Pevná paliva – znovuobjevený zdroj vytápění
Kotle na pevná paliva mají v domácnostech stále své místo. Vytápění pomocí uhlí a dřeva se dnes znovu prosazuje i v oblastech, které jsou plynofikovány. „V posledních letech zaznamenáváme opětovné zvýšení poptávky po kotlích tohoto typu a trendy, které sledujeme, nám dávají příslib dalšího rozvoje tohoto segmentu trhu v budoucnu,“ uvedl Luboš Morávek, vedoucí divize Dakon. Domácnosti stále častěji využívají k vytápění a ohřevu vody více zdrojů, které se vzájemně doplňují – například právě kotel na pevná paliva v kombinaci s tepelným čerpadlem, solárními kolektory nebo i kotlem na plyn.

Dakon – tradiční český výrobek
V roce 2003 získal majoritní podíl firmy největší evropský topenářský koncern – skupina Bosch. I pod jejím vedením zůstaly kotle Dakon ryze českými výrobky, ovšem obohacenými o moderní technologie a inovativní řešení. Dakon se stal v rámci koncernu specialistou na pevná paliva a mohl tak expandovat i na nové trhy. Výroba i vývoj se stále nachází ve dvou závodech - v Krnově a Městě Albrechticích, kde pracuje celkem 350 zaměstnanců. Velký důraz je kladen na vývoj a testování výrobků. „Kromě testování nových prototypů a inovací jde hlavně o tak zvané zátěžové testy, kdy v kotlích spalujeme různé typy paliva, měříme účinnost, hodnotu emisí a další parametry. Simulujeme dlouholetý provoz v extrémním zatížení, které při běžném provozu prakticky nikdy nenastane,“ prozradil Morávek. Kotle Dakon drží certifikát Český výrobek, a dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější tuzemské značky tepelné techniky.

Široký sortiment kotlů
Dakon nabízí široký sortiment kotlů na pevná paliva. Ocelové kotle řady DOR F jsou určeny ke spalování uhlí, dřeva nebo briket a ke svému provozu nepotřebují připojení k elektrické síti. V kategorii litinových kotlů představil Dakon tento rok novinku: FB2 Automat, kotel s automatickým přikládáním, ve kterém je možné spalovat nejen hnědé a černé uhlí, ale i pelety. Teplovodní kotel KP Pyro využívá pyrolytické spalování kusového dřeva, které zaručuje ekonomický a ekologický provoz s vysokou účinností až 85 %.V každé řadě najde zákazník produkt splňující limity emisní třídy 3 a také několik výkonových úrovní, které umožňují zvolit kotel na míru vytápěného objektu. Všechny kotle značky Dakon se vyznačují nízkou poruchovostí, malými provozními náklady a dlouhou životností. Dakon také zachovává původní připojovací rozměry a výměna kotle je tak velmi rychlá a jednoduchá.

Bosch Termotechnika s.r.o.
Pod Višňovkou 1661/35, Praha 4