To vše naleznete v ukázkových instalacích, kde jsou kromě realizačních řešení popsány i zkušenosti zákazníků, kteří se rozhodli investovat do moderního zdroje vytápění.

Akce: Rodinný dům Bašnice
Zařízení: Tepelné čerpadlo
Logatherm WPL 10 IK

1Příklady instalací  tepelných čerpadel Buderus  se systémem vzduch/voda

„V jednoduchosti je krása!“ Tímto heslem se držel projektant i montážní firma při návrhu zdroje tepla pro vytápění a ohřev teplé vody v novostavbě rodinného domu ve východočeské Bašnici. Rodinný dům s plochou 240 m2 je celý vytápěn podlahovým topením. Přáním zákazníka bylo tepelné čerpadlo určené pro vnitřní instalaci, které nebude budit obavy z hlediska hluku u jeho souseda a také nebude budit zájem u případných nenechavců. Jako vhodné řešení jsme nabídli nové kompaktní tepelné čerpadlo Logatherm WPL 10 IK se systémem vzduch-voda určené pro vnitřní instalaci, které je vybaveno všemi důležitými prvky instalovanými pod opláštěním. Pod opláštěním je samotný chladivový okruh, elektronické oběhové čerpadlo, trojcestný přepínací ventil pro ohřev teplé vody, pojistný ventil, expanzní nádoba, akumulační zásobník omezující taktování a elektrická topná patrona a další. Tepelné čerpadlo je instalováno v tzv. rohové instalaci, která je optimální z hlediska ovlivňování nasávaného a vyfukovaného vzduchu. Samotná instalace tepelného čerpadla je doplněna o zásobník teplé vody o objemu 300 litrů, zajišťující maximální komfort pro zákazníka. Celý systém je řízen z regulátoru tepelného čerpadla Logamatic HMC 20. I přes požadovanou komfortní teplotu v prostoru 24 °C lze očekávat velmi nízké provozní náklady. Po důkladném vyschnutí novostavby lze očekávat roční náklady na vytápění a ohřev teplé vody pouhých 21 000  Kč.

Akce: Rehaklub Ďáblice v Praze
Zařízení: Tepelné čerpadlo
Logatherm WPL 31A

2

Že je možné tepelným čerpadlem vytápět nejen rodinný dům, o tom se mohou přesvědčit například návštěvníci rehabilitačního klubu REHA v Ďáblicích. Vytápění objektu, ohřev teplé vody a vnitřního bazénu s whirlpoolem je zajišťováno tepelným čerpadlem Logatherm WPL 31 A se systémem vzduch-voda ve venkovním provedení. Samotná kompaktní dvoukompresorová jednotka tepelného čerpadla je instalována na střeše objektu. Od tepelného čerpadla je teplo přiváděno do strojovny, ve které je umístěn akumulační zásobník topné vody, rychlomontážní čerpadlové skupiny Buderus s rozdělovačem a sběračem pro tři otopné okruhy a zásobník TV. Otopný systém s tepelným čerpadlem je doplněn o solární systém s osmi deskovými solárními kolektory Logasol SKN3.0 pro podporu ohřevu teplé a bazénové vody. Takto komplikovaný systém je optimálně řízen z jednoho místa regulátorem TČ Logamatic. Budova rehabilitačního centra je v zástavbě rodinných domů. Obyvatelé sousedních domů jsou mile překvapeni nízkou hlučností tepelného čerpadla a jsou potěšeni, že je rušný provoz rehabilitačního centra vůbec neobtěžuje.

Co říci závěrem? Myslím si, že cena energií do budoucna rozhodně klesat nebude. Půjde pouze o to, jak moc budeme na potřebách energie pro vytápění a ohřev teplé vody závislí. Výše uvedené instalace s tepelnými čerpadly Logatherm WPL se systémem vzduch-voda jsou jedny z možností, jak elegantně a účinně snížit svou závislost na potřebách energie v různých typech budov. Značka Buderus Vám v oblasti tepelných čerpadel může nabídnout síť vyškolených montážních a servisních firem vykrývající celou republiku. Pro více informací o tepelných čerpadlech Buderus se můžete obrátit na
www.buderus.cz či tým technické podpory na tel. 272 191 105.

Ing. Jiří Plaček,
Bosch Termotechnika s.r.o.
obchodní divize Buderus