali od slovenské společnosti. Svítidla to byla dobrá, ale jejich výroba nebyla pro toto převážně zemědělské družstvo prioritou, takže nám jich nebyli schopni dodat tolik, kolik bychom potřebovali. Při návštěvě této společnosti jsme zjistili, že ani oni svítidla vlastně nevyrábějí, pouze je montují z nakoupených dílů od jiného maďarského družstva. Vydali jsme se proto do Maďarska a podařilo se nám dojednat dodávky těchto komponentů přímo k nám. Zpočátku jsme svítidla montovali v garáži, ale podnikání se rychle rozrůstalo a brzy jsme museli hledat klasické výrobní prostory. Koupili jsme proto zchátralý objekt v centru města Opavy, který jsme zrekonstruovali a začali s výrobou. Na trhu byl tehdy obrovský hlad po moderním osvětlení, neboť v té době vznikala spousta nových kanceláří, obchodů a provozoven a všichni je potřebovali „hezky“ osvětlit. Nestačili jsme se otáčet a do půl roku jsme z jednoho člověka v garáži měli 20 zaměstnanců v dílně. V tuto chvíli to již překročilo rámec živnostenského podnikání a v srpnu 1994 jsme založili novou společnost INGE Opava, spol. s r. o., čímž se dostáváme k našemu dvaceti letému výročí. 

Co bylo dál?

Meziročně rostl počet zaměstnanců o 20 a také tržby stoupaly každým rok o 20 miliónů korun. Již v roce 1994 jsme si ale začali moc dobře uvědomovat, že zákazníci začínají mít zájem o jiná svítidla, než jaké jsme schopni nabídnout a náš dodavatel z Maďarska neměl o žádnou inovaci svých produktů zájem. Bylo nám jasné, že pokud budeme chtít i nadále uspět, budeme si muset začít komponenty vyrábět sami. Nakreslili jsme proto první dva vlastní profily a domluvili se s výrobcem v Děčíně, že pro nás tyto profily začne lisovat. Abychom byli schopni vyrábět vlastní svítidla, museli jsme nakoupit první stroje. Prostory v centru města však nebyly pro tuto výrobu vhodné, takže jsme opět začali hledat prostory jiné. Nakonec jsme našli prázdný ­areál na kraji Opavy, který se nám líbil a po obrovském úsilí a mnohých peripetiích s bankou, se nám jej podařilo v roce 1996 získat. Opět jsme se zadlužili, investovali 30 % ročního obratu do rekonstrukce výrobních budov, pořízení moderních technologií a vývoje nových výrobků. V letech 1997 až 1999 jsme celou firmu postupně  přestěhovali sem, na Starou silnici 3 v Opavě, kde působíme dodnes.

Kolik máte nyní zaměstnanců a jak velké jsou Vaše obraty?


V posledních pěti letech náš obrat mírně roste a pohybuje se okolo 100 miliónů korun ročně. Stejně tak stabilní jsou i počty zaměstnanců, které se pohybují kolem čísla 110. 

Jaká svítidla vyrábíte?


Zaměřujeme se na interiérová svítidla pro kancelářské a administrativní komplexy, obchodní centra, školy, společenské, historické a církevní budovy a zdravotnická zařízení. Velkou část výrobního programu však tvoří speciální a atypická svítidla. Exteriérová svítidla vyrábíme pouze jako doplnění projektu. Máme rozsáhlý katalog s mnoha typy svítidel, ale většinou to funguje tak, že zákazník sice potřebuje přesně to, co máme v katalogu, pouze to má být o kousek kratší, delší, širší, užší nebo v jiné barvě. V tomto jsme však velice flexibilní a dokážeme mu vyhovět. Vyrábíme svítidla zářivková a samozřejmě nově také LED svítidla. Ročně vyrobíme asi 100 000 svítidel, z čehož je dnes již asi 30% svítidel s LED technologií. Svítidla dodáváme
především do projektů. 

Jakým způsobem to funguje?


Nejčastěji pracujeme tak, že se na nás obracejí architekti, projektanti nebo generální dodavatelé a řešíme s nimi ucelený projekt. Znamená to, že se nebavíme pouze o dodávce svítidel, ale o budově jako celku. Většinou na začátku provedeme výpočty a zhodnocení, protože podmínky ve fázi přípravy stavby bývají diametrálně odlišné od podmínek z doby její realizace. Vývoj a možnosti osvětlovací techniky se rychle mění a pokrok v naší branži probíhá takřka stejně rychle jako v oblasti počítačové techniky. Klientovi jsme proto schopni doporučit progresivnější řešení a spočítat mu návratnost investice. Tato spolupráce funguje zejména v případech, kdy investor je současně uživatelem stavby nebo se jedná o investora poučeného. Vysvětlím. Pokud má generální dodavatel stavby volnou ruku, nakoupí většinou nejlevnější svítidla bez ohledu na to, co bude stát následný provoz osvětlovací soustavy a jak bude účinná. Vyhoví normě a projektu, aby neměl problémy při kolaudaci, ale náklady na provoz uživatele ho nezajímají. Pokud je investor poučený nebo je sám uživatelem stavby, je mnohem více přístupný argumentům, že teď sice investuje do osvětlovací soustavy o nějaký peníz více, ale s dnešními možnostmi se mu tato investice brzy vrátí a pak již bude na moderním řešení pouze vydělávat. 

Jaká je působnost společnosti?


V tuzemsku prodáme jen 30 % naší produkce. Většinu našich výrobků tedy exportujeme. Ve spolupráci s našimi zahraničními zákazníky jsme realizovali velmi zajímavé projekty. V Irsku jsme např. dodávali osvětlení pro firmu IBM v Dublinu, ve Skotsku osvětlení poslucháren university v St. Andrews, pro francouzskou národní knihovnu v Paříži jsme v roce 2011 dodali asi 11 000 kusů atypických svítidel. V jednom z mrakodrapů u La Defense v Paříži jsme vyměňovali 5 000 kusů klasického osvětlení za LED svítidla. Zákazníky máme téměř ve všech zemích EU, ale i ve východní Evropě, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.
Na kterých zajímavých stavbách v České republice můžeme najít Vaše osvětlení?

Prvním opravdu velkým projektem bylo osvětlení pražského metra. Od roku 1995 do roku 2000 jsme osvětlili více než 10 stanic. Technicky nejzajímavější byla stanice Rajská zahrada, která také získala ocenění „Stavba roku“. Takto oceněných staveb jsme realizovali celou řadu.

V roce 2010 a 2012 jsme osvětlovali první dvě etapy pražského kancelářského komplexu FUTURAMA. V roce 2013 byl našim „projektem roku“ osvětlení zámecké jízdárny u zámku Lednice. Vedle krásného zámku v tudorovském stylu stojí zámecká jízdárna, která byla v dezolátním stavu. Za pomocí peněz z EU došlo k její opravě a vzniklo tam multifunkční centrum se sálem a výstavními prostorami. Do tohoto památkově chráněného objektu jsme dodávali nejen všechna svítidla, ale i řídící systém osvětlení a systém nouzového osvětlení. Svítidla pro galerijní osvětlení s unikátním optickým systémem máme patentově chráněna.Asi nejvíce mediálně známou stavbou, kterou jsme osvětlovali v roce 2012, je multifunkční aula Gong v Dolních Vítkovicích. Tento unikátní mokrý plynojem, postavený Vítkovickými železárnami v roce 1924, se proměnil v multifukční centrum, kde se pořádají mnohé vzdělávací, kulturní i společenské akce. Navržený koncept osvětlení s unikátními LED svítidly SATURN vyvinutými ve spolupráci s panem architektem Pleskotem byl v době realizace jedinečný a i dnes, po více než dvou letech, není nejen u nás, ale i ve světě mnoho podobných staveb.Dalším velmi zajímavým projektem bylo osvětlení nově rekonstruovaných prostor na letišti Václava Havla v Praze. Speciální řízená svítidla, převážně na LED, navržená tak, aby evokovala atmosféru spojenou s letectvím a vesmírem, osvětlují část vstupní haly, transferové přepážky a informační stánky. Jsme hrdi na to, že jedna z prvních věcí, kterou spatří cestovatel po příletu do Prahy, jsou právě naše svítidla.  Naše svítidla ostatně svítí prakticky všude. Ne bez nadsázky říkáme, že provázejí celý lidský život. Svítíme v porodních sálech, v domácnostech, školkách a školách, továrnách, skladech i kancelářích, v nemocnicích i krematoriích.


Jak vidíte výhled na letošní rok?


Nerad bych to zakřikl, ale vstup do nového roku se nám podařil a získali jsme několik velice zajímavých zakázek. Teď např. vyrábíme svítidla pro osvětlení historické budovy soudu v Norimberku. Té, ve které se konal Norimberský proces. Pro takto významný projekt jsme připravili řadu nových LED svítidel s nejvyšší možnou certifikací. Tato svítidla představíme odborné veřejnosti na veletrhu AMPÉR 2015 v Brně, kde po delší odmlce budeme znovu vystavovat. V poslední době se vyrojilo velké množství firem, které zavětřily v LED technologiích úžasný obchod, dravě ji nabízí, ale o osvětlovací technice toho mnohdy moc nevědí. Tak to bohužel funguje u každého nového produktu, kdy se spousta zákazníků musí nejdříve „spálit“, než se situace na trhu vytříbí a ustálí. Chtěli bychom tuzemským zákazníkům připomenout, že se osvětlovací technikou zabýváme velmi vážně a úspěšně již mnoho let.

Jaké jsou další vize Vaší společnosti?

Zakládáme si na tom, že jsme vždy patřili mezi inovátory, kteří veškeré novinky z oblasti osvětlovací techniky co nejrychleji aplikovali do svých výrobků. Na tom určitě nechceme nic měnit. Naší hlavní prioritou je výroba produktů, které jsou známy tím, že jsou kvalitní a technicky vyspělé. Nevidíme žádný smysl v tom, abychom chrlili na trh kvanta co nejlevnějších výrobků. Naopak. Chceme být partnerem osvíceným investorům, architektům a projektantům, kteří požadují výrobky s vyšší kvalitou a mají na ně vyšší nároky. Součástí naší práce je i snaha o dokonalý servis. U nás to nezačíná a nekončí prodejem osvětlení. Máme certifikovaný vlastní vývoj, certifikovanou laboratoř a spolu s výrobou a prodejem svítidel nabízíme také měření a výpočty osvětlení, poradenství a servisní činnost. O svého zákazníka se chceme a dokážeme postarat od A-Z. 

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí. 
Ing. Miroslav Bindač

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará silnice 3, 746 01 Opava
tel.: 553 602 123, 553 602 125
e-mail: inge@inge.cz, www.inge.cz