Žádná stavba se proto neobejde bez řádného projektu elektro. Projektant se s Vámi na základě stavebního projektu dohodne o nejvhodnějším vedení hlavního přívodu do domu, o umístění hlavního rozvaděče a rozvaděčů vedlejších a zkonzultuje s Vámi také rozmístění a množství budoucích zásuvek, vývodů osvětlení i technologického vybavení domu. Zde je třeba zdůraznit, že je nutné mít velmi detailní představu (nejlépe projekt interiéru včetně rozmístění nábytku, spotřebičů, technologických zařízení, sauny apod.) tak, aby bylo možné do projektu přesně zakreslit budoucí polohu zásuvek a jednotlivých vývodů, přiřadit k nim správně dimenzované typy vodičů, jističů a stanovit velikost hlavního jističe.

Pokud například později změníte velikost a umístění sedačky v obývacím pokoji, budete muset měnit i polohu osvětlení např. nad konferenčním stolkem. To znamená vysekat drážku v nové omítce, nastavit vodič a vyvést jej na novém místě. Takové práce, kdy je již hotov interiér domu, plovoucí podlaha apod. jsou velmi nepopulární a nepříjemné. Stejně tak je tomu v kuchyni, kde jsou nároky na elektroinstalaci poměrně značné. Zde musí zcela jistě existovat samostatný projekt, včetně rozmístění vestavných spotřebičů, jakými jsou pečící trouby, lednice, mikrovlnné trouby, topinkovače, kávovary apod., včetně znalosti polohy přívodů. Vhodné je se také zamyslet, jak se otevírají dveřní křídla a zda po jejich otevření budeme mít vypínač po ruce. V ložnicích je dnes již zcela běžná instalace vypínačů hlavního osvětlení místnosti jak u vstupu do místnosti tak i u postele, aby je bylo možné pohodlně zhasnout bez nutnosti vstávání. To jsou však skutečně jen některé z hlavních zásad.


Obdobně je nutno postupovat i v případě návrhů osvětlení. To musí uživateli zajistit dostatečný světelný komfort související s typem činnosti odehrávající se v osvětlovaném prostředí, bezpečností pohybu na veřejných prostranstvích a v případě interiérů i s harmonií a patřičnou atmosférou obývaného prostoru.

Ivo Románek