Právní, ani represivní opatření proti příčině znečištění, tj. proti sprejerům, jsou, přes značnou námahu, neúčinná. Proto je veškerá ochrana proti znečišťování povrchů sprejem téměř výhradně založena na opatřeních, která umožní snadno, rychle a relativně levně výtvory sprejerů z povrchů odstranit. V některých obcích jsou dokonce za zohyzděné a znehodnocené fasády objektů postihováni jejich majitelé a správci, protože původce vandalismu se v současné době platnými právními opatřeními nedaří postihnout. O to naléhavější je potřeba ochrany povrchů a snadné a rychlé odstranění sprejerských výtvorů z povrchů. Je nutno si přiznat, že problém se sprejery nemáme jen v našich končinách, a že se týká téměř všech urbanizovaných společností. Proto můžeme využít i v našich podmínkách nejnovější poznatky ve vývoji a zkoušení ochranných antigraffiti-systémů v Evropě.

Stávající způsoby ochrany povrchů
Sanované, ale i nové betonové povrchy se chrání proti vlivům povětrnosti a proti karbonataci, a také čím dál častěji také z důvodů estetických, některým typem ochranného nátěru. Až na ochranný nátěr se v případě potřeby nanáší speciální "graffiti-odolný" transparentní lak, ze kterého lze výtvor sprejera smýt k tomu určeným čistícím prostředkem (systémem).
Z hlediska funkčnosti ochranného graffiti-systému se systémy dále dělí na permanentní (schopné proces čištění několikrát opakovat), semipermanentní (tvořené jednou permanentní vrstvou a jednou vrstvou jednorázovou) a dočasné (jednorázové).
MC-Bauchemie, jako dodavatel a výrobce stavební chemie, se zabývá vývojem komplexního ochranného systému již řadu let. Naším prvním produktem byl ochranný systém Emcephob AGS.

Jednalo se o transparentní akrylátový dvousložkový lak s vysokou mechanickou a chemickou odolností s permanentním účinkem před graffiti, umožňující až dvacetinásobné smytí nastříkané barvy čistícím gelem a vodou. Toto čištění bylo relativně jednoduché, ale z hlediska ochrany životního prostředí bylo poměrně obtížné zachytávání a likvidace znečištěné vody. Podmínkou snadné čistitelnosti povrchu byla také relativně hladká struktura podkladu. Ochranný systém Emcephob AGS byl také výhradně určen pouze pro betonové konstrukce a konstrukce opatřené statickým ochranných systémem Betonflair. Cena této přídavné graffiti-vrstvy také podstatně zvyšovala celkovou cenu celého ochranného systému. To všechno byly důvody, proč jsme intenzívně pracovali na dalším vývoji komplexního a univerzálního ochranného systému.

Nová dimenze ochranných systémů - Emcephob NanoPerm P
Emcephob NanoPerm P je barevně pigmentovaný, dvousložkový, vodou dispergovaný polyuretan se silným hydrofobizačním účinkem akrylátové pryskyřice a HDI-polyizokyanátu. Tento bezrozpouštědlový ochranný systém trvale chrání betonové povrchy před škodlivými vlivy atmosféry a účinky karbonatace (extrémně vysoký difúzní odpor vůči CO2 3628 m, odpovídá početně cca 440 cm krytí betonu), je vysoce odolný proti poškrábání a účinkům UV-záření, nežloutne a nekřídovatí a přitom je otevřený difúzi vodních par. Další z jeho technických předností je, že chrání povrchy permanentně před znečištěním nechtěnými graffiti. Jedná se tedy o první systém, který tyto dvě úlohy, tj. samotnou ochranu konstrukce (např. účinky rozmrazovacích solí, UV-ochrana, hydrofobizace, těsnost vůči karbonataci, otevřenost difúzi vodních par apod.) a zároveň graffiti-ochranu, kombinuje a spojuje v jednom ochranném systému.

Další nespornou výhodou celého systému je jeho univerzálnost a možnost jeho použití na nejrůznější typy povrchů, hlavně pro betonové plochy, betonové prefabrikáty, cementovláknité desky, minerální i ušlechtilé typy různých omítek, režné zdivo z vápenopískových bloků, obkladové pásky a desky, některé druhy přírodního kamene, lakované kovové povrchy, umělohmotné povrchy, staré i nové fasádní nátěry a jemnou PCC-stěrku Nafufill KM 103. Lze ho použít na nové, staré i sanované povrchy jako ochranný systém OS-B a OS-C.
Emcephob NanoPerm P je univerzálně použitelný, barevně pigmentovaný ochranný systém, který se dá nanášet ručně nebo airless-stříkáním. Vyznačuje se prvotřídními vlastnostmi na různých druzích podkladů ve vnitřním a vnějším prostředí. Využijte výhod tohoto moderního ochranného systému u novostaveb nebo při rekonstrukci Vašich staveb - pro trvalé udržení jejich hodnot.

Emcephob Graffiti Protection
Celý systém Emcephob Graffiti ­Protection je tvořen několika ochrannými a čistícími produkty. Jedná se o další produkty na podobné bázi jako již uvedený Emcephob NanoPerm P, jejichž hlavním úkolem je ochrana povrchů konstrukcí vůči graffiti. K dispozici je transparentní ochranný systém Emcephob NanoPerm T, použitelný jako permanentní nebo semipermanentní ochranný systém, a také transparentní jednorázový systém Emcephob NanoWax. Po znečištění ploch je možné graffiti následně jednoduše odstranit pomocí čistících prostředků Emcephob Basic Cleaner, Emcephob Soft ­Cleaner a Emcephob Shadow Cleaner.

Je graffiti uměleckým výrazovým prostředkem současnosti? Jako majitel objektu budete tyto umělecké "výtvory" nazývat asi raději barevné nečistoty. Vaše stavba bude zohyzděna a částečně dokonce i trvale poškozena. Odborníci odhadují, že např. v Německu se musí každý rok investovat cca 200 mil. eur do pracného čištění staveb od graffiti.
Nyní je Vám k dispozici bezrozpouštědlový ochranný systém Emcephob Graffiti Protection, který trvale působí jako ochrana před agresivními vnějšími vlivy atmosféry a znečištěním nechtěnými graffiti nenabízí žádnou možnost. Nedejte graffiti žádnou šanci. Rozhodněte se pro systém Emcephob Graffiti Protection.

Čištění povrchů - Emcephob Cleaner
Pro čištění nasprejovaných povrchů ochráněných systémy Emcephob NanoPerm i Nano­Wax jsou určeny speciální, rozpouštědlové prostředky Emcephob Basic Cleaner, ­Emcephob Soft Cleaner a Emcephob Shadow Cleaner. Jejich konkrétní použití je závislé na typu a stupni znečištění. Základní čistící prostředek Emcephob Basic Cleaner s univerzální použitelností je doplněn dvěma druhy speciálních čistících prostředků Emcephob Soft Cleaner a ­Emcephob Shadow Cleaner. Emcephob Soft Cleaner je koncipován speciálně pro plochy uvnitř stavebních objektů nebo pro těžko odvětrávané plochy. Emcephob Shadow Cleaner je prostředek pro dočištění eventuálních zbytků graffiti po základním čištění.

Samotné čištění graffiti je jednoduché. Čistící gel Emcephob Basic Cleaner se nanese pomocí štětce nebo štětky na znečištěnou plochu a následně se krouživými pohyby zapracuje do podkladu. U drsných, strukturovaných podkladů se použije pro zapracování např. kartáč. Po cca 2 až 3 minutách působení se gelovitá směs barvy a čistidla stáhne z podkladu pomocí hladítka z tvrdé gumy a poté se setře z hladítka pomocí čistících nebo papírových ubrousků. Po jejím vytvrdnutí na dobře větraném místě se zlikviduje jako normální domovní odpad. Konečné dočištění se provádí pomocí matně vlhké houby. Voda s obsahem tenzidů podporuje intenzitu čištění a šetří podklad. Pokud zůstanou po čištění na ploše barevné stopy (stíny), je možné je odstranit pomocí prostředku ­Emcephob Shadow Cleaner.

Zkoušení anti-graffiti systémů (AGS)
V České republice neexistuje jednotná metodika prověřování vlastností antigraffiti-systémů. V Evropě, zvláště v sousedním Německu, se v průběhu několika minulých let prosadil pro zkoušení těchto systémů zkušební institut ­Gütegemeinschaft Anti-Graffiti e.V. v Berlíně pod vedením Dr. Michaela Kupfera, uznávané kapacity v tomto oboru. Tato laboratoř je nejen v Německu všeobecně uznávaným renomovaným zkušebním institutem, protože hodnotí jednotnou metodikou, několika zkušebními testy, různé ochranné antigraffiti-systémy na vzorcích vystavených povětrnosti i chráněných před povětrností. Zkouší se čištění a stav povrchu po čištění deseti různých druhů sprejů v průběhu 15 čistících cyklů.
Výsledky zkušebních testů, provedených laboratoří Dr. Kupfera, ochranných systémů ­Emcephob NanoPerm P a Emcephob NanoPerm T prokazují mimořádně dobré hodnoty ve všech měřených veličinách (hodnocení funkcionality, hodnocení kvality z hlediska barvy, lesku a změny drsnosti povrchu ve vztahu k čištění). Máme k dispozici zkušební protokol včetně barevné fotodokumentace. Zkoušky budou doplněny o výsledky testů vystavených dvanácti měsíčnímu vlivu vnějšího prostředí a dalším cyklům čištění.

Závěr
Nově uváděné systémy pro ochranu povrchů stavebních objektů proti graffiti firmy MC-Bauchemie jsou na nejvyšší kvalitativní úrovni, ověřené renomovaným zkušebním institutem. Zjednodušují a zlevňují ochranu povrchů při integraci plnohodnotné ochrany proti povětrnostním vlivům a karbonataci s profylaxí proti znehodnocení a poškození povrchů sprejery.