V nevšední, čisté a klidné oáze značek Jika, Roca a Laufen vystavuje vše – od praktických kousků až po skutečné skvosty, které klidně mohou stát ve výstavních síních vedle jiných uměleckých děl.

Však se také na celkovém obraze koupelnové galerie podíleli skuteční mistři svého oboru: Zcela nový interaktivní showroom na náměstí I. P. Pavlova vymýšleli věhlasní odborníci, skutečné legendy světového designu, Italové Ludovica a Roberto Palomba. Detailního doladění celkového vyznění a kompletní tvorby expozic značek Jika a Roca se ujal architekt Michal Janků. A byl to právě Roberto Palomba, kdo osobně 9. října 2014 moderní Prague Gallery Art of Bathrooms otevřel a pro zájemce o koupelnový design si podle svého zvyku připravil velice malebnou přednášku. O nových výstavních prostorách řekl: „Společnost Laufen stále přichází s nevšedním řešením obyčejných lidských potřeb. Jejich koupelny jsou krásné a originální, a to je třeba dokonale předvést. V Praze jsme našli nádherné prostory plné světla, které považuji za mimořádně důležité. Podařilo se nám tu vytvořit opravdovou galerii.“

Nezapomněl se zmínit ani o nejznámějších počinech jejich vlastního ateliéru v oblasti koupelnového vybavení, mezi které bezesporu patří především řada Palomba Collection nebo Kartell by Laufen. V průřezu dlouhé řady perfektních počinů designérů z celého světa se však neztratila ani originální tvorba českých návrhářů pro značku Jika – například nadčasová série Cubito či Tigo designéra Michala Janků.

Proměna koupelnové galerie

Původní Galerie koupelen Laufen se otevřela návštěvníkům v roce 2004 a mírně řečeno – už tehdy šokovala. Nebylo do té doby tak úplně zvykem, aby se koupelny „jen tak“ vystavovaly, aby se tam nedalo nic koupit. Lidé nejprve trochu nedůvěřivě, ale postupně stále častěji přicházeli na chuť tomuto trochu zvláštnímu, ale nakonec luxusně kompletnímu servisu. Využívali možnost vyzkoušet si svou budoucí koupelnu doslova na vlastní kůži – mohli si lehnout do vany, zkusit, jestli se vejdou do sprchového koutu či jestli jim vyhovuje stojící či závěsný klozet. Ohmatávali baterie a zkoumali, jaký tvar jim lépe padne do ruky. Přemýšleli, jestli je lepší zrcadlo se zabudovaným osvětlením, nebo to bez světla, zato s tolik potřebnými úložnými prostory. A když se dostatečně rozhlédli, mohli konzultovat svou představu s odborným personálem. Nejenže se dozvěděli, kde si svou vysněnou koupelnu mají koupit, ale dostali i seznam všech komponent, bez nichž se instalace neobejde.

Tento úspěšný koncept nyní pokračuje i v noblesní Prague Gallery Art of Bathrooms. Jen je povýšen ještě o úroveň výše. A hned v několika směrech.

Především tu návštěvníci najdou daleko větší množství kompletně řešených koupelen v ucelených expozicích všech tří základních značek Jika, Laufen a Roca . Mohou vstoupit a reálně posoudit, jak se bude konkrétní série vyjímat v jejich stísněných či velkorysých prostorech doma. A hlavně – jak se v ní budou cítit.

Jika vyrábí obklady a dlažby!

Zásadní novinkou je obohacení značky Jika o zcela nový sortiment, který dosud v nabídce nejúspěšnější české značky chyběl: od podzimu roku 2014 patří do nabídky Jika rovněž obklady a dlažby vlastní výroby. Vystavované koupelny jsou nyní tedy skutečně kompletní!

Nabídka obkladů a dlažeb je skutečně široká. A nesmírně zajímavá. Například: Mrazuvzdorné dlažby, které lze samozřejmě využít nejen venku, ale také v interiérech, jsou v sedmi řadách, v mnoha barevných odstínech, povrchových úpravách i rozměrech. Okouzlí krásné dřevěné dekory série Aspen, efektní jakoby cementová povrchová úprava City, funkcionalistický Focus či rodinnou pohodou dýchající Generations.  Kromě toho lze interiéry oživit mozaikou z kolekce Arty, řada Cool zase přináší pastelové tóny a květinový motiv ve třech základních barevných odstínech. Melbourne je krásnou kombinací zemitých hnědých a okrových tónů, Sicily čerpá netradiční dekor z autentických středomořských dlažeb… Ne, nedá se vše popsat a do detailu vypočítat. Je třeba přijít, obhlédnout, nechat se zaujmout a osahat. Ano, i na dlažbu či obklady stojí za to si sáhnout – některé jsou naturálně drsné, jiné jako zrcadlo hladké a lesklé, další plastické.

Architekt Michal Janků velice pečlivě řešil novou expozici značky Jika. Kromě nových obkladů a dlažeb do ní včlenil i život. Jeho postavy umně vyvedené na stěnách z panelů i ze skla originálním způsobem upozorňují návštěvníky, že v téhle sekci si vyberou koupelnu pro velkou rodinu s dětmi, tamhle je zase sofistikované vybavení pro hendikepované či starší uživatele, takhle se dá řešit singl koupelna a jinak zase mytí na chalupě či v podkroví.

„V nově rekonstruované Prague Gallery jsou opět zastoupeny tři značky – Laufen, Roca a Jika. Každá má své specifikum, odlišné portfolio výrobků. Snažil jsem se ponechat každé značce její tvář, a přesto vytvořit interiér v obou patrech s podobnou atmosférou. Vše je v základních matných šedočerných tónech, aby vynikla barevnost a struktura výrobků v jednotlivých kójích. Každá koupelna má svou náladu a osobitý vzhled. Expozice Jika je víc hravá, a to nejen pro ty postavičky na stěnách. S nově nabízenými keramickými obklady se rozšířily možnosti, jak prezentovat koupelnové sety v kompletně vybaveném interiéru koupelny nebo toalety,“ představil svůj tvůrčí záměr Michal Janků.

Ve dvou podlažích, na celkové ploše více než 700 m2, má prostě historicky nejoblíbenější česká značka Jika své nezastupitelné místo. Zaujme dokonalým zpracováním keramiky v nadčasových sériích doladěných do nejmenších detailů včetně značkových baterií, autorským nábytkem se zrcadly a svítidly, ale také sprchovými kouty s vaničkami či vanami sofistikovaných tvarů. Novinkou je řada PURE s výraznými, ale přitom měkce oblými geometrickými liniemi robustní keramiky. Výraznou inovací prošla i nejprodávanější značka Olymp – série OLYMP Deep je nepřehlédnutelná díky solitérnímu nábytku ve třech barevných variantách. Sofistikovaná řada CUBE zase nabízí moderní, propracované a úsporné řešení bez ohledu na velikost koupelny. A to rozhodně není všechno. Přijďte se přesvědčit!

Prague Gallery Art of Bathrooms
I. P. Pavlova 5, Praha 2
tel.: 296 337 701

www.laufen.czwww.jika.czwww.roca.cz

Otvírací doba:
pondělí až pátek         9–18 hodin