Jelikož je vlastně jedinou českou firmou, která tyto doplňky v plné šíři na našem trhu nabízí, zajímalo nás, na které střešní krytiny lze její výrobky použít i to, jak se tato společnost vůbec vyvíjela. Setkali jsme se proto s jejím obchodním ředitelem, Ing. Martinem Ferfeckim, a položili mu několik otázek...

Pane řediteli, mohl byste nám, prosím, říct něco z historie společnosti?

FEREL, s.r.o. vznikla v roce 1992 a až do roku 1998 byla firmou ryze obchodní. Naše kontakty sahaly především do Německa, kam jsme dodávali více komodit typických pro náš region, ale také střešní doplňky od jiných výrobců. Trh s těmito střešními doplňky se nám ale zdál natolik zajímavý, že jsme se v roce 1999 rozhodli pro jejich vlastní výrobu. Náš sortiment se průběžně vyvíjí a rozšiřuje podle potřeb a přání našich zákazníků.

Co vše tedy nyní vyrábíte a na které krytiny lze Vaše výrobky použít?

V současnosti vyrábíme širokou škálu výrobků tak, aby byly použitelné pro všechny druhy střešních krytin, ať již se jedná o krytiny pálené, betonové, plechové, betternit či různé šindele. Zabýváme se výrobou pochůzného systému, který splňuje veškeré požadavky evropské normy EN 516 jako zařízení pro přístup na střechu s označením CE. Dalším výrobním sortimentem je ucelený protisněhový systém, který plní několik funkcí. Slouží jako zábrana zamezující pádu sněhu ze střechy, zábrana držící sníh na celé ploše střechy i jako rozražeč sjíždějícího sněhu ze střechy. Hodně žádané jsou i žlabové háky a držáky solárních kolektorů. Okapových systémů je na našem trhu opravdu hodně, ale pro každého odběratele jsme schopni žlabové háky přizpůsobit tak, aby byly aplikovatelné pro jejich výrobky. Z PVC desek vakuově lisujeme odvětrávací tašky, anténní průchodky, prosvětlovací tašky atd. Naprostou novinkou naší produkce jsou pak sluneční kolektory integrované do přímo střechy.

Z jakých materiálů vyrábíte?

Veškeré výrobky vyrábíme pouze z vysoce jakostních materiálů. Část našeho sortimentu je produkována z ocelových plechů a ploché oceli třídy 11 343,1 žárově nebo galvanicky zinkovaných, část z pozinkovaného a barveného plechu o tloušťce 1,2 mm, plastové výrobky z PVC o tloušťce 3 mm. Pozinkovaný sortiment dále lakujeme použitím vysoce kvalitních dvousložkových akryluretanových barev ve všech žádaných odstínech, v provedení lesk nebo polomat.

Mohl byste nám říct něco více o povrchových úpravách, které nabízíte?

Původně jsme využívali pro naše povrchové úpravy subdodavatele, kteří na naše výrobky nanášeli práškové barvy komaxitováním. Pokud bylo při montáži našich výrobků na střechu pracováno šetrně a nedošlo k porušení lakovaného povrchu, bylo vše v pořádku. V případě, že ale pokrývači tento lak nějakým způsobem poškodili, došlo po několika zimách k jeho olupování, což nebylo dobré z hlediska funkčnosti ani estetiky. Proto jsme se rozhodli změnit technologii a nyní nanášíme na své výrobky dvousložkové, vodou ředitelné akryluretanové barvy přímo u nás. I pokud by nyní pokrývač poškodil lakovaný povrch až do zinku, k žádnému dalšímu sloupávání barvy již nedochází. Další výhodou těchto barev je i to, že jsou UV stabilní a velice dobře drží nejen na galvanicky a žárově zinkovaných výrobcích, ale také na výrobcích z PVC. Navíc jsou tyto barvy šetrné vůči životnímu prostředí.

V předchozích odstavcích jste se zmínil o solárních kolektorech přímo integrovaných do střech. Co si pod tím můžeme představit a jak daleko je tento vývoj?

Vývoj těchto solárních kolektorů určených k ohřevu teplé užitkové vody nebo vytápění objektů jsme zahájili v loňském roce, kdy byly vyrobeny první prototypy těchto výrobků. Rozdíl oproti klasickému upevnění solárních panelů je v tom, že tyto solární panely jsou vmontovány přímo do střechy a slouží tedy nejen jako kolektor, ale také zároveň jako střešní taška, takže do střechy nezatéká a není proto nutné ani další dodatečné oplechovávání apod. Skládají se ze segmentů o velikosti asi 0,25 m2, montují se samozřejmě na ploché části šikmých střech a lze je opět aplikovat na všechny druhy střešních krytin. V únoru by měly proběhnout zkoušky ve zkušebním ústavu, který by nám měl vydat všechny potřebné certifikáty a od března by pak mohlo dojít k výrobě prvních kusů. Našim partnerům, pro které vyrábíme klasické držáky slunečních kolektorů, se tato novinka líbí a mají zájem o spolupráci i v této oblasti. Výhledově máme v úmyslu jej ještě zdokonalit vložením fotovoltaických článků.

Jak jste na tom s dodacími termíny?

V současnosti máme dostatečně velké skladovací prostory a snažíme se na základě znalostí požadavků stávajících zákazníků udržovat potřebné množství nejžádanějších výrobků skladem. Můžeme říci, že po následném pozinkování a lakování expedujeme výrobky našim zákazníkům max. do 14 dnů. U menších objednávek mohou být dodací termíny i kratší.

Jak jste byl spokojen s loňským rokem a jaké jsou vyhlídky toho letošního?

V loňském roce jsme pocítili, stejně jako všichni ostatní, velký nárůst cen hutních materiálů a energií, což nebyla pro žádného výrobce příjemná zpráva. Podařilo se nám ale vzniklé ztráty překonat a do budoucnosti se díváme s optimistem. Věříme, že stavět se bude pořád a našim úkolem zůstává vyrábět kvalitní výrobky, s nimiž budou naši zákazníci po všech stránkách spokojeni. Na jakékoliv jejich připomínky jsme připraveni okamžitě reagovat, veškeré problémy odstranit a dle potřeby inovovat. Na trh dodáváme pouze vlastní výrobky, za které ručíme a veškeré podrobnosti o nich se naši zákazníci mohou dočíst na našich internetových stránkách www.ferel.cz.

Děkujeme za rozhovor
a přátelské přijetí.

Ing. Miroslav Bindač


FEREL, s.r.o.
nám. O. Foltýna 52/7733 01 Karviná - Staré Město
tel./fax: 00420-596 819 997
e-mail: ferel@ferel.cz, www.ferel.cz