Moderní výrobní zařízení tuto úlohu, výrobu armovacích košů, zajišťuje efektivně a rychleji. Jde o výkonné automaty, které firma STEMA/PEDAX nabízí pod označením ­POLYMASTER a PILEMASTER II. Tyto automaty jsou vybaveny svářecím robotem a je možné je dodat v různých délkách. To umožňuje vyrábět armovací koše všech požadovaných tvarů v závislosti na vybavení stroje.

Nový POLYMASTER byl vyvinut pro výrobu polygolních, kvadratických a kruhových armovacích košů.Zařízení se skládá ze staciorní a pohyblivé hlavy. Staciorní hlava je uložena na dvou robustních nosnících, které tvoří základový rám stroje. Pohyblivá hlava se pohybuje podél základového rámu. Na staciorní a pohyblivé hlavě jsou upevněné kotouče s různým uspořádáním otvorů pro připevnění podélných tyčí koše. Synchronní otáčení obou čelních kotoučů zajišťuje, že armovací koše jsou vyrobené bez zkroucení podélných tyčí.Zařízení na automatické sváření armovacích košů, které jsou v současné době na trhu, jsou nejčastěji schopné automaticky svářet jen koše kruhových průřezů.POLYMASTER však může automaticky svářet také kvadratické a polygolní průřezy košů, které jsou v současnosti velmi požadované. V porovní s momentálně používaným ručním svářením těchto průřezů, zajišťuje automatické sváření rovnoměrnou kvalitu, která je garantova počítačovým ovládáním svářecího procesu.

Nový POLYMASTER nabízí patentovanou svářecí hlavu, která umožňuje tyto průřezy vyrábět automaticky. Svářecí hlava je uložena flexibilně, což také díky integrovanému držáku podélných tyčí umožní sledovat polygolní nebo kvadratický průřez koše a na každé podélné tyči garantuje precizní svár.

Kvalita sváru je přitom ovlivněna sledujícími faktory:
1. Intenzita proudu:
určuje hloubku provaření sváru a rychlost tavení materiálu.
2. Rychlost posuvu drátu:
vyplývá z průměru drátu a požadované hloubky sváru.
3. Čas sváření:
vyplývá z požadované velikosti sváru.

První dva faktory může ovlivnit obsluha stroje. Třetí faktor je určen počítačovým ovládáním stroje automaticky a může být kdykoliv přesně reprodukovaný.

Ve výrobním programu jsou různé typy svářecích automatů. Podle průměru koše od 150 do 1200 mm, od 200 do 1500 mm, od 400 do 2000 mm a vysoko výkonné stroje, kterými se dají vyrobit koše až do průměru 3000 mm.

Stroje se vyrábějí v různých délkách a mohou být podle požadavků zákazníka kdykoliv dodatečně prodlouženy nebo zkráceny.
Mimořádný důraz je kladen na rychlé přestavění stroje na různé průměry. Proto je možné kotouče s otvory nebo šablony rychle vyměnit. Svářený koš je automaticky a bezpečně podpíraný stabilními, hydraulickými podpěrnými segmenty s podpůrnými válečky.


Konstrukce zařízení je řeše tak, že je možné ho rychle demontovat a na novém místě za několik hodin znovu uvést do provozu. Proto se armovací koše kvůli dopravním kladům nebo vzhledem k jejich délce vyrábějí přímo na staveništi, kde se zabudovávají.


Kompletní zařízení se skládá ze systému přísunu podélných tyčí, který je řešený jako hvězdice. Dále se skládá ze staciorní a mobilní vodící jednotky, stabilního rámu stroje, který je vybavený robustní jednotkou podpory vyráběného koše, PLC ovládání Siemens, stojanu na svitkovou ocel, jednotky na rovní a vedení drátu, která je přestavitel ručně pomocí vřetene nebo motoricky. Další částí je svářecí robot, který je vybaven výkonnou svářecí jednotkou.


Spolehlivý systém vedení podélných tyčí je řešen jako hvězdicová konstrukce a zajišťuje jednoduchý přísun podélných tyčí.Součástí dodávky jsou děrované kotouče pro výrobu košů různých průměrů. Další kotouče - s oválnými otvory, rychloupínacím zařízením nebo též kotouče bez otvorů je možné dodat jako příslušenství.

Automatické ovládání je integrované do staciorní hlavy stroje. V kterémkoliv okamžiku je možné zasáhnout do automatického procesu. Velký důraz je kladen na jednoduché zadávání požadovaných údajů.

Všechny výrobní údaje se vkládají do PLC Siemens ovládaní pomocí dotykové obrazovky. Ovládání umožňuje uložit výrobní údaje na více než 100 druhů armovacích košů, tyto kdykoliv upravovat a v případě potřeby okamžitě vyvolat z paměti počítače.

Použitím nových svářecích automatů PILEMASTER a POLYMASTER se podstatně zvýší efektivita a kvalita při výrobě armovacích košů.