Konfigurace přizpůsobená pro manipulaci s odpadem splňuje kritéria pro bezpečnou a produktivní práci v těsných prostorech, zahrnuje podstatné úpravy podvozku a výložníku, ale přitom si zachovává osvědčené vlastnosti stroje Cat M318D MH. Zajišťuje tak produktivitu i v náročných aplikacích.

Ložisko otoče, které nese otočnou nástavbu, je nyní umístěno ve středu podvozku, ve stejných vzdálenostech od náprav a jednotlivých stabilizačních opěr, aby byla zachována symetrie a optimální rovnováha, ať již je pracovní zařízení otočeno dopředu nebo dozadu. Ložisko je navíc robustnější, aby vydrželo vyšší síly vznikající při otáčení se zvednutou kabinou.

Výložník pro manipulaci s odpadem prodělal úpravy, aby vyhovoval pracovnímu využití stroje. Nový výložník je kratší, vzdálenost mezi čepy činí 5,35 m, zatímco ve standardní verzi manipulátoru Cat M318D MH je tato vzdálenost 6,4 m. Tento kompaktní výložník, určený pro použití s násadou délky 4 200 mm, má svařovanou skříňovou konstrukci ze silných desek, které jsou v místech největšího namáhání ještě zesíleny, aby byla zajištěna co největší odolnost.

Díky těmto modifikacím splňuje nový manipulátor s odpadem Cat M318D MH všechny rozměrové požadavky a přitom je konkurenceschopný při posuzování dosahu, výšky a nosnosti. Stroj má rovněž vyšší pracovní výkon než konkurenční stroje srovnatelných řad. Výkon motoru je 124 kW, hydraulický tlak v okruzích pracovního příslušenství je 350 barů, jmenovitý průtok čerpadla pracovního příslušenství je 290 l/min a v čerpadle otoče je to 112 l/min.

Cat M318D MH v úpravě pro manipulaci s materiálem disponuje úsporným, ale i výkonným motorem Cat® C6.6 ACERT™, hydraulickou soustavou s funkcí load-sensing, nápravami pro aplikaci v těžkém provozu, konfigurací stabilizačních opěr a nejprostornější kabinou ve své třídě. Stroj má speciální čerpadlo vyhrazené pouze pro otoč. Do volitelné výbavy patří i úpravy joysticku, který může být vybaven funkcí řízení stroje.

Specifické vlastnosti stroje
Nad rámec standardní výbavy je možné vybavit stroj volitelnou sadou, která je speciálně určena pro stroje pracující na překladištích odpadu a v aplikacích se zvýšenou prašností. Součástí této sady je automatický, reverzní, hydraulicky poháněný ventilátor chlazení, který udržuje chladič v čistotě tím, že ve volitelném intervalu 2-60 minut zapíná reverzní chod. Kapota opatřena hustými drátěnými síty pomáhá automatickému ventilátoru udržet optimální chlazení a zabraňuje zanesení lamel chladiče. Proces předčištění vzduchu nasávaného do motoru odděluje hrubé nečistoty ještě předtím, než se vzduch dostane do primárního vzduchového filtru.

Aby se ještě více zvýšila odolnost, kabina je ve své dolní části na obvodu zesílena konstrukcí z pevných ocelových trubek zvyšujících odolnost stroje proti vibracím a únavě materiálu. Tato konstrukce rovněž umožňuje přišroubovat kryt proti odletujícím předmětům přímo na rám kabiny, ale tento kryt lze snadno odklopit při běžně prováděném čištění oken. Do standardní výbavy patří zpětná kamera.

Stejně jako všechny kolové manipulátory s materiálem značky Caterpillar, také rýpadlo pro manipulaci s odpadem Cat M318D MH lze vybavit rychloupínačem. Stroj tedy může pracovat s celou řadou pracovních nástrojů. Nová konfigurace také zachovává možnost přístupu z povrchu země ke všem místům denní údržby, včetně všech mazacích míst.

http://www.p-z.cz