Turniketové (karuselové) dveře jsou výjimečné nejen elegancí designu, ale zejména hospodárností provozu a svojí základní vlastností - trvalým oddělením vnitřního a vnějšího prostředí při zajištění pohodlného průchodu. Proto jsou ideálním řešením do business center, kde přichází denně velké množství lidí. Turniketové dveře nabízejí vysoký komfort,  zároveň brání vzniku průvanu a ve výškových budovách nežádoucímu komínovému efektu.

Varianty, rozměry
Všechny karuselové dveře jsou typické svým pevným obvodovým tubusem se vstupním a výstupním otvorem a střední rotační částí. Ta může nést dvě, tři nebo čtyři dveřní křídla. Turniketové dveře se nabízí v několika modelech a variantách.
Základními modely jsou Tourniket, Tournex a Duotour.

Tourniket patří k menším dveřním soupravám a jako jediný se dá ovládat manuálně. Vyrábí se do průměru 3800 mm. Uplatňuje se v různých typech budov - hotelích, úřadech, firmách. Jeho širší varianty jsou vhodné také do administrativních a obchodních center.

Pro velké supermarkety jsou ideálním řešením vstupu modely Tournex a Duotour s vysokou kapacitou procházejících, vyrábějící se až do průměru 7 500 mm.

Tournex je typický středovou vitrínou čtvercového nebo trojúhelníkového půdorysu (podle počtu křídel). Tourniket i Tournex se vyrábí v pevné i sklopné variantě. Sklopná varianta umožňuje sklopit křídla rotoru ke střednímu sloupu, a vytvořit tak široký otevřený průchod.

Duotour se vyznačuje dvoukřídlovým rotorem, kterým je střední otočná příčka s prosklenými vitrínami na vnějších koncích u obvodu pevného tubusu.

Prosklené vitríny jsou situovány dvojím způsobem: buď na střed křídla, kdy křídla jsou rozpojitelná a sklopná k vitrínám. Nebo, v druhém případě, dveřní křídla a boční stěna vitríny jsou v jedné linii. Toto řešení umožňuje v rámci Duotouru používat jeho dveřní křídla jako automatické dveře posuvné.

www.spedos.cz

www.spedos.sk