Základem domu je moderní, 44 cm silná cihla s integrovanou polystyrenovou izolací od firmy Heluz. Její přesný obchodní název je Heluz Family 44 2in1 P10.

Dům se nachází v nádherné přírodní lokalitě. Na jeho pozadí se vypíná les a kolem domu se rozprostírá nově založená rozlehlá zahrada. Objekt je řešen jako jednopatrový bungalov. Jeho vnitřní dispozici tvoří prostorný byt 3+kk. Střecha je pokryta betonovou střešní taškou, odvodnění střechy je z titanzinku. Okna jsou vyrobena z dřevěných europrofilů a jsou opatřena izolačním dvojsklem. Zajímavostí je barevné ztvárnění fasády domu. Celý dům je obložen umělým kamenem v kombinaci barev šedé a béžové. Obývá jej nedávno rozvedený lékař, který si chtěl naplnit své představy o bydlení. Rozhodnutí, z čeho dům stavět, vycházelo u pana doktora z pozitivní zkušenosti s cihlou z dřívějška. V úvodu naší návštěvy říká: „Již dříve jsme stavěli se ženou rodinný dům, který byl také z cihel. Osvědčil se, a tak jsem při plánování výstavby nového domu neváhal zvolit opět cihlu. Navíc mi stavební firma doporučila tepelně-izolační cihly od firmy ­Heluz s integrovanou polystyrenovou izolací, díky kterým má dům minimální nároky na vytápění. Jejich účinnost se mi potvrdila například tím, že v průběhu letošní mírné zimy jsem dům vytopil pouze s pomocí krbových kamen.“

1


Nyní je dům již téměř rok využíván. Zádveří domu nabízí prostornou vestavěnou skříň a předsíňovou stěnu s botníkem. Z chodby domu ústí dveře do jednotlivých pokojů. Vpravo se nachází pracovna a za ní ložnice. Na konci chodby je situována prostorná koupelna. Levé posuvné dveře vedou do kuchyně a jídelny, které jsou propojeny v jeden prostor s obývacím pokojem. Tomu vévodí velká knihovna napěchovaná knihami až po strop. Zaujme vás i celá řada dalších útulných maličkostí, jako jsou akvárium, kamenný obklad za sedačkou či průhledné nádoby na potraviny v kuchyni. Celý prostor doplňují v rohu umístěná krbová kamna.

A co pana doktora při výstavbě mile překvapilo? Především to byla rychlost výstavby. I nyní udiveně kroutí hlavou a dodává: „Byl jsem skutečně velmi mile překvapen, jak mi stavba z cihel roste den po dni před očima. Snad to bylo i tím, že bydlíme na malé vesnici a já jsem trošku naočkoval hospodského, aby se v okamžiku, kdy šéf stavební firmy, co mi dům stavěla, přijde do hospody, zeptal, kdy už to bude mít doktor hotový. Možná i proto výstavba domu trvala pouhé čtyři měsíce,“ potutelně se usmívá.

Z toho, co jsme se dozvěděli při naší návštěvě, se dá říci, že dům šitý na míru obývá spokojený uživatel. Na jeho domu je fantastické to, že si jej postavil prostě jen tak. Pro sebe. Nedá nám to však a pokládáme poslední záludnou otázku. Udělal byste něco přece jen jinak? Pan doktor odpovídá: „Co se týče dispozice a konstrukčního systému domu určitě ne. Jediné, co mě mrzí, když vidím, jak dům dobře izoluje, je to, že jsem neprovedl teplovzdušný rozvod od krbových kamen do více místností.“

Ivo Románek

HELUZ cihlářský průmysl v. o. s.
373 65 Dolní Bukovsko 295, zákaznická linka: 800 212 213
e-mail: info@heluz.cz, www.heluz.cz