Příčinou zvýšené poptávky po zateplení EPS mohla být právě stagnující výstavba nových bytů, která veřejnost vybízí ke zhodnocování starších nemovitostí rekonstrukcí a zateplením. Počet zateplených budov totiž vzrostl o 12 % při očekávané ploše zateplení téměř 18 milionů metrů čtverečních domovních stěn.

Ten, kdo stihl do konce roku 2011 zateplit, vyhrál v mnoha ohledech. Téměř rekordní zima a tradiční zdražování energií vytáhly z českých peněženek zase o něco větší částky za vytápění, navíc se zvyšující se sazba DPH s platností od nového roku promítla i do stavebních prací. I toto mohou být důvody rekordní spotřeby pěnového polystyrenu v roce 2011, která se dotkla hranice 62 tisíc tun.

„Další nárůst spotřeby pěnového polystyrenu v roce 2011 jen potvrdil, že se v České republice jedná o nejrozšířenější tepelně izolační materiál používaný při výstavbě budov. Díky zateplení mohly úspory na energiích u průměrně velkého bytu o 70 m2 za chladný leden a únor dosáhnout až několik tisíc korun,“
uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Zateplený byt = cennější byt

Počet zahájených bytů v roce 2011 meziročně poklesl o 2,1 %, u bytů v bytových domech nastal ve srovnání s rokem 2010 pokles dokonce o 13,5 %, na 79 % klesl i počet dokončených bytů. Zateplování se ale dařilo a podle informací Cechu pro zateplování budov vloni bylo zatepleno až 18 milionů m2 obvodových stěn, což představuje asi 12% meziroční nárůst. „Zdá se, že namísto pořizování nového bydlení lidé spíše zateplují, čímž samozřejmě navyšují hodnotu nemovitosti, ale také výrazně zvyšují komfort a kvalitu bydlení,“ doplňuje Pavel Zemene.

Zatepluje celá Evropa

V porovnání s ostatními zeměmi Evropy zaujímá Česká republika ve spotřebě EPS na hlavu jedno z čelních míst před zeměmi, jako jsou Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Polsko, Slovensko. V absolutní spotřebě je na tom nejlépe Německo následované Polskem a velmi rychle rostoucím Tureckem. Jižní státy Evropy kromě Turecka zaznamenaly obecně pokles spotřeby EPS.

1

Energetické parametry a požadavky
Snižování energetické náročnosti budov je sledováno napříč celou Evropou. S tím souvisí i novela Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/31/EU o energetické náročnosti budov, která by měla být implementována do české legislativy nejpozději do poloviny roku 2012. Ta ukládá povinnost významně snížit energetickou náročnost budov ve všech členských státech EU. Od roku 2020 proto budou mít všechny nově postavené budovy v EU téměř nulovou spotřebu energie. Požadavky jak na novostavby, tak na stávající zástavbu budou nabíhat postupně. Nejúčinnější formou, jak snížit energetickou náročnost, je přitom prevence v podobě snížení spotřeby energií na vytápění. „Přesto, že majitelé objektů v České republice si význam zateplení již pomalu uvědomují, stále zůstává přes 200 milionů m2 obvodových stěn nezateplených, upozorňuje Pavel Zemene. Trendu si ale všímají i stavební firmy. Z průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG Global Construction Survey 2012: The great global infrastructure oportunity vyplynulo, že podle předních inženýrských a stavebních společností směřování stavebního průmyslu ovlivňuje právě poptávka po energiích.

Více informací naleznete na www.epscr.cz