Stavební firma Navláčil získala ocenění MID TOP-STAV za rok 2010, 2011 a 2012. „V minulých letech jsme často slyšeli, že končící rok byl velice špatný. Všichni si ale zároveň přáli, aby ten příští byl alespoň takový, jako ten uplynulý,“ říká Navláčil jr. z rodinné stavební firmy.

Přitom hned další ročník soutěže může být přelomový. Důvodem bude zpracování ekonomických údajů z účetního roku 2014 a v případě růstu tak uzavře šest let poklesu českého stavebnictví.

Projeví se konečně růst stavebnictví?

Ředitelé a vedoucí stavebních firem očekávají příští rok růst celého segmentu, jak předpovídá kvartální analýza českého stavebnictví od společnosti CEEC Research. Díky propouštění a další optimalizaci nákladů v minulých letech jsou nyní kapacity využity na 100 procent. Proto se v ekonomických výsledcích může projevit nábor nových pracovníků či nákup nové stavební techniky.

Kvůli dostatečnému vytížení výrobních kapacit stavebních firem je důležité někdy vzít i zakázky za nákladovou cenu. Tento jev je přitom nutné vyvažovat ziskovými zakázkami a neustále řídit rizika z toho plynoucí.

Základem je rostoucí objem veřejných investic

„Zásadní možnost zlepšit situaci ve stavebnictví má vláda – pokud se nezvýší objem investic do dopravní infrastruktury, těžko se situace zásadně zlepší. Zvýší se také zaměstnanost (stavebnictví dává práci 10 % práceschopného obyvatelstva!),“ říká Navláčil ze zlínské stavební firmy.

Stát prostřednictvím ministra financí Andreje Babiše potvrdil nárůst investic do Státního fondu dopravní infrastruktury: „Celkem v letech 2014 až 2016 jde asi o 233 miliard korun“.

Ankety MID TOP-STAV se mohou zúčastnit všechny stavební firmy z České republiky. Pořádá ji Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, ÚRS Praha, a.s. a časopis Stavebnictví.