Již v roce 1992 získala jako první v tehdejší ČSFR technické osvědčení a certifikát na svůj kontaktní zateplovací systém EKO-STZ a v témže roce byly tímto systémem zatepleny první objekty včetně panelových domů v Otrokovicích, které byly úspěšně podrobeny tvrdé zkoušce při záplavách v roce 1997. Od roku 1994 je již ryze českou společností. Díky získaným poznatkům a zkušenostem používá ve výrobcích vysoce kvalitní suroviny a výrobní postupy jsou prověřeny systémem řízení kvality ISO 9001. V roce 2007 se společnost EKOLAK s.r.o. stala členem skupiny Colorlak jako specialista na voudouředitelné nátěrové hmoty a stavební chemii. Za téměř 20 let své existence dokázala firma EKOLAK s.r.o. vyvinout a úspěšně uvést na trh v ČR i SR celou řadu výrobků určených především pro zateplení a povrchovou úpravu fasád a interiérů všech druhů staveb.

Nosným programem firmy EKOLAK s. r. o. je výroba a kompletace kontaktních zateplovacích systémů, dále jen ETICS, podle názvosloví používaného v Evropské unii. Ke konci roku 2008 registrovala firma EKOLAK s.r.o. prodej více než 5 milionů metrů čtverečních ETICS.
ETICS firmy EKOLAK s.r.o. jsou dodávány s izolantem z fasádního polystyrenu s označením EKO-STZ P a s minerálním izolantem pod označením EKO-STZ M.
Oba systémy obstály v náročných zkouškách podle technického předpisu Evropské komise ETAG 004 a získaly tak Evropské technické schválení (ETA).

Technický předpis ETAG 004 určuje, jaké zkoušky a s jakými výsledky musí ETICS úspěšně absolvovat, přičemž cílem je prokázat kromě dobrých izolačních vlastností a následných úspor tepla také odolnost vůči působení extrémních povětrnostních podmínek a vytvořit tak předpoklady pro dlouhodobou životnost ETICS, tj. minimálně 25 let, samozřejmě při dodržení technologického postupu montáže.
Systémy EKO-STZ P a EKO-STZ M jsou dodávány s povrchovými úpravami z dekorativních omítkovin na bázi minerálních pojiv i pojiv ze syntetických pryskyřic a vodního skla.
Pro použití omítkovin, jak minerálních, tak akrylátových, silikonových či silikátových, je možnost výběru velikosti zrna a tím i menší či větší výraznosti struktury omítky. Samozřejmostí je i široká paleta barevných odstínů, při jejichž výběru může zákazník využít služeb fasádního studia, kdy na základě digitální fotografie interaktivním způsobem sám nebo s pomocí vyškolených pracovníků firmy postupně vytvoří barevné řešení povrchové úpravy ETICS, barevné řešení svého domku nebo jiného stavebního objektu, nejen na fasádě, ale i v interiéru.

Pro zkrášlení interiérů vyrábí firma EKOLAK s.r.o. několik variant interiérových barev. Pod obchodním názvem EKODUR NATURAL se skrývá interiérová barva pro běžné použití s vynikající kryvostí určenou do společných prostor, výrobních hal, chodeb apod. Pro náročnější aplikace má firma k dispozici sněhově bílou omyvatelnou a otěruvzdornou barvu EKODUR. Profesionálové si přijdou na své při použití zářivě bílé interiérové barvy nejvyšší kvality EKODUR PROFI a konečně pro nátěry sádrokartonových konstrukcí je určena barva vytvářející na hladkém povrchu efekt struktury omítky, pod názvem EKODUR UNI. Celou řadu interiérových barev doplňuje EKODUR STANDARD, levná interiérová barva pro všechna použití, vyráběná pouze v bílém odstínu.

Mezi interiérové i fasádní dekorativní nátěry patří EKOFINIŠ, který díky svému hrubšímu zrnu zakrývá drobné nerovnosti podkladu a vytváří tak vysoce dekorativní efekt, zejména při použití na stropech.
Pro nátěry fasád jsou určeny vysoce kvalitní barvy založené podobně jako disperzní dekorativní omítky na různých pojivech.
Pro aplikaci vyžadující vysokou prodyšnost nátěrového filmu je určena silikátová barva EKOSIL na bázi vodního skla. Tato barva s výbornou kombinací vysoké hydrofobní schopnosti a vysoké paropropustnosti je ideální pro nátěry historických objektů, nebo objektů se špatně provedenou nebo vůbec žádnou vodovzdornou izolací a pro nátěry sanačních ­omítek.
Na akrylátové bázi založené fasádní bary EKOFAS JZ vytvářející jemně zrnitou strukturu a hladká barva FASAX jsou vysoce otěruvzdorné a odolné vůči povětrnostním podmínkám.

Do oblastí s obzvláště nepříznivými podmínkami je určena barva FASAX EXTRA s přídavkem silikonové emulze, která způsobuje mimo jiné zvýšenou vodoodpudivost a samočisticí schopnosti nátěru.
Pro nejnáročnější aplikace je určena hladká silikonová barva FASIKON, která je silně hydrofobní a má vynikající paropropustnost.

K vytváření efektních kapénkových struktur je určena jemně zrnitá barva EKOFAS DEKOR.
Sortiment fasádních barev doplňuje speciální flexibilní fasádní barva na překrytí trhlin, která se vyznačuje vysokou elastičností, dlouhou životností a stálobarevností. Tato barva má obchodní název EKOCRACK.
Transparentní disperzní barva EKOTRAN s hedvábně lesklým vzhledem se používá jako ochranný nátěr.
K přetírání tzv. "vesnické architektury" je určena vápenná barva EKOLIME. Dodává se na rozdíl od ostatních interiérových a fasádních barev pouze v bílém odstínu.

Na kovy a dřevo je určen nátěrový systém vodou ředitelných barev, který tvoří antikorozní základ EKOFER a hladký akrylátový email EKOMAL v matném i lesklém provedení.
Velmi důležitou skupinou výrobků, podmiňující správnou aplikaci především interiérových a fasádních barev i dekoračních omítek, jsou penetrační nátěry. Z nich EKOPEN je hloubkový penetrační nátěr určený ke zpevnění starých a zvětralých omítek a ke snížení nasákavosti podkladu. PENSIL je hloubkový penetrační nátěr pod silikátovou fasádní barvu EKOSIL a PENSIKON je transparentní penetrační nátěr určený pod silikonové fasádní barvy, má výbornou paropropustnost a výborný hydrofobizační účinek.

Pod disperzní a silikátoomítkoviny jsou určeny základní nátěry EKOFAS (pod akrylátové, silikonové a minerální omítkoviny), EKOFAS SILIKÁT pod silikátové dekorační omítkoviny.
ANTISPOT je disperzní izolační nátěr pro interiér i exteriér, vhodný zejména k izolaci skvrn od dehtu, kouře a běžných nečistot, zabraňující jejich pronikání z podkladu do nového nátěru.
Na podlahy nabízí firma EKOLAK s.r.o. hladkou akrylátovou barvu pro nátěr betonových ploch, včetně pohledových betonů, pod názvem EKOFLOOR.
A konečně pro izolaci střech je k dispozici hladká akrylátová hydroizolační hmota EKO­IZOL vytvářející po zaschnutí bezešvou, trvale pružnou a pochůznou vrstvu.

Významnou součástí ETICS je také výroba lepící hmoty EKOFIX-Z a stěrkovací hmoty pro uložení armovací tkaniny VAZAKRYL. Pro zjednodušení prací na stavbách byla vyvinuta stěrka a lepidlo VAZAFIX "2 v 1" s výbornými vlastnostmi. Tyto polymercementové malty určené pro ETICS jsou vyráběny také v jiných variantách určených pro keramické obklady fasád i interiérů pod obchodním názvem EKOFIX a EKOFIX PLUS.
Pro nejnáročnější aplikace pro pružné a méně savé podklady pak pod názvem EKOFIX ZF.
Tyto lepicí hmoty byly zkoušeny podle Evropské harmonizované normy s těmi nejlepšími výsledky.
Na stejné vysoce automatizované výrobní lince je vyráběna ještě velmi jemná polymercementová vysprávkoomítka EKOSAN pro tenkovrstvé vysprávky omítek a pružná disperzní stěrková hmota EKOGIPS určená pro tmelení a spárování sádrokartonových konstrukcí.

Všechny výrobky firmy EKOLAK s.r.o. jsou vyráběny z osvědčených surovin v rámci systému řízení jakosti ISO 9001 a jsou opatřeny platnými českými i slovenskými certifikáty a tam, kde již existuje harmonizovaná evropská norma nebo ETAG, jsou na výrobky vystaveny příslušné evropské certifikáty nebo Evropské technické osvědčení.