V České republice je stále téměř 200 milionů m2 nezateplených obvodových stěn. V době dalšího očekávaného zdražování cen energií tak jistě nejeden z nás, zejména obyvatelé panelových domů, zvažuje polystyrenový kabát, který může přinést úspory až 80 % na vytápění a klimatizaci. Zateplení je však nutno provést v dostatečné míře a kvalitně. Podle ankety Sdružení EPS ČR však často nevíme, jak na to.

Pro správné zateplení je třeba dodržet několik základních kroků ve výběru kvalitního materiálu a způsobu zateplení. Podle ankety na serveru bydletvpanelu.cz. Češi preferují certifikované zateplovací systémy, nejsou si však jisti jakou tloušťkou zateplit. Více než 53 % respondentů by zvolilo tloušťku menší než 15 cm, 3 % dokonce tento parametr nepovažují za důležitý. „Obecně platí, že uvažovat o tloušťce izolace menší než 10 cm je až na malé výjimky naprosto nezodpovědné a neekonomické. S výhledem na příštích deset až patnáct let se jeví jako optimální izolace 15 – 20 cm, případně použití šedého EPS s lepšími izolačními vlastnostmi,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Navíc nárůst investice při zvýšení tloušťky zateplení o 1 cm se pohybuje jen do 10 Kč na m2.

Kvalitu polystyrenu si můžeme ověřit sami
Jak poznat kvalitní materiál? Přesto, že více jak ¾ respondentů ví, že polystyren s Logem kvality Sdružení EPS ČR má záruku pravidelných testů nejdůležitějších vlastností, jen pětina z nich si umí sama ověřit např. jeho objemovou hmotnost. Ta je přitom jednoduchou kontrolou kvality polystyrenu. Jak ji vypočítat? „Polystyren určený pro zateplování by měl mít objemovou váhu větší než 13,5 kg/m3. Toto číslo lze snadno spočítat jako hmotnost balíku v kilogramech vydělenou objemem balíku v metrech krychlových,“ vysvětlil Pavel Zemene.

Ačkoli je zateplení finančně poměrně náročné, jedná se o dobrou investici, která se určitě vyplatí. Uspořit totiž můžeme až 80 % nákladů na energie pro vytápění. Průměrná doba, za kterou se nám pak finance vložené do zateplení vrátí, se pohybuje v rozmezí 7 až 15 let.

Více informací naleznete na www.epscr.cz

Pavel Zemene, Sdružení EPS ČR
T.: +420 315 725 747
E.: info@epscr.cz