Při zařizování novostaveb i u rekonstrukcí se řeší celá řada otázek, týkajících se volby správné podlahové krytiny. Rozhodování však nekončí u podlahy jako takové, myslet je třeba i na vhodné řešení pro schodiště. Švédský výrobce vícevrstvých dřevěných krytin Kährs nabízí schodové hrany k většině dekorů a dřevin ze své nabídky. Proto, upřednostňujete-li ve svém interiéru dřevo, není problém sladit dekor podlahy s obložením schodů. Firma Kährs vyrábí schodové hrany ve třech variantách Modern, Classic 40 a Classic 60, které se liší designem i konstrukčním řešením. Díky variabilitě šířek u všech tří typů schodových hran lze obložit schody různých parametrů. Vyjma specifických kolekcí (především se jedná o extra rustikální dekory s popraskaným povrchem či lamely s tloušťkou méně než 10 a více než 20 mm) můžete vybírat ze všech dřevin, a to s olejovaným, lakovaným, mořený či kartáčovaným povrchem.

U všech tří typů schodových hran Kährs – Modern, Classic 40 a Classic 60 – se jedná o výrobu na zakázku s dobou dodání do jednoho měsíce. Výhradním dovozcem podlahových krytin Kährs pro český trh je firma Kratochvíl parket profi, s.r.o. se dvěma showroomy v Praze a Moravanech u Brna, kde si nabízené dekory i řešení schodových hran můžete prohlédnout osobně.

Pokládka schodových hran vychází ze systému spojů, kterým jsou lamely vybraného dekoru vybaveny. Může jím být perodrážka anebo zámkové spoje Woodloc a Woodloc 5S. Při pokládce se postupuje standardně jako u pokládky podlahové krytiny v prostoru. Bez ohledu na systém integrovaného spoje se však jednotlivé části k podkladu lepí napevno, resp. je lepší je k podkladu přilepit. Přilepením schodové hrany k podkladu se totiž krytina nejen stabilizuje, ale navíc se eliminuje na minimum požadavek dilatace ve vztahu k velikosti schodu. Nestandardní rozměry schodišť nejsou překážkou, systém si poradí se schody různých délek, výšek i šířek. Přičemž délka schodové hrany se vždy odvíjí od délky lamely vybraného dekoru. Výrobce i prodejce doporučuje svěřit proces pokládky do rukou specializovaných firem, které jsou vybaveny proškoleným personálem, potřebným příslušenstvím i „know how“.

Kromě originálních schodů můžete zvolit i variantu nášlapných schodových lišt Kährs, které pokrývají, jak z názvu napovídá, pouze nášlapnou část jednotlivých schodů a podtrhují tak krásu přirozeného dřeva v kombinaci s vybraným nátěrem nejčastěji betonových schodů.

Standardní cena schodové hrany je pro všechny tři typy (Modern, Classic 40 a Classic 60) 1.704,- včetně 20% DPH za 1 bm. Cena bočnice o rozměrech 700 x 60 mm je 1.188,- včetně 20% DPH za kus, opět pro všechny varianty schodových hran.

Pro více informací navštivte www.kpp.cz.