Úbytek práce s sebou nese i nižší rentabilitu využití stavebních strojů. Jakmile se však zakázka naskytne, musí být každá společnost schopna okamžitě reagovat a práce v co nejkratším termínu realizovat. Jak však postupovat, pokud zakázka vyžaduje nasazení speciální techniky a firma jí momentálně nedisponuje?

Nyní má tato situace velmi jednoduché a komfortní řešení. Stroj si prostě na přesně vymezené období půjčit a zase jej vrátit.

Jednou z největších firem v oboru půjčování stavebních strojů a techniky, která na našem trhu působí již od roku 1998, je společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o. s půjčovnami The Cat Rental Store. V jakém stupni rozvoje se společnost nachází právě teď a co může případným zájemcům o jejich služby nabídnout. Tímto směrem se ubíraly otázky pro ředitele půjčoven The Cat Rental Store, pana Jana Blechu.

V kolika městech v současné době působí půjčovny stavebních strojů The Cat Rental Store?

Půjčovny The Cat Rental Store, které jsou součástí společnosti Phoenix-Zeppelin, mají pobočky na 12 místech v celé České republice (viz přiložená mapa) a 5 místech na Slovensku. Jsou tak dobře dostupné v každém regionu a pro každého zákazníka. K 1. květnu plánujeme otevřít v pořadí již 12. půjčovnu v oblasti Praha-sever, abych byl konkrétnější, tak v Praze 9 - Čakovicích. Půjčovny strojů The Cat Rental Store jsou na českém trhu již 10 let a díky své velikosti zaujímají první místo na trhu půjčoven v České republice a druhé místo na Slovensku. Silné zázemí společnosti Phoenix-Zeppelin umožňuje půjčovnám, aby svým zákazníkům poskytovaly profesionální služby, servisní prohlídky i opravy. V případě neodstranitelné závady zajistí pro klienta náhradní stroj nebo zařízení.

Jaký sortiment strojů tyto pobočky nabízejí a jakým množstvím techniky disponují?

Poloviční podíl v sortimentu půjčovny The Cat Rental Store mají stavební stroje značky Caterpillar. Nicméně klient zde najde bohatý sortiment techniky i z dalších oblastí, jako je zemědělská technika, vybavení pro komunální služby, péči o zeleň, zahradnictví, lesnictví, průmyslovou a těžební výrobu. Ze široké nabídky více než 1500 strojů a zařízení si vyberou velké stavební firmy, ale i menší stavební firmy či živnostníci a kutilové, kteří využívají pestré nabídky různých druhů nářadí a malé mechanizace.
Společnost Phoenix-Zeppelin je od roku 1991 součástí německého koncernu ZEPPELIN GmbH a díky spolupráci s největší německou půjčovnou MVS Zeppelin nabízí svým zákazníkům v České republice k zapůjčení výběr z více než 42 000 kusů strojů a zařízení.
Půjčovna The Cat Rental ­Store nabízí také poradenství při plánování a realizaci zakázek, kvalifikovaní zaměstnanci doporučí vhodný stroj pro úspěšné zvládnutí konkrétní činnosti a v neposlední řadě zajistí v případě potřeby i obsluhu k zapůjčenému stroji.
Nabídka půjčoven The Cat Rental Store se nepřetržitě a důsledně rozšiřuje podle požadavků trhu. V uplynulém roce investovala společnost Phoenix-Zeppelin zhruba 267 milionů Kč do pořízení 240 kusů nových strojů a nářadí pro potřeby půjčovny. Nabídka půjčovny se tak rozšířila například o pronájem strojů včetně obsluhy a pronájem vysokozdvižných pracovních plošin GENIE. Dále byly do nabídky zařazeny nová mikrorýpadla, kolové minidampery AUSA, motorová kolečka BELLE, osvětlovací věže TowerLight. Úspěšný je i pronájem velkých kloubových damperů Cat 735 a Cat 740. Novinkou mezi velkými stroji Caterpillar je demoliční rýpadlo Cat 330C UHD.
Současně půjčovna rozšiřuje stávající nabídku příslušenství pro smykem řízené nakladače, kompaktní pásové nakladače, ale i příslušenství pro velká pásová a kolová rýpadla.

Podepisuje se nějakým negativním způsobem současná hospodářská krize na zájmu o půjčování stavebních strojů ve Vašich půjčovnách?

V současné době stále více firem a drobných podnikatelů vidí v možnosti pronájmu strojů a zařízení alternativu ke splnění svých cílů, aniž by museli investovat do nákupu vlastních strojů a zařízení. Díky pronájmu strojů a zařízení z půjčovny jsou totiž schopni realizovat vysoce komplexní stavební a řemeslnické činnosti, které jsou jejich zákazníky často zadávané na omezenou dobu. Vyhnou se tak rozsáhlým investicím do rozšiřování svého strojového parku, což je v dnešní nepříznivé ekonomické situaci na trhu výhoda.
Půjčovny The Cat Rental Store tak otevírají firmám a živnostníkům nové možnosti nejen po stránce úspory, ale i pro jejich potenciál rozvoje. Pronájmem strojů a zařízení šetří investiční náklady, lépe se firmám plánují a realizují zakázky. Služeb půjčovny využívají především zákazníci, kteří potřebují stroje pouze na určité období v roce nebo na realizaci konkrétní činnosti a nevyplatí se jim do nákupu investovat. Dle naší doporučované dlouhodobé statistiky se vyplatí zákazníkům stroje z půjčovny, pokud je jejich využití do 170 pracovních dní v roce nebo do najetí 1500 motohodin za rok. Pokud firma přesáhne tuto hranici, měla by se již zajímat o nákup mírně použitého nebo použitého stroje, v případě pravidelných celodenních prací přímo o nákup nového stroje. V tomto případě může půjčovna zákazníkovi ulehčit jeho výběr, protože stroj nebo zařízení již může mít zákazník odzkoušený z půjčovny a může tak lépe poznat své požadavky na výkon a efektivitu stroje.

Jakým způsobem se snažíte přilákat potenciální zákazníky do Vašich půjčoven?

Samozřejmostí je neustálé rozšiřování portfolia nabízených strojů a zařízení. Pravidelně připravujeme pro své i potenciální zákazníky různé novinky a akce. Například v lednu letošního roku jsme pro zájemce o zapůjčení strojů připravili demoshow strojů a příslušenství pro zimní údržbu komunikací přímo v pracovních podmínkách ve Špindlerově Mlýně. Na zimní demoshow se představily stroje Caterpillar 272C, 277C a 906H, které patří do skupiny malých kompaktních strojů a jsou vhodné pro zimní údržbu cest a silnic. Dále svou práci v zimním období předvedly traktory značky Challenger, řady MT545B a MT455B s radlicí na úklid sněhu a rozmetadlem štěrku pro posyp cest. Celé této akci předcházelo krátké setkání se zákazníky a představení nabídky a služeb půjčovny. Představení strojů v místě použití usnadňuje klientům rozhodnutí, který typ je právě pro ně vhodný. Zimní akce byla zaměřena především na zákazníky z řad zástupců technických služeb měst a obcí, kteří stroje pro zimní údržbu využijí jen několik měsíců v roce a je pro ně tedy efektivnější zapůjčení, než nákup.
Další ze série prezentací strojů a zařízení půjčovny The Cat Rental Store proběhne v areálu brněnského výstaviště ve dnech 21. 4. - 25. 4. v rámci stavebního veletrhu IBF. Během měsíce dubna plánujeme také spuštění nových webových stránek společnosti Phoenix-Zeppelin, které budou zájemce aktuálně informovat o nabídce půjčovny a všech novinkách. V létě bychom měli zavést do půjčoven zelenou linku, která klientům zjednoduší kontakt s pracovníky půjčovny.
Avšak nejlepší a nejefektivnější naší reklamou je spokojený zákazník a jeho předaná reference do svého okolí. Proto si vážíme stejně každého zákazníka, který naši půjčovnu navštíví, ať se jedná o velkou mezinárodní firmu nebo živnostníka či kutila.

V čem vidíte výhody Vaší půjčovny ve srovnání s konkurencí na trhu?

Půjčovna The Cat Rental Store patří do celosvětové sítě půjčoven společnosti Caterpillar, které jsou jedničkou na světovém trhu. Díky síti poboček a profesionálně vyškoleným zaměstnancům jsme schopni zákazníkům nabídnout vysoce kvalitní servisní zázemí po celé České republice. Další výhodou je již zmiňované spojení s mateřskou společností ZEPPELIN GmbH, které nám umožňuje ve spojení s půjčovnou MVS nabídnout zákazníkům k zapůjčení portfolio více než 42 000 strojů, což je ojedinělé na českém trhu. Stroje, které jsou zákazníkům v půjčovně k dispozici, procházejí důkladnou servisní kontrolou a pokud dojde k nezaviněné poruše, jsme schopni dodat ihned náhradní stroj. Zákazník dostává do rukou kvalitní, výkonné a efektivní zařízení s nízkou spotřebou a záleží pak už jen na něm, zda tyto vlastnosti ocení tím, že se stane naším stálým zákazníkem, zda si zapůjčený stroj nebo zařízení porovná s vlastním nebo konkurečním zařízením a zda si vyhodnotí, co mu přináší nejvyšší efektivitu a zisk.
Zkušenosti ze 40leté spolupráce se společností Caterpillar a největší pokrytí půjčoven v rámci České republiky je pro zákazníky zárukou, že půjčovny The Cat Rental Store dokáží uspokojit i ty nejnáročnější ­klienty.

Plánujete další rozšiřování Vašich poboček na území ČR? V jakých městech?

Půjčovny The Cat Rental Store se již více než 2 roky řídí sloganem "Blíže než čekáte". Toto heslo se snažíme stále naplňovat, proto také plánujeme i v několika příštích letech pobočky rozšířit co do rozsahu nabídky, ale i pokrytí v rámci České republiky a na Slovensku. K 1.5. plánujeme otevřít ještě jednu půjčovnu v Praze 9. Do budoucna plánujeme rozšíření našich půjčoven v západních, středních a jižních Čechách. V našem zájmu je i kraj Vysočina, kde bychom se chtěli nabídkou zaměřit hlavně na zemědělské stroje. Vzhledem k tomu, že vybrané lokality jsou ve fázi příprav, o konkrétních místech zatím mluvit nebudu. Přesto vám můžu slíbit, že v dalším společném rozhovoru už budu konkrétní.

Děkujeme za rozhovor
Ivo Románek