Velmi obtížná je situace zejména v oblasti pozemních staveb. Ta je způsobena ztíženým přístupem firem k úvěrům. Řada plánovaných projektů tak byla odložena nebo zcela zastavena.
Odlišná se zdá být situace v segmentu dopravního stavitelství. Jen v letošním roce by se na našem území mělo postavit celkem 53 km úseků nových dálnic, což je druhý nejvyšší počet v naší porevoluční historii.

I to je důvod, proč drtivá většina firem podnikajících v této oblasti očekává v letošním roce rekordní hospodářské výsledky.
Z výše uvedeného je zřejmé, že rozumně investované prostředky ze strany státu mohou výrazně přispět k opětovnému nastartování stavebnictví a tím i mnoha dalších navazujících oborů.

V tomto kontextu tak bezesporu ve správnou chvíli přišla veskrze pozitivní zpráva z Ministerstva životního prostředí, které vyhlásilo program "Zelená úsporám". Ve skutečnosti to znamená, že z prostředků, které ČR získala z prodeje tzv. emisních povolenek hlavně japoncům, budou financovány energeticky úsporné programy a technologie. Jedná se převážně o zateplování starších domů, novostavby pasivních rodinných domů, instalaci tepelných čerpadel, solárních kolektorů nebo kombinaci těchto systémů.
Během čtyř let by tak mělo být investováno na ekologicky šetrnější bydlení téměř 25 mld. Kč.

Realizace tohoto programu vytváří velmi dobrou půdu pro opětovné nastartování růstu stavebnictví. Lze totiž předpokládat, že v případě aplikací zateplení a alternativních zdrojů energií dojde nejen k samotnému nasazení těchto systémů a technologií, ale investoři již přikročí k celkové rekonstrukci svých objektů. Spolu se zateplením fasád bude jistě nutné provést výměnu oken, klempířských prvků, střešního pláště a bez povšimnutí určitě nezůstane ani bezprostřední okolí či interiér domu.
Uspořeny přitom budou skutečně další měrné jednotky elektrické energie, plynu a dalších zdrojů. Co je však zejména potěšitelné, bude dána zelená zvýšené pracovní aktivitě lidí, jejich zaměstnanosti a možnosti udělat něco pozitivního i pro přírodu a životní prostředí.

Pokud toto opatření srovnáme se zavedením šrotovného na Slovensku, pak můžeme se vší vážností konstatovat, že dnes sice se Slováky prohráváme ve fotbale, hokeji, kanoistice i dalších sportech, avšak pokud se podaří celý program "Zelená úsporám" uvést v život, pak na poli boje s hospodářskou krizí povedeme minimálně dva nula. A to je pro nás pro všechny bezesporu mnohem důležitější.

Ivo Románek