Neprůhledné jsou zejména účty za tzv. dálkové vytápění z centrálních zdrojů tepla. Podrobně se seznámit s hospodařením tepláren je takřka nemožné. Přibývá tak těch, kteří uvažují o zřízení vlastní domovní kotelny.
Těmto požadavkům vychází vstříc společnost Vaillant svou inovovanou řadou kondenzačních kotlů ecoTEC plus a ecoTEC pro. Ty jsou vhodné jak pro vytápění rodinných, tak i bytových domů. V porovnání s běžnými konvenčními kotli vykazují kondenzační kotle ecoTEC cca o 15 % vyšší účinnost a na minimum je snížen i únik škodlivých emisí NOx a CO2 do ovzduší. My se dnes podrobněji budeme zabývat kotli Vaillant ecoTEC plus vyšších výkonů.

Kondenzační kotle Vaillant jsou vhodné jak pro komerční, tak i bytové objekty

Kotle ecoTEC plus s typovým označením VU 806/5-5, VU 1006/5-5
a VU 1206/5-5 jsou plynové závěsné kondenzační kotle určené k vytápění v uzavřených teplovodních systémech a k ohřevu teplé vody v nepřímotopných zásobnících. Používají se v novostavbách i při modernizaci obytných a komerčních objektů s ra­diátorovým případně podlahovým vytápěním. Díky svým malým rozměrům (výška 960 mm, šířka 480 mm, hloubka 602 mm) se vejdou prakticky všude. To je předurčuje především pro provádění rekonstrukcí.
Nedílnou součástí kotlů ecoTEC plus je integrální kondenzační výměník tepla z ušlechtilé oceli s vysokou účinností a hořák z ušlechtilé oceli s nízkými emisemi. Nechybí možnost elektronického nastavení dílčího výkonu.
Společně s normovanou účinností 108 %, komfortními bezpečnostními programy a nízkou spotřebou energie jsou kotle ecoTEC plus tepelnou technikou budoucnosti.

Zapojením kotlů do kaskády je možné dosáhnout celkového výkonu až 720 kW.

Kotle ecoTEC plus o výkonech 80  kW, 100  kW a 120  kW je možné provozovat nejen samostatně, ale lze je i zapojit do kaskády 2 až 6 kotlů se stejnou velikostí výkonu. Při zapojení do kaskády lze dosáhnout celkového výkonu až 720 kW. Výhodou je možnost provozování topné soustavy do provozního tlaku 6 bar.

Kaskádové řešení nabízí při použití několika kotlů vyšší flexibilitu při zásobování budovy teplem. To se projevuje velkým rozsahem modulace kompletního kaskádového systému. Kotle jsou zapojovány a odpojovány podle potřeby.

Pro tyto aplikace nabízí firma Vaillant i vhodné regulační systémy. Pro kaskádu až 6 kotlů je vhodný ekvitermní regulátor calorMATIC 630. Tento regulátor dále umožňuje regulovat v závislosti na venkovní teplotě až 15 topných okruhů. Samozřejmostí je i regulace přípravy teplé vody v nepřímotopných zásobnících.

Poměr mezi nutným prostorem pro instalaci a tepelným výkonem upřednostňuje použití těchto kotlů i pro rekonstrukce stávajících kotelen. K dispozici je široký sortiment příslušenství pro instalaci kaskády kotlů v malých prostorách – ať jsou to stojany pro vlastní zavěšení kotlů, popř. sběrače/rozdělovače topné vody umožňující velmi rychlou instalaci potrubních systémů v prostoru kotelny.

Závěr
Využití nových kondenzačních kotlů řady Vaillant ecoTEC plus je ideálním řešením pro zajištění vytápění větších bytových souborů, škol, administrativních či průmyslových objektů. Kotle vynikají malými rozměry a vysokou účinností topného výkonu. To z nich činí velmi efektivní topný zdroj při realizaci rekonstrukcí i novostaveb.

Z podkladů firmy Vaillant
zpracoval Ivo Románek

Vaillant Group Czech s. r. o.
CZ - 252 19 Chrášťany 188
tel.: 281 028 011, fax: 257 950 917
e-mail: vaillant@vaillant.cz, www.vaillant.cz