Ideální řešení nabízí penetrační jednovrstvá olejová lazura s vysokou sušinou. Její předností je koncentrovaný obsah pevných látek, který zajišťuje nejen hlubokou penetraci do dřeva již při nanesení pouze jediné vrstvy, ale i vynikající odolnost proti povětrnosti. Takovou lazurou je PROFI OLEJOVÁ LAZURA O1020, která je určena k nátěrům dřeva, dřevovláknitých desek a podobných porézních materiálů na bázi dřeva, pro exteriérové i interiérové použití. PROFI OLEJOVÁ LAZURA O1020 je určena především pro dřevěné plochy  a konstrukční prvky dřevěných staveb jako jsou domy, chaty, sruby, ploty a pergoly ve venkovním prostředí s přímým vlivem povětrnosti.

PROFI OLEJOVÁ LAZURA O1020 se nanáší štětcem nebo válečkem na připravený podklad (čistý, zbavený zbytků pryskyřic, případně upravený broušením). Způsob přípravy podkladu má vliv nejen na konečný vzhled upraveného povrchu, ale i na dobu ochrany dřeva.

Obaly


Doporučený pracovní postup
.
1.    Pro zvýšení ochrany proti dřevokazným houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu dřevo nejdříve napustíme impregnačním přípravkem LIGNOSTOP HOBBY V1042. Přípravek se ředí vodou podle pokynů uvedených na obalu výrobku. Nanášíme štětcem nebo válečkem.

2


2.    Po zaschnutí impregnačního nátěru (cca 24hod) natřeme vrstvu PROFI OLEJOVÉ LAZURY O1020 v požadovaném odstínu. Lazuru před použitím důkladně rozmícháme, ale již neředíme. Lazura se nanáší štětcem nebo válečkem. Na podklad se nanese takové množství, aby na povrchu zůstala souvislá vrstva lazury, která se do cca 0,5 hod z větší části vsákne do podkladu.

3


3.    Přibližně 0,5 hod po nanesení se z povrchu setře nevsáklé množství lazury. Získáme tím nejen lepší vzhled, ale současně uhladíme povrch dřeva, protože při nátěru mají vlákna dřeva schopnost vyplavat na povrch a vytvořit tak po zaschnutí drsný povrch.

4


Výhody popsaného postupu:

•    Nátěr Profi olejové lazury zajistí ochranu dřeva v exteriéru na minimálně 5 – 8 let. Pro další ochranu dřeva stačí po této době provést pouze obnovovací nátěr původně použitou Profi olejovou lazurou O1020 (vydatnost při obnovování nátěru může být až 25 m2/1Ltr).
•    Protože Profi olejová lazura je tzv. vysokosušinová a obsahuje více než 70% aktívního pevného podílu, který zůstává napuštěný ve struktuře dřeva, stačí pro dokonalou ochranu pouze jeden nátěr (na rozdíl od běžných penetračních lazur, u kterých pro ochranu v exteriéru je nutné použít až 3 nátěry). Proto se taky někdy označuje jako jednovrstvá.
•    Natírání pouze jedné vrstvy ušetří spousty času (obvykle se další vrstvy mohou natírat až po 12 – 24 hodinách).
•    Profi olejovou lazuru je možné použít i na dřevo s vyšším obsahem vlhkosti (tzv. tesařské prvky s vlhkosti až 20%).
•    Profi olejová lazura je paropropustná (dřevo dýchá).
•    Profi olejovou lazuru je možné použít na dětský nábytek a hračky (má atest EN-71, část 3).

www.colorlak.cz