Právě okna a terasové dveře jsou při vloupání do rodinných domů jedním z nejcitlivějších bodů.

Jak dochází ke vloupání
Podle statistik pojišťoven se ve více než 80 % případů vloupání do rodinných domů zloděj dostává dovnitř málo zabezpečenými okny nebo terasovými dveřmi, a ne dveřmi vchodovými, jak se mnohdy mylně předpokládá. Jistě znáte ten nepříjemný pocit, když slyšíte od někoho známého, že jej vykradli. Mnoho lidí bylo vykradeno přes okno nehlučně vypáčené obyčejným šroubovákem dokonce během spánku. Lupič si navíc neodnáší jen Vaše cennosti, ale také jistotu Vašeho soukromí.

Okenní kování je základ
Standardní okenní kování je velmi lehce překonatelné již zmiňovaným šroubovákem. Pro zkušeného zloděje je to otázka necelé minuty. Ochránit rodinný dům proti vloupání oknem je přitom tak jednoduché - stačí nechat okna osadit kováním s bezpečnostními čepy a uzávěry a doplnit každé takto zabezpečené okno okenní klikou s blokovacím tlačítkem nebo zámkem.

Inteligentně bezpečné
Bezpečně inteligentní
Společnost MACO se proslavila na celém světě nejen vysokou přesností a spolehlivostí svých kování pro okna a dveře, ale také důrazem na bezpečnost. Konstruktéři MACO vyvinuli proti vypáčení okenního křídla jedinečný inteligentní bezpečnostní systém MACO i.S., který kombinuje soustavu otočných bezpečnostních čepů a uzávěrů. Konstrukční jednoduchost, odolnost materiálu zajištěná speciálním tlakovým odléváním, jednoduše regulovatelný přítlak, lehký chod díky otočnému hříbečku, automatické přizpůsobení se rozměrům rámu a křídla ±2 mm - to jsou základní přednosti inteligentní bezpečnosti MACO.

MACO i.S. bezpečnost
až do třídy WK 3

MACO nabízí různé stupně zabezpečení oken a balkonových dveří. Základní úrovní je zvýšená odolnost proti násilnému vniknutí, která chrání proti nezkušeným zlodějům, vybaveným jednoduchým nářadím. Režim zvýšené odolnosti je určen počtem i.S. bezpečnostních bodů, není nikterak normován, zkoušen ani certifikován. Na konstrukci okna a na sklo nejsou kladeny žádné nároky.
Vyšší stupeň odolnosti představuje rozmístění i.S. čepů a uzávěrů do všech čtyř rohů okna. Toto opatření je již certifikováno dle německého předpisu RAL-AhS (ochrana proti vypáčení) a chrání proti příležitostným zlodějům, kteří jsou vybaveni obyčejným pákovým nářadím.

Prokazatelně nejvyšší míru odolnosti proti vniknutí poskytují bezpečnostní okna splňující normy ENV 1627-1630. Tyto normy definují tzv. třídy odolnosti (šest tříd) a zkušební metody. Sériově vyráběná okna jsou zhotovitelná do stupně WK 3. ENV normovanou bezpečnost již ovlivňují veškeré komponenty i technologické postupy při výrobě a osazení oken. Tuto úroveň bezpečnosti tedy již nemůže garantovat pouze výrobce stavebního kování. ­MACO i.S. bezpečnostní kování jsou atestována až do třídy odolnosti WK 3.
Důležitým prvkem všech stupňů i.S. bezpečnosti je použití okenní kliky s blokovacím tlačítkem nebo zámkem. Okenní kliky MACO TRESOR garantují dokonce ještě vyšší bezpečnost, než je požadováno u ENV 1627-1630, a to odolnost kliky 100 Nm proti vytrhnutí z okenního křídla a proti otočení blokovacího mechanismu v klice.

MACO-TRONIC - systém budoucnosti
Pokročilejší technologii elektronické ochrany přináší systém MACO TRONIC, který svým uživatelům poskytuje prostřednictvím centrálního panelu nepřetržitý přehled o všech otevřených oknech a dveřích a zároveň může být napojen na pult bezpečnostní služby nebo na domácí alarm. Přidanou hodnotou tohoto systému je důraz na úsporu energie, takže ve chvíli, kdy se otevře okno, MACO TRONIC přenese signál do termostatu a ten vypne topení.
Chcete-li pro své klienty jen to nejlepší, spojte se s profesionály a využijte naplno potenciál, jaký Vám nabízí bezpečnostní kování MACO!