Důraz byl kladen především na zachování a zvyšování produktivity strojů, posílení jejich výkonu a splnění norem Stage IIIB.

Motory splňující emisní normy
Postupný přechod na normy Stage IIIB s sebou v oboru stavebních strojů nesl vyšší spotřebu paliva u stavebních strojů. Důvodem jsou právě motory šetřící životní prostředí a vyšší množství pohonných hmot spotřebovávaných k regeneraci. Tato logika však neplatí u strojů Caterpillar, které prošly přepracováním funkčního řešení všech prvků. Nová konstrukční vylepšení ovlivňují vzájemné působení motoru a ostatních částí stroje a dokážou snížit spotřebu paliva až o 5 %.

Aby byla zachována maximální produktivita, jsou motory nakladačů Cat řady K i damprů Cat řady B vybaveny systémem automatické regenerace filtru pevných částic. Při automatickém režimu nemusí obsluha zastavit práci, aby provedla regeneraci filtru. Do vedení výfukových plynů je instalován suplementární elektronicky řízený hořák, který ohřeje výfukové plyny na teplotu přesahující 700 °C, a tím podporuje oxidaci a spalování sazí ve filtru pevných částic. Filtr se nezanáší tak snadno a snižuje se interval nutnosti provedení regenerace. Díky tomuto systému je dosaženo vyšší produktivity na pracovišti.

Dampry s vylepšeným systémem řízení trakce
Caterpillar nabízí jedinečný systém automatického řízení trakce (ATC) jako součást standardní výbavy kloubových damprů ­řady B. Tento systém poskytuje plně automatické ovládání mezinápravových a příčných nápravových závěrek diferenciálu. Díky tomuto systému výrazně narůstá produktivita a zkracuje se doba pracovního cyklu. Systém ATC totiž monitoruje rychlost stroje i kol. Pokud je detekován prokluz kola, systém upraví přenos točivého momentu na každé kolo, aby bylo dosaženo optimální trakce. Automatické řízení trakce také sníží riziko poškození systému hnacího ústrojí způsobené nesprávným ručním ovládáním.
Lepší převodovky

Dampry Cat řady B disponují vylepšenou převodovkou díky zabudování elektronického ovládání tlaku spojky (ECPC). ECPC převodovka se vyznačuje ovládáním točivého momentu během řazení a stejně tak i lepší logikou ovládání otáček řazení. Tyto technologie společně zajišťují, že řazení převodovky na nových kloubových damprech řady B je plynulejší při zachování přenosu točivého momentu v celém rozsahu řazení jednotlivých stupňů. Převodovka také volí optimální rychlostní stupeň pro maximální akceleraci. V případě potřeby proběhne podřazování ihned. Všechny tyto faktory vedou k rychlejšímu zařazování rychlostních stupňů, což strojníci ocení především při jízdě do svahu.

Vylepšením řazení prošly i nakladače Cat řady K. Nový systém řazení rychlostí „­single clutch“, jehož inovovaný software umožňuje prostřednictvím jedné spojky podřazování z druhého na první stupeň při pronikání do hromady na základě točivého momentu, minimalizuje ztráty pohonu a zlepšuje účinnost spotřeby paliva. Optimalizovaný měnič momentu umožňuje rychlejší akceleraci a lepší trakci na svazích. Automatický režim řazení prvního až čtvrtého stupně zjednodušuje provoz a zvyšuje výkon a pohodlí.

Revoluční ovládání nakladačů
Nakladače Cat řady K disponují joystickovým ovládáním v základní výbavě, což je revoluční krok v ovládání stavebních strojů. V nakladačích, které ještě nepřešly na joystickové ovládání, se při nakládání používají obě ruce: levou rukou se ovládá volant, pravou pak naklápění lopaty, zdvih ramene, změna směru jízdy, řazení směru a rychlostí, ale také klakson a ovladač prvního rychlostního stupně. Strojník musí levou rukou pořád točit. Pravá je sice v klidu, ale používají se všechny prsty, snad kromě palce. U nakladačů ­Cat je to mnohem pohodlnější. ­Levá ruka je v klidu na opěrce spojené s odpruženou sedačkou, stačí jen naklápět zápěstí. Změna směru se ovládá intuitivním kolébkovým spínačem na joysticku, takže není třeba přehmatávat. Na joysticku je také tlačítko na zařazení prvního rychlostního stupně. Ovládání je tak mnohem pohodlnější a přesnější.

Krok správným směrem
Dosavadní zkušenosti strojníků i majitelů těchto strojů potvrzují, že se společnost Caterpillar vydala při vývoji nových damprů i nakladačů správným směrem. Jak dampry Cat řady B, tak i nakladače Cat řady K se nyní uplatňují v nejrůznějších provozech, kde pomáhají zvyšovat produktivitu a efektivitu. Zákazníci se mohou seznámit s těmito stroji v rámci programu Vyzkoušej a porovnej!, který umožňuje zákazníkům zdarma vyzkoušet a otestovat vybraný stroj přímo ve svém provozu. Společně se strojem jsou klientovi po testování poskytnuty všechny potřebné údaje a data, na jejichž základě si může porovnat efektivitu a produktivitu stávajícího strojového parku a stroje Cat.

Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o.
Lipová 72, 251 70 Modletice
tel.: 266 015 111, fax: 266 015 360
www.p-z.cz