Dříve se na ně lidé uchylovali zejména proto, že jet na chatu bylo mnohdy lepší, než se zúčastnit dalšího zájezdu ROH do NDR. Doba se však změnila, stejně jako dnešní chataři. Ti od pobytu ve svých rekreačních objektech očekávají především klid, únik před ruchem velkoměsta, pracovním vytížením a co především, také úplně jiný komfort bydlení.

To byl i případ pana Pavla z Prahy. Ten toužil po rekreačním bydlení, zároveň však požadoval, aby mu nabídlo minimálně stejné zázemí a prostor, na který je zvyklý doma.

1


Dlouho vybíral pozemek. Nakonec se mu jej podařilo získat téměř uprostřed Čech v malebném prostředí řeky Sázavy.
Neváhal ani chvíli a pustil se do stavby. Vybral si jeden z typových projektů rodinných domů, který přesně naplňoval jeho představy o bydlení.

Tou byl přízemní bungalov ve tvaru klasického L, jehož volný prostor je vyplněn velkou dřevěnou terasou s bazénem.
K realizaci domu říká: „S výstavbou domu jsem do té doby neměl žádné zkušenosti. Nicméně mám vztah k přírodním materiálům, a proto o tom, že dům bude z poctivých cihel, jsem měl jasno hned od začátku. Dodavatele stavby jsem ale hledal na internetu a ty, jejichž reference se mi líbily nejvíce, jsem oslovil.

Nejlepší podmínky, dodací a záruční lhůty mi nabídla společnost PMJ stavební sdružení. Líbilo se mi, že se nepodbízela cenou a kladla důraz na kvalitu. Firma mi předložila také řadu certifikátů i to, že je účastníkem programu Porotherm dům, ve kterém jsou soustředěny jen prověřené firmy. Neprohloupil jsem. Dům stojí a je přesně takový, jak jsem si přál.“

Základem konstrukčního řešení domu je zdivo z cihel Porotherm EKO+. Povrch zdiva je ukončen zateplenou fasádou s probarvenou omítkou v kombinaci s bílými obkladovými pásky. Zastřešení tvoří dvě pultové střechy ukončené betonovou taškou v elegantní černé barvě.

Dispozičně je dům řešen jako klasické velké 3+kk. Do většího z obou objektů jsou situovány zádveří, předsíň, technická místnost, koupelna, pracovna a ložnice. V navazující části je umístěna kuchyně, jídelna a obývací pokoj s krbem. Dojem rekreačního objektu navozují uměle vytvořené dřevěné trámy podhledu. Dveře jsou fóliové s obložkovou zárubní, okna jsou plastová, v átriu francouzská s pojezdovým křídlem a zabudovanými elektrickými roletami.

Dům vytápí elektrický kotel s pomocí podlahového vytápění a radiátorů. Vodu v bazénu ohřívá tepelné čerpadlo vzduch/voda a větrání domu je nucené prostřednictvím rekuperační jednotky.

Majitel domu je s výsledkem na výsost spokojen. Říká: „Chtěl jsem postavit nízkoenergetický dům v krásném prostředí s minimálními nároky na údržbu. Podle toho jsem volil i materiály a technologie.“

Jak jsme se mohli přesvědčit i my, dům je skutečně krásný a účelný zároveň. Ani na chvíli jsme nezapochybovali, že dům může velmi lehce naplnit sen mnoha z nás o rodinném bydlení.

Ivo Románek

 

zákaznická linka: 844 111 123
www.wienerberger.cz
www.porotherm.cz