Tuto filozofii vyznává i jeden z největších výrobců stavebních strojů na světě, společnost JCB. Ta již před rokem uvedla na trh stroje typu rýpadlo-nakladač 3CX a 4CX s označením ECO.

Jak je z názvu patrné, inovace na těchto strojích byly orientovány primárně do oblasti snižování spotřeby paliva a škodlivých emisí výfukových plynů.

A jak toho stroje rýpadlo nakladač řady 3CX a 4CX dosahují?
Je tomu tak především díky zavedení hned tří technologických vylepšení, z nichž je zřejmé, do jakých oblastí byla pozornost vývojářů JCB upřena.

Prvním z nich je ECO DIG. Toto řešení využívá tři hydraulická čerpadla, což umožňuje pracovat stroji při nižších otáčkách motoru. Tím je dosaženo větší úspory paliva a snížení emisí CO2 až o 15 %. Provoz při nižších otáčkách snižuje opotřebení motoru a hlučnost stroje, což zvyšuje komfort obsluhy. Zachována je přitom rychlost a síla pracovních cyklů.

Druhé vylepšení má název ECOROAD a využívá patentovaný systém Torquelock. Díky tomuto řešení je stroj schopen zvýšit hospodárnost jízdy při zvýšené přepravní rychlosti.

Nový je také  brzdový systém s inovovaným designem brzdových pedálů a vyšší brzdnou účinností. S režimem jedné hnané nápravy umožňuje automatické odpojení hydrauliky při zařazení nejvyšší rychlosti, což zaručuje další zlepšení, zefektivnění a zrychlení jízdy.

Poslední zlepšení má název ECOLOAD. Vrací přední lopatu automaticky zpět do pracovní polohy. HSC systém poskytuje větší trakční sílu pro nakládání a čtyřválcový paralelní zdvih se systémem SRS zaručují vynikající držení materiálu v lopatě. Stroje jsou standardně vybaveny nápravami s omezeným prokluzem LSD. To poskytuje zvýšenou trakci i ve velmi těžkých provozních podmínkách.

A co říci závěrem?
Rýpadlo nakladače JCB 3CX a 4CX s označením ECO jsou zájemcům k dispozici jak s manuálním ovládáním, tak i joystickovým ovládáním s názvem Easy control.

Nová řada rýpadlo nakladačů JCB ECO představuje nejmodernější stroje tohoto typu na světě. Jejich vynikající vlastnosti nyní po více než ročních provozních zkušenostech potvrzuje řada pracovníků v předních českých stavebních společnostech. Ti si pochvalují nejen sníženou spotřebu a s ní nižší provozní náklady, ale také maximální pohodlí v kabině i nadčasový design stroje.

Ivo Románek

Terramet, spol. s r.o.
Obchodní 131, 251 70 Èestlice
tel.: 272 084 730, fax: 272 084 711
e-mail: terramet@terramet.cz, www.terramet.cz