Tento stroj bude sloužit k výuce praxe studentů prvních až čtvrtých ročníků učebních oborů Strojník, Strojní mechanik a studijního oboru Stavební mechanizace. Phoenix-Zeppelin také věnoval sponzorský dar ve výši 30 000 korun na rozvoj vzdělávání budoucích strojníků a mechaniků.

„Stavebnictví pociťuje kritický nedostatek kvalifikovaných strojníků a mechaniků, proto je třeba investovat do jejich rozvoje a vzdělání,“ řekl Petr Rožníček, vedoucí pražské pobočky servisu Phoenix-Zeppelin. Doby, kdy se strojníkem či mechanikem mohl stát skoro každý, jsou dávno pryč. V dnešní době je potřeba technická i jazyková připravenost a odborná kvalifikace k výkonu tohoto povolání. Ačkoli se situace pozvolna zlepšuje, důraz kladený na rozvoj nové generace strojníků a mechaniků stále nedostačuje standardům v Rakousku nebo Německu. „S tímto stavem je třeba něco dělat a naše společnost ráda pomůže, kde je třeba,“ dodal Petr Rožníček.

Phoenix-Zeppelin proto věnoval sponzorský dar v hodnotě 30 000 korun k financování nákupu učebních pomůcek, strojů a příslušenství pro výuku odborných a praktických předmětů pro studenty prvního až čtvrtého ročníku oboru Stavební mechanizace.

Studenti získají používáním minirýpadla zkušenosti, které budou moci využít při používání mnohem větších strojů. „Velmi oceňujeme přínos firmy Phoenix-Zeppelin naší škole. Rýpadlo bude sloužit jako cenná pomůcka, na které se studenti naučí správné údržbě a ovládání. Sponzorský dar využijeme k dalšímu rozvoji školy,“ řekl Marcel Gause, ředitel Střední průmyslové školy strojní a stavební v Táboře.

Střední průmyslová škola stavební a strojní je první vzdělávací institucí, která získala od Phoenix-Zeppelin tréninkový stroj. Neméně důležitým přínosem je, že Phoenix-Zeppelin dodal Cat 301.5 za zvýhodněnou cenu. „Bereme to jako závazek do budoucna a s pomocí tohoto stroje se budeme snažit vychovat kvalitní strojníky a mechaniky. Když se naši studenti budou učit na kvalitních strojích proslulé značky, nebudou překvapeni, až se s nimi setkají v praxi,“ dodal Marcel Gause.

Stejně jako vedení školy si stroj pochvalovali studenti, kteří se zúčastnili slavnostního předání. „Už se těším, až ho budeme moci vyzkoušet. Ještě nikdy jsem s minibagrem nepracoval,“ řekl Jindřich Kraft, student druhého ročníku oboru Strojník.

Spolupráce se SPŠ Tábor a Phoenix-Zeppelin probíhá dlouhodobě. Minulý rok se táborští studenti podívali do modletické centrály Phoenix-Zeppelin a pod vedením technického a aplikačního konzultanta Pavla Černého si prohlédli produkty Caterpillar od smykem řízených nakladačů až po dampry či dozery.

http://www.p-z.cz