V souběhu bude probíhat i veletrh nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb For Pasiv.

Veletrhy nabídnou široký výběr produktů od střešních krytin, nosných konstrukčních systémů, izolací, střešních oken, doplňků, okapových systémů, výrobků pro půdní vestavby, obvodových plášťů, fotovoltaiky, solární termiky po nářadí a nástroje, techniku, osobní pracovní vybavení řemeslníků a nabídku řemeslných prací. Celou akcí se bude prolínat téma úspor energií.

Připraven je obsáhlý doprovodný program, kde zazní aktuální témata jako jsou energetické certifikace budov dle novely zákona o úsporách energií, vhodné stavební výrobky z pohledu nové legislativy, zodpovědné navrhování tepelných izolací a mnoho dalších.

Proběhne 14. ročník prestižní konference Izolace se zvýrazněným tématem Poruchy plochých střech. Blok přednášek o střešních nástavbách zahrne tuto problematiku z hlediska platných právních předpisů, návrhových kritérií a technického řešení jejich nosných a obalových konstrukcí. Novým poznatkům z oprav havarovaných plochých střech a zatékajících teras se bude věnovat páteční odpolední blok přednášek. Přednášet budou významní specialisté, soudní znalci a přední pedagogové jako například Ing. Petr Kučera, CSc., Ing. Lenka Hanzalová, Ph.D., Ing. Antonín Parys, Ing. Tomáš Petříček, Ing. Jaroslav Šafránek, CSc., Doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. arch. Marcela Jonášová, Doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. a další.

Pro starosty a další zástupce měst a obcí je připraveno Fórum s názvem „Energie a obec“, kde se budou řešit možnosti úspor energií ve veřejných budovách. Zpestřením budou prezentace úspěšných projektů v obcích Kněžice, Litoměřice, Plzeň a Písečná.

Novinkou bude též seminář s ožehavým tématem o potírání „švarcsystému“.

Pro širokou veřejnost jsou připraveny přednášky užitečné pro všechny - jaké jsou nejčastější chyby ve střešním plášti, jak si správně vybrat realizační firmu, jak výhodné jsou jednotlivé alternativní zdroje energie, jak lze využít dešťovou vodu či jaká existují nízkonákladová opatření pro snížení spotřeby energie na vytápění.

Vláda rozhodla o pokračování dotačního programu Zelená úsporám, do nějž se mohou hlásit domácnosti a majitelé rodinných domů, část prostředků půjde též na rekonstrukce veřejných budov. Ve Stavebním poradenském centru na veletrhu získají návštěvníci bezplatně informace nejen o využití dotačního programu Zelená úsporám, ale i cenné rady a doporučení od nezávislých odborníků z mnoha oblastí navrhování a provádění staveb, se zaměřením na střechy a úspory energií. Toto centrum zaštiťuje organizace ČKAIT, Fakulta stavební ČVUT Praha a Fakulta stavební VUT Brno.

Proběhne řada praktických ukázek řemesla a použití materiálů. Chybět nebudou expozice s krásnými muzejními exponáty. Návštěvníci mohou vyhrát hodnotné ceny včetně střechy na rodinný dům.

Podrobnější informace jsou k dispozici na www.strechy-praha.cz