Sám si velmi dobře vzpomínám na to, jak více než před dvaceti lety padla celá novomanželská půjčka na tehdy velmi nedostupný produkt – barevnou televizi. Dnes důvod k úsměvu, v minulosti poměrně dost složitá anabáze dostat se k tomuto nedostatkovému zboží. A tak stejně jako Hujer se svými švestičkami i já s litrem pravé valašské pod kabátem jsem před lety vstupoval do kanceláře vedoucího příslušného elektra.

Ano. I já jsem korumpoval a hledal cestu, jak bych pro sebe mohl získat určitou výhodu. Najít paralely mezi tímto mým jednáním a aktéry dnešních korupčních kauz lze i přes zcela odlišný společenský dopad velmi snadno.
V obou případech vystupuje korupčník a korumpovaný, v obou případech chce pro sebe někdo získat nějakou výhodu a oba případy doprovází také živná půda pro korupci. A tou je na prvním místě nedostatek zboží, o které je na trhu zájem a na druhém pak to, že existuje někdo, kdo k němu má snadný přístup a vše může v něčí prospěch ovlivnit.

Dnešní naprostý nedostatek zakázek na českém stavebním trhu tedy vytváří ideální korupční prostředí. S každoročním poklesem trhu nervozita firem logicky více a více narůstá a odpovědnost manažerů za zachování pracovních míst a udržení firmy v chodu může snadno vyústit v iracionální jednání při získávání zakázek.

Zejména pak v případě, že na druhé straně – tedy na straně státu stojí někdo, kdo si již na z jeho pohledu bezpečný, pohodlný a pravidelný přísun veřejných prostředků do své kapsy zvykl a nehodlá na tomto svém obyčeji nic měnit.
V takovém případě stojí management stavebních firem před složitým dilematem. Buď dát a stavět, nebo nedat, nestavět a zkrachovat.

Obojí je špatně. Případ doktora Ratha je bezesporu jen špičkou ledovce v jednání úředníků ve státní správě. Avšak v případě jeho odsouzení zde bude nastolen zcela nový společenský precedens. Ten by mohl pomoci začlenit do jednání úředníků na jakékoliv úrovni to nejlepší protikorupční opatření. A tím je strach.

Od toho dne si totiž již nikdo nebude moci být jist tím, že je nedotknutelný, nepostižitelný a tak mocný, že se mu nemůže nic stát. Misky vah těžkých korupčníků pak budou vážit možnost rychle se obohatit s rizikem zničeného života za mřížemi.  
V budoucnu by tak opět v soutěžích o stavební zakázky mohly hrát svou roli taková slova, jako je nejlepší technické řešení, nejvyšší kvalita, přiměřená cena, nejrychlejší termín dodání a společenská profesní noblesa.  
A pro ty, kteří si to nemyslí, jedna poznámka na závěr: Než strávit byť jediný den za mřížemi, to opravdu raději zkrachovat.

Ivo Románek