Vzhledem k tomu, že se jedná o investici, která by měla významně zhodnotit nemovitost, a zároveň by měl bazén dlouhá léta zpříjemňovat život jeho majitelům, vyplatí se při výběru vhodného typu bazénu skutečně dvakrát měřit a jednou „řezat“.

Nabídka bazénů na českém trhu je poměrně široká. Od těch nejjednodušších, které pořídíte za průměrný měsíční plat, až po vskutku luxusní, které stojí miliony. Abyste se mohli rozhodnout správně, připravili jsme pro naše čtenáře průzkum českého bazénového trhu.

 

Sklolaminátové bazény – moderní bazény s mimořádně pevnou konstrukcí. Jedná se o tuhou a odolnou skořepinu zpevněnou skelnými vlákny a vyráběnou jako jeden monolitní celek neoslabený žádnými spoji nebo
sváry. Mají integrované schodiště, díky kterému je vstup do vody mimořádně komfortní a bezpečný. Výborně odolávají nejen středoevropským klimatickým podmínkám – některé polyuretanovou pěnou zateplované modely odolávají třeskutým mrazům i v severských zemích.

Jak postupovat při výběru venkovního bazénu - sklolaminátové bazény

 

 

Bazény Azuro – český fenomén který nalezneme na zahradách již téměř stovek tisíc rodin, jsou dlouhodobě nejžádanějšími rodinnými bazény tvořícími samostatnou kategorii. Předností je speciální konstrukce, která dovoluje zapustit tyto bazény částečně nebo zcela do země, popřípadě je ponechat i na povrchu. Vybírat můžete z kruhových i oválných tvarů různých velikostí.

Bazény Azuro

 

 

Gumové nafukovací bazény – jsou předstupněm k rodinným bazénům. Stačí nafouknout horní límec a sloup vody bazén sám postaví. Nejsou finančně ani prostorově náročné. V ČR k dostání například bazény Swing nebo Tampa.

Kompozitní bazény – těleso bazénu tvoří speciální panely z kompozitních materiálů. Na trhu jsou k dostání paneláže, které se musí dodatečně vyplnit betonem (Desjoyaux), ale také paneláže již samonosné (Mountfield - Fort Wayne, Métropole), které stavbu zlevní. U řady těchto bazénů můžete realizovat dvojúrovňové dno s mělčinou a hlubší částí. Na tyto bazény poskytují někteří prodejci prodlouženou záruku až 30 let.

Kompozitní bazény

 

 

Keramické bazény – luxusní bazény, jejichž stěny jsou tvořeny z několika vrstev. Jednou z nich je také vrstva keramická. Tyto bazény vynikají vysokou pevností, tvarovou stálostí a také velmi atraktivním designem.

Keramické bazény

 

 

Pozor na svařované plastové bazény – tyto bazény bývají svařovány z tenkých polypropylenových desek. Jedná se o bazény, které jejich výrobci produkují ze stejného materiálu, který se používá k výrobě septiků a jímek. Bazénoví odborníci ovšem upozorňují na možnost vyboulení stěn nebo dna, či přímo prasknutí těchto bazénů ve svárech mezi jednotlivými deskami vlivem zvýšených tlaků a také na jejich nestálobarevnost.

Svařované bazény

 

 

Nadzemní bazény – stále se nejedná o vícegenerační rodinný bazén, nicméně konstrukce těchto bazénů již umožní alespoň dosáhnout větších rozměrů ke koupání celé rodiny. Jeden z největších samonosných bazénů pro povrchovou montáž z trojvrstvého PVC a s pevným vinylovým dnem koupíte například u Marimexu.

Nerezové bazény – tyto bazény můžete nalézt spíše v areálech koupališť nebo krytých bazénů. Jejich výhody spočívají právě v jejich vysoké odolnosti a také snadnosti čištění při zátěžovém „veřejném“ provozu, jsou ovšem
„vyváženy“ velmi vysokou cenou.