Stavební společností, která se specializuje na provádění rekonstrukcí a samozřejmě se nevyhýbá ani realizaci novostaveb, je pražská společnost Rekonstrukce a fasády s.r.o. (RaF).
Ve své činnosti klade společnost RaF hlavní důraz na kvalitu odvedených prací, serióznost a komplexnost. Ve skutečnosti to znamená zajištění nejširšího spektra prací pro investora, počínaje projektovou dokumentací, provedením bouracích prací, rozvodů vody a vytápění, zhotovením elektroinstalačních prací, zednických prací až po realizaci fasád, výměn výkladců, oken, střešního pláště či klempířských prvků.
Již dříve se svou prací firma RaF podílela na realizaci takových akcí, jakými byly rezidenční bytový soubor Císařka (provedení zateplených fasád), zateplení bytového bloku č.p. 255 v Praze na Koněvově ulici, provedení klasické fasády hotelu River Side v Praze nebo rekonstrukci hotelu Kriváň na náměstí I. P. Pavlova v Praze. Jak nám sdělil jednatel společnosti,
pan Báča, nouzi o nové zakázky nemá RaF ani v současné době. V úvodu nám řekl:

V uplynulém období se naší společnosti povedlo úspěšně realizovat několik akcí. K nim patří například rekonstrukce prostor poboček OberBank AG k bankovnímu využití. Zde jsme museli zajistit například pokládku speciálních kabelů. Veškerou dodávku IT a zabezpečovací techniky zde dělali rakouští specialisté. Naše společnost zde zajistila realizaci podlah, vnitřního členění prostoru například celoskleněnými příčkami a i další instalační práce již byly v naší kompetenci. Pobočky pro tohoto investora jsme realizovali v Praze a Ústí nad Labem.

Jaký byl zájem o Vaše služby v oblasti rekonstrukcí fasád?

Velký. Příkladem může být nová fasáda prvorepublikového bytového domu v ulici Šafaříkově č.p. 24. Klasická fasáda byla provedena jak ze strany uliční i dvorní. Štuková fasáda šestipatrového domu, který pochází z 30. let minulého století, má rozsah přes 1 tis. m2. Pro její obnovu byla použita světle šedá silikátová fasádní barva.

Měli o Vaše služby zájem i velké stavební společnosti?

Již tradičně naše společnost spolupracuje s firmou Metrostav. Pro ni jsme zateplovali řadové rodinné domy na Zličíně, které tam Metrostav stavěl pro známého developera Central Group. Pro zateplení domů byl použit izolant na bázi minerální vlny o různých tloušťkách.

Z nám dostupných informací se počet nově zahájených developerských projektů v budoucnu sníží. Neobáváte se této situace?

Neobáváme. Již tradičně má totiž naše společnost velký potenciál v provádění rekonstrukcí bytů. Věřím, že rekonstrukce se ani v budoucnu nezastaví a poptávka po našich službách v této oblasti bude i nadále vysoká. Na tomto poli jsme v uplynulém období provedli rekonstrukce bytů Šumavská 25, Mikulandská, Myslíkova 32 a Pelhřimovská. Vše bylo realizováno ve staré zástavbě. Práce obsahovaly skutečně kompletní sortiment od rekonstrukcí elektřiny, domovní kanalizace, vodovodních rozvodů, rekonstrukcí koupelen, kompletních oprav omítek až po požadavky na zcela nová dispoziční řešení bytů.

Co považujete za klasickou ukázku Vaší práce?

Bezesporu je to fasáda v Žerotínově ulici č.p. 47. Tam jsme provedli kompletní dvorní a uliční fasády. Dvorní fasáda je řešena s částečným zateplením a uliční je provedena pouze klasická z důvodu památkové ochrany objektu. Proběhla také kompletní rekonstrukce sklepů a dvora. Nové sklepní vyzdívané kóje nahradily původní dřevěné montované. Dům se nachází v uličním bloku podobných domů a po jeho rekonstrukci je vidět, jak skutečně jedna fasáda dokáže rozsvítit a zpříjemnit celý prostor.

Co považujete za Vaše silné stránky?

Jak již jsem zmínil v úvodu, je to zajištění všech prací souvisejících s prováděnou rekonstrukcí a také vysoká kvalita odvedených prací. Dále je to schopnost zajištění širokého spektra akcí od zateplení a rekonstrukcí panelových domů, přes výstavbu individuálních rodinných domů až po drobné rekonstrukce bytového fondu. Jsme připraveni splnit požadavek jakéhokoliv investora.

Odráží se tato Vaše filozofie i v zájmu investorů o Vaše služby?

Co se týče výhledu pro letošní rok, pak se zdá, že práci máme zajištěnu. Neznaméná to však, že pečlivě nemonitorujeme nynější vyhrocenou situaci a usínáme na vavřínech. Zájmu investorů o naše služby se bránit rozhodně nebudeme.

Děkujeme za rozhovor
a srdečné přijetí

Ivo Románek