Ovšem s rostoucí oblibou tohoto systému odvodnění rostou i případy, kdy dochází k výskytu poruch štěrbinových trub...

Poruchy na štěrbinových žlabech vznikají z mnoha důvodů. Nejčastějším případem je ovšem chyb manipulace při samotné pokládce anebo použití nevhodného typu (profilu) štěrbinového žlabu.
Poruchy můžeme dělit na drobné a vážné. Mezi drobné poruchy se řadí malé trhlinky, drobné odloupnutí či odštípnutí betonu způsobené chybnou manipulací s prvkem při přepravě či jeho skládání. Dále pak lokální mělká porucha do velikosti 10 x 10 cm bez obnažení výztuže většinou způsobe úderem ostrého předmětu (např. lešeřská trubka apod.)
Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, lze štěrbinovou troubu sanovat za pomoci stavební chemie. Naše firma má nejlepší zkušenosti s výrobkem Sikadur 41 od společnosti ­Sika CZ, s.r.o. Jed se o tří-komponentní maltu na bázi epoxidových pryskyřic, která zabezpečuje dokonalé spojení betonových dílů.

Typickým příkladem drobné poruchy je uražený roh prefabrikátu, který byl poškozen o korbu kladního auta při skládání (obr. 1). Málo investorů taktéž netuší, že není vhodné na štěrbinový žlab ukládat jakékoliv předměty s ostrou hranou o velké hmotnosti (kontejnery, rámové konstrukce apod.). Vlivem tlakové síly přes ostrou hranu může dojít k lehkému odštípnutí povrchové vrstvy betonu jak to vidět na obrázku č.2.

Váž porucha nastane ve chvíli, kdy dochází ke ztrátě statické stability prvku nebo k obnažení vnitřní výztuže prefabrikátu (zlomení štěrbinové trouby při manipulaci, prostřihnutí patkou od jeřábu apod.). Další druh vážné poruchy vzniká dynamickým namáháním nevhodně vybraného typu štěrbinového žlabu. Investoři velmi často využívají na příčné odvodnění komunikace (např. železniční přejezd) štěrbinový žlab s průběžnou štěrbinou místo s přerušovanou, a ten není na příčné pojezdy dimenzován. A vlivem dynamických účinků od častých pojezdů může dojít k destrukci štěrbinové trouby. A asi nejčastějším případem je porušení žlabu vodorovnými silami způsobenými tepelnou roztažností od přiléhajících zpevněných ploch tvořených betonovými deskami. Je to způsobeno z důvodu absence podélných dilatačních spár, které jsou nezbytností pro správnou funkčnost štěrbinového žlabu. Vývoj poruchy, tedy průběh praskliny, je specifický. Pokud investor uvidí průběh praskliny na štěrbinovém žlabu v klenbovitém tvaru mezi jednotlivými můstky štěrbinového žlabu jako je tomu na obr. 3, tak si může být jist, že na 99 % má chybně provedenou dilatační spáru po boku žlabu.

V případě výskytu vážné poruchy musí být celý poškozený kus vyměněn za nový. Z důvodu zámků na štěrbinových troubách je výměna jednoho kusu v sestavě celkem roč záležitost. Proto firma CS-BETON s.r.o. nabízí ve svém sortimentu tzv. vyměnitelnou štěrbinovou troubu (obr. 4). Tento prvek se skládá z pěti prefabrikátů, které dohromady tvoří jednoduchou skládačku, která je svými vlastnostmi shod s běžnou štěrbinovou troubou. Výměna je opravdu jednoduchá a veškeré práce se dějí v rámci jednoho prvku. Postup je velmi primitivní a rychlý. Nejprve se úplně rozruší a odstraní zborce štěrbinová trouba, poté se upraví základová spára a nanese se nová kladecí vrstva. Jako první se osadí spodní krajové díly vyměnitelné štěrbiny, které jsou opatřeny závitovými tyčemi. Pak přichází na řadu středový díl, který může být délkově variabilní. Délková variabilita m tedy umožňuje výměnu nejen základních, ale i atypicky zkrácených žlabů. A jako poslední se na závitové tyče z nerezové oceli nasadí příklopné díly, které se za pomoci šroubového spoje pevně přitáhnou ke spodním krajovým dílům. Vyměnitelnou štěrbinovou troubu nabízíme pro většinu běžně používaných profilů a to i ve variacích s obrubníkem. Naposledy byl tento opravný produkt použit v tunelu Klimkovice na dálnici D47 u Ostravy.

Firma CS-BETON s.r.o. doufá, že tento prvek bude vyrábět jen zřídka a že naše štěrbinové žlaby budou investorům bez problému sloužit. Pokud ovšem jen bude zapotřebí tento prvek dodat, tak zcela zdarma proškolíme montážní firmu a poukážeme na mož úskalí, která mohou během pokládky nastat.