Pane inženýre, jak vnímáte současný vývoj LED osvětlení na našem trhu?

Jako jednoznačně se rozšiřující. Čím dál víc společností, firem a podniků si uvědomuje, že LED systémy přinášejí významnou úsporu provozních nákladů. V současné době se jedná o nejlepší investici do úspory elektrické energie. Je to dnes jedna z mála možností, jak ještě výrazně snížit firemní náklady. Samozřejmě se setkáváme s názorem, že LED produkty jsou příliš drahé. Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na věc podíváme. LED technologie v současné době prakticky ve všech technických parametrech předčí jakoukoli klasickou technologii, a to s úsporou 60 - 90 %. Životnost je mnohonásobně delší a odpadá také práce s častou údržbou. Když porovnáme tyto důležité parametry a vynaložené investice, zjistíme, že tato technologie je ekonomicky velmi výhodná. Zejména firmy s dvou a třísměnným provozem mají návratnost investice do tohoto osvětlení
1 až 2 roky. Po této krátké době už zákazníkovi tato investice pouze vydělává, a to několikanásobek pořizovací ceny.

Jak vypadá z tohoto pohledu nabídka výrobků BARLUX?

Dovážíme veškerý sortiment osvětlovací techniky BARLUX jako jsou průmyslové LED lampy, LED trubice, LED reflektory, pouliční LED osvětlení a LED panely nebo interiérová tělesa do kanceláří. Tyto produkty se řadí ke špičce na trhu, neboť jsou vyrobeny z vysoce kvalitních zdrojů, za pomoci moderní a vyspělé technologie. Díky tomu dosahují ve srovnání s produkty jiných výrobců, při stejném energetickém odběru, vyšší svítivosti a vyznačují se také delší životností. Kromě samotných dodávek výrobků se zaměřujeme také na spolupráci se špičkovými specialisty při tvorbě návrhů a realizace průmyslového osvětlení na míru. Nesnažíme se být největší firma s LED osvětlením, ale snažíme se být nejlepší v tom, co děláme.

V čem se tedy produkty BARLUX liší oproti konkurenci?

Veškeré LED produkty BARLUX jsou osazeny výhradně značkovými čipy (Bridgelux, Philips ­Luxeon, CREE, Osram, Samsung, ChiMei), značkovými zdroji (většinou MeanWell) a velice kvalitně je řešeno také chlazení celého tělesa. Kombinace těchto tří věcí je naprosto nezbytná pro spolehlivý a dlouhodobý provoz LED svítidel. Tyto základní podmínky kvality LED osvětlení ale splňuje jen nemnoho našich skutečných konkurentů. Nekvalitní LED produkty, kterých je nyní plný internet, používají neznačkové čipy, které mají mnohem nižší svítivost a pak se běžně stává, že např. 80wattový LED reflektor BARLUX v pohodě přesvítí např. 120wattový reflektor s nekvalitním čipem. Neznačkové čipy mají navíc daleko výraznější pokles svítivosti, což v kombinaci se špatným chlazením výrazně snižuje jejich životnost. Při nákupu takovýchto produktů pak zákazník určitě neušetří a ještě ho čekají problémy s reklamacemi a servisem. Bohužel se zde opět projevuje stará pravda, že kde je vše podřízeno pouze ceně, nezbývá místo pro kvalitu.

Jak se ale zákazníci mají vyznat v záplavě levných internetových nabídek LED svítidel?

Těžko, ale možnosti tady jsou. Pokud se podíváte na web, tak konkurence je v tomto segmentu přímo obrovská. Pokud si ale vyhledáte firmy, které jsou schopny poskytnout veškeré služby včetně měření, návrhu projektu a samotné instalace, tak se konkurence výrazně sníží. Pro příklad, nač si dát při hledání dodavatele pozor, bych uvedl poptávku, která přišla na naši firmu. Zákazník požadoval výměnu klasických svítidel za 100W LED lampy do výrobní haly. Ptal jsem se, proč chtějí lampy právě 100W a jak vědí, že jsou pro ně ty nejvhodnější? Odpověď zněla, že mají klasické lampy 500W a bylo jim řečeno, že tomu odpovídají LED lampy 100W. Tak jednoduché to ale rozhodně není. Pokud si chce někdo koupit LED svítidlo do garáže nebo do sklepa, pak nic počítat nemusí a bude zřejmě spokojen. Ale pokud se jedná o prostory výrobní, skladové či kancelářské, je normou stanoveno, jaké parametry má osvětlení splňovat - intenzitu osvětlení, rovnoměrnost, oslnění atd. Zde je na místě si nechat zpracovat návrh světelného projektu, protože LED svítidla mají jinou charakteristiku svitu než sodíkové nebo halogenidové. A tady je právě nejjednodušší možnost jak rozpoznat kvalitní nabídku. Dodavatel musí být schopný projekt zákazníkovi buď zajistit, nebo poskytnout technické parametry svítidel včetně fotometrií. Firem, které jsou toto schopny zajistit a poskytnout, je už jen malé procento, čímž se výběr zákazníkovi hodně zjednoduší.

Provozujete také e-shop nebo se věnujete pouze klasickému prodeji?

E-shop neprovozujeme a ani provozovat nechceme. Naší cílovou skupinou jsou zejména firmy a podniky s náročnými provozy a ty mají většinou zájem o dodavatele, který jim poskytne kompletní služby a garance včetně měření a posouzení stávajících světelných zdrojů, výpočty úspor a návratností, návrh projektu včetně instalace, revize atd. Vzhledem k tomu, o jak rozsáhlou problematiku se jedná, nelze tyto zakázky realizovat internetovým prodejem. Za dobu působení v této oblasti se nám na základě poctivého přístupu a kvalitních produktů podařilo realizovat řadu instalací v náročných dvou a třísměnných provozech pro strojírenské podniky, hutě, průmyslové haly, papírny, tiskárny nebo zdravotnická střediska. V některých těchto provozech jsou navíc podmínky naprosto extrémní – 24hodinové provozy po dobu 365 dní v roce.

Zabýváte se tedy pouze světelnými projekty pro velké podniky?

Nikoliv. Jsou to sice naší významní zákazníci, ale naše produkty od nás odebírají také elektroinstalační firmy, kterým se snažíme poskytnout veškerou technickou podporu včetně zapůjčení svítidel a přípravy projektů. Tato spolupráce funguje velmi dobře, takže bychom se chtěli v tomto roce zaměřit právě na rozšíření portfolia spolupracujících firem. Rádi se s nimi podělíme o případný zisk ze zakázek, a získáme tak více prostoru pro obchod jako takový.

Jaké novinky připravujete pro letošek?

Na výstavě INFOTHERMA jsme prezentovali 2 novinky. Nejvíce zákazníky zaujal LED panel, který kromě toho, že je stmívatelný, umí navíc měnit barevnou teplotu od teplé bílé po studenou. Hodí se především do kanceláří, kde si v průběhu dne můžete přizpůsobit intenzitu i teplotu světla okamžitým požadavkům. Bělejší světlo je akčnější a zvyšuje během dne produktivitu práce. Pro příjemné večerní jednání s klientem je ale mnohem vhodnější teplejší bílá. Využití by tyto panely mohly najít třeba v právnických kancelářích nebo některých zdravotnických střediscích. Nejsou určena pro průmyslové využití, ale spíše jako designové osvětlení interiérů.

Druhou novinkou jsou LED trubice s PIR senzorem, které svítí v pohotovostním režimu na 20 % svého plného výkonu a odebírají v tomto režimu cca 1 - 2 Watty. Teprve ve chvíli, kdy je v místnosti detekován pohyb, dojde k rozsvícení trubice na plný výkon. Jejich obrovskou výhodou je to, že nikdy nezhasnou úplně a dá se jich využít i jako nouzového osvětlení, takže při vstupu do místnosti nevcházíte do absolutní tmy. Využití by tyto trubice mohly najít třeba ve veřejných garážích, chodbách, nemocnicích, šatnách apod. Nedávno jsme počítali návratnost pro zákazníka, kterému svítí v šatnách 24 hodin denně cca 100 klasických trubic, přičemž zaměstnanci vstupují do šatny nepravidelně a s velkými časovými prodlevami. Při výměně klasických trubic za tyto LED trubice s PIR senzorem jsme spočítali, že návratnost celé investice jsou pouhé 2 měsíce!!!

Co byste našim čtenářům řekl na závěr?

Filozofií naší firmy byl vždy osobní přístup k zákazníkům se snahou o doporučení nejvhodnějšího řešení. Na základě spolupráce s našimi produktovými manažery jsme schopni nabídnout zákazníkům adekvátní náhradu jejich stávajícího osvětlení tak, aby splňovalo minimálně stejné technické i hygienické normy jako osvětlení dosavadní a pokud je to možné, ještě jim výrazně zlepšilo světelné parametry. Rádi bychom je také přesvědčili o tom, že pro každý typ osvětlení jsme schopni z nabídky BARLUX vybrat plnohodnotnou úspornou variantu v LED provedení po stránce svítivosti i barevné věrnosti, a to vše s výraznou finanční úsporou.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač

BARCCO Systém s. r. o.
1. Československého armádního sboru 1322/2, 708 00 Ostrava
tel./Fax: 596 139 115
e-mail: barlux@barlux.cz ,www.barlux.cz