ZOO ZLÍN - Lešná, která je vzdálená asi 10 kilometrů od samotného centra města a je magnetem i jedním z nejnavštěvovanějších míst celého zlínského regionu.

Jak dlouho jste nebyli v zoo?
Během jednoho desetiletí se zoologická zahrada změnila téměř k nepoznání. Klasické „cely“ pro zvířata zmizely a byly nahrazeny přírodními výběhy, které jsou pro jejich obyvatele dozajista příjemnější. Celý areál byl rozdělen do čtyř zoogeografických oblastí – Afrika, Amerika, Austrálie a Asie. Všichni zvířecí „nájemníci“ se zde můžou cítit jako doma. A vy s nimi! V některých expozicích se můžete volně pohybovat, sledovat zvířata takřka vedle vás a mít je tak přímo na dosah.

Stavby a rekonstrukce
V uplynulém období se nám podařilo navštívit pana Ing. Petra Poláka - vedoucího investic. Ten nám sdělil, že zoo hospodaří s celkovým rozpočtem 70 – 80 miliónů korun. Dotace čerpá převážně od statutárního města Zlín.

Rozkryl nám taje staveb a modernizací, které v areálu probíhají. Zátoka rejnoků, která nahradí pavilon opic, je jednou z rozestavěných expozic. Práce zde probíhají od prosince roku 2013 a 30. června by měla být uvedena do zkušebního provozu. Na podzim (září ) zoo plánuje otevření. Areál nemá ve středoevropském regionu obdoby. Stane se domovem několika desítek mořských rejnoků druhu marana atlantského.

Pan vedoucí nám popsal i jiné menší stavby, které jsou v plánech ZOO.

Mu-shin nebo-li vítejte v Japonsku
Po velmi příjemném povídání v útrobách pohádkové stavby - zámku Lešná- se naše kroky již ubíraly směrem k vytouženému asijskému kontinentu – konkrétně do Japonska a jeho zahrady. Přes africký kontinent pokračovalo naše putování do země vycházejícího slunce. Těsně před vstupem do kýženého cíle se nám naskytl jedinečný pohled na tapíry čabrakovské. Stali jsme se svědky páření a pan Jiří podotýkal: „Máte obrovské štěsti, shlédli jste opravdový skvost. Pro samičku je zlínský areál domovem necelý měsíc.“ Nechtěli jsme narušovat intimní chvíle páru, vzdálili jsme se, a po pár krocích jsme prošli vstupní bránou japonské zahrady Mu – Shin. V překladu znamená japonské spojení Mu-shin „bez myšlenky“ nebo také „mimo mysl“.

Ing. Polák nám detailně představil perfektně schovaný koutek, určený k rozjímání a relaxaci. Slavnostní otevření proběhlo v neděli 18. května. Vše v japonském stylu. Podávalo se sushi a saké, zpívala operní pěvkyně Nao Higano, svá nabytá umění ukázali i nejmenší karatisté. O navození pravé atmosféry nebylo pochyb.

Zajímavostí jistě je, že výstavba japonské zahrady proběhla téměř bez jakýchkoliv plánů na realizaci. Nyní na ploše necelých tisíc metrů čtverečních mohou návštěvníci obdivovat typickou suchou kamennou horskou zahradu. Pro její realizaci bylo nutné dovézt cca 600 tun kamene. Dominantními prvky zahrady jsou tři exempláře borovice drobnokvěté, dovezené přímo z Japonska, dosahující stáří tři sta let. Zaujaly nás lepené dřevené vazníky, z nichž jsou zhotoveny můstky a pagody i typické buddhistické věžové stavby.  Po jednom z můstků návštěvníci poté zahradu opouští, přes Lukovský potok, který výborně zapadá do celkového pojetí.

Perfektní dojem v každém zanechá charakteristická japonská hudba. Vedení plánuje do budoucna pro veřejnost romantické večery při svíčkách.

Vyhlídky do budoucnosti
Na závěr naší prohlídky jsme si neodpustili poslední dotaz. V „kuloárech se šušká“ ohledně navýšení kapacity zahrady o 20 hektarů směrem k Lukovu za výběhem lvic. Pan Polák v zápětí odpověděl : „Vyhlídky jsou teď takové, že plánujeme na nově nabytých  pozemcích pobyty ve stanech, projíždky na lodičkách a další atrakce. Inspirujeme se v evropských a světových zemích,“ a závěrem dodává, „je to prozatím hudba budoucnosti.“

Vedení zoo nyní věří, že si návštěvníci najdou cestu do odpočinkové zóny a dokáží zapomenout na své starosti. Budou se prostě jen unášet v Mu-shin stylu, tedy volně a bezmyšlenkovitě s cílem načerpat energii.

A co říci závěrem? ZOO Zlín udělalo v uplynulé dekádě obrovský kus práce. O tom, že stojí za návštěvu, nemůže být pochyb.  Již nyní se těšíme, čím nás překvapí v příštích letech.

Pavla Poznarová