V  provozovnách jako jsou spalovny, skládky komunálního odpadu, sběrné a recyklační dvory nebo zpracovatelské závody pro bio-odpad nachází uplatnění celkem 11 typových řad strojů Cat, od smykem řízených nakladačů, kolových nakladačů a pásových dozerů až po speciální rýpadla pro manipulaci s materiálem (tzv. „material handling“) nebo skládkové kompaktory. Stroje Cat pro odpadový průmysl jsou od výrobce vybaveny originálním příslušenstvím pro efektivní a bezpečný provoz ve skládkových provozech.

Segment třídění a zpracování odpadů patří v celosvětovém měřítku k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících trhů. Společnost Caterpillar se tomuto odvětví věnuje systematicky již čtyřicet let a stroje Cat jsou tak dnes vybavené nejmodernějšími technologiemi pro zpracování a manipulaci s odpadem. Stroje Cat vyhovují nejen požadavkům zákazníka na dlouhou životnost a minimalizaci provozních nákladů, ale také přísným směrnicím Evropské unie, týkající se bezpečnosti posádky při nakládání s odpady. Příklady jednotlivých řešení najdete níže, jejich výhody představíme ve spojení s vybranými typovými řadami strojů Cat, které mohou být využívány v českých podmínkách.

Čelní kolové nakladače Cat řady K a H (Cat 906H2 – 980K)
Kompaktní, malé a střední kolové nakladače Cat se využívají například při přihrnování odpadu v třídicích stanicích, ale také na skládkách komunálního odpadu nebo bio-odpadu. Kromě přihrnování zvládnou nakladače také nakládku materiálu; ke stroji je možné objednat celou řadu příslušenství, od vysoko výklopných lopat (v kombinaci s prodlouženými rameny lze manipulovat až ve výšce 5 m), velkoobjemových, až po lopaty s přidržovačem pro různé druhy lehkého a středně těžkého odpadu.

Robustní konstrukce nakladačů může být ještě posílena ochrannými pancíři, které chrání podvozkové části před mechanickým poškozením (například při manipulaci s kovošrotem), ale také před chemickým naleptáním při práci s nebezpečnými odpady.

Při pohybu na nezpevněném materiálu jsou trakční schopnosti pro obsluhu stroje klíčové. Čelní kolové nakladače Cat mohou být vybaveny diferenciálem s omezením prokluzu (LSD) a funkcí nastavení tahu na jednotlivá kola (Cat 906-908H2 a 924K-938K), a při přihrnování na kluzké ploše tak nedochází k prokluzu kol, práce je rychlejší, plynulejší a nevyžaduje zvýšené nároky na obsluhu. Zkrácení doby pojezdů se příznivě projevuje na spotřebě pohonných hmot a životnosti pneumatik.

Nakladače jsou osazené nízko-emisními motory řady ACERT, vyznačující se tichým chodem a nízkou spotřebou paliva. Modely Cat 924-938K jsou navíc vybavené elektronicky ovládanou hydrostatickou převodovkou, nabízející maximum výkonu již při otáčkách 1800 ot./min, což se příznivě projevuje na životnosti motoru a celkové spotřebě.

Riziko defektu při práci s odpadky může být u Caterpillar eliminováno použitím speciálních  patentovaných pneumatik Cat Flexport™. Plné bezdušové pneumatiky mají na bocích otvory, které zlepšují ohebnost a pružení, a na rozdíl od běžně používaných plných pneumatik nezatěžují nápravy a rám stroje. Podle případových studií Caterpillar je životnost těchto pneumatik 6 – 9 000 motohodin, což je oproti standardním nebo radiálním pneumatikám pro manipulaci s odpadem až dvou a půl násobek.

Dalším prvkem, který Caterpillar vyvinul speciálně pro potřeby odpadového průmyslu, je kabinový filtr s cyklónovým předčističem. Tento systém pracuje na principu odstředivého účinku proudícího vzduchu a odstraní až 95 % pevných částic ještě dříve, než se vzduch dostane do kabinového filtru. Díky tomu je zapotřebí pouze jeden filtr namísto běžně používaných třech filtrů.

Chlazení motoru ve vysoce prašném prostředí skládek vyřešili konstruktéři Caterpillar použitím reverzního ventilátoru s automatickým čištěním. V případě zanesení chladiče se spustí zpětný chod ventilátoru a nečistoty jsou pod tlakem vyfoukávány ven. Toto řešení přispívá ke snadné obsluze a také k dlouhé životnosti motoru a jeho komponentů.   

Kolová rýpadla pro manipulaci s odpady (tzv. „material handling“) (Cat M316D MH – M325D MH)
Kolová rýpadla pro manipulaci s odpadem Cat jsou vlajkovou lodí v segmentu odpadového hospodářství. Tyto stroje jsou využívány v třídicích stanicích, při haldování a recyklaci odpadků. Rýpadlo může být vybaveno drapákem s 360° otočným kloubem, polypovým drapákem, vhodným například pro manipulaci s pneumatikami nebo kovovým šrotem, a také lžícovým drapákem pro sypké materiály.

Kolová rýpadla pro manipulaci s odpady mají výsuvnou kabinu pro lepší výhled všemi směry. Pro snadnější orientaci obsluhy je k dispozici i zpětná kamera, která přenáší obraz ze zadní části stroje na barevný monitor uvnitř kabiny. V závislosti na typu aplikace mohou být tato rýpadla, podobně jako všechny stroje Cat pro odpadový průmysl, vybavena kompletním mřížovým programem pro ochranu posádky.

Teleskopické manipulátory Cat (Cat TH 255C – TH514 C)
Teleskopické manipulátory Cat jsou vhodné pro manipulaci s lehčím materiálem, a to nejen ve venkovních prostorech. Manipulátory od Caterpillar jsou lehké a výkonné a standardní výbavou se přitom přibližují strojům vyšších kategorií. Jejich největší devizou je snadná ovladatelnost, rychlost pojezdu a nízké provozní náklady. Manipulátory Cat jsou vybaveny hydraulickým rychloupínákem pro snadné upevnění různého příslušenství, například jeřábového háku pro manipulaci s vaky, lopaty s přidržovačem nebo paletizačních vidlí.

Smykem řízené nakladače Cat (Cat 226B3 – 299D)
Nejmenší stroje, využitelné v odpadovém průmyslu, jsou nedílnou součástí každé větší skládkové flotily. Výborná manévrovatelnost, jednoduchá údržba a multifunkční využití – to jsou hlavní přednosti těchto strojů. Kromě přihrnování zvládnou také úklid plochy, v nabídce výrobce najde zákazník koště nebo přihrnovací smetáky.

Skládkové kompaktory
Neocenitelným pomocníkem při hutnění skládky jsou skládkové kompaktory Cat s ježkovým kolem. Ostny na kole jsou rozmístěné daleko od sebe, čímž dochází k lepšímu provazování materiálu při pojezdu stroje na skládce. Kompaktory Cat se vyznačují vysokým poměrem výkonu ke hmotnosti, takže popojíždění nebo rychlé změny směru nejsou při práci na skládce překážkou. Typickým představitelem této řady strojů je model Cat 826H, jehož první řada přišla na trh již v roce 1978. Konstrukce stroje kombinuje pevné odlitky pohlcující zatížení se skříňovým rámem. Díky robotickému obrábění jsou svary rámu extrémně pevné, zesílený přední rám roznáší zatížení od radlice tak, aby nebyl zatěžovaný otočný kloub. Podobně také zadní rám je přizpůsoben tak, aby absorboval krouticí moment motoru, disponujícího silou 299 kW. Motor, umístěný za ochrannou přepážkou proti nečistotám, disponuje vysokým kompresním poměrem, takže výborně reaguje i za studena. Nízké provozní náklady jsou u strojů Cat samozřejmostí – elektronická řídicí jednotka upravuje vstřik paliva podle aktuálního zatížení, motor je navíc vybaven funkcí automatického vypínání při volnoběhu, což dále snižuje spotřebu pohonných hmot.

Komplexní služby Phoenix-Zeppelin, nejen pro komunální subjekty
Společnost Phoenix-Zeppelin nabízí, podobně jako v případě stavebních nebo zemědělských strojů Cat, komplexní služby, spojené s nákupem, provozem a údržbou strojů pro manipulaci s odpady. S vhodným typem stroje poradí přímo u zákazníka proškolení odborníci, kteří posoudí náročnost provozu a poradí, jaké příslušenství je pro konkrétní typ práce nejvhodnější. Po zakoupení stroje si zákazník může nechat aktivovat moderní telemetrický systém Cat Product Link™, který sleduje a vyhodnocuje efektivitu provozu konkrétního stroje nebo celé flotily. S financováním nákupu stroje pak poradí odborníci ze společnosti Cat Financial CZ, která má dlouholeté zkušenosti a dokáže zákazníkovi sestavit finanční produkt na míru jeho potřebám.

Více informací o strojích Cat a jejich využití v odpadovém průmyslu najdete na stránkách www.p-z.cz