Jakákoli opatření, která by zabránila deformaci podokapních žlabů vlivem sjíždějícího sněhu je zapotřebí provést dřív než se sníh na střeše objeví, je tedy nejvyšší čas. Nejlépe je však myslet na ochranu již v průběhu realizace stavby. Na deseti metrech zmrzlého okapového žlabu při uvažování rampouchů o délce 50 cm se nachází téměř půl tuny zmrzlé vody! Takovouto zátěž nemusí každý okap vydržet.

Pokud nechceme, aby sníh ze střechy sjížděl, ať už kvůli bezpečnému pohybu osob, nebo z důvodu poničení podokapních žlabu, je nutné střechu zabezpečit pomocí sněhový zábran. Nejčastěji se používají sněhové zábrany trubkové, které se dle sněhové oblasti, sklonu střechy a délky krovu rozmístí v jedné a více řadách po obvodu střechy.  
Okapový systém není primárně stavěný na to, aby odolával náporu sněhu a pokud se chceme obejít bez sněhových zábran a nechat sjíždějícímu sněhu volný průběh, je nutné ochránit okapy jinými způsoby. Zde je však nutné si uvědomit, že tato alternativní řešení nám nemohou nabídnout takovou ochranu jako je tomu v případě sněhových zábran.

4 ÚČINNÁ ŘEŠENÍ OCHRANY OKAPŮ PŘED SNĚHEM A LEDEM

1/    Jako jednu z alternativ, lze použít systém zpevňujících úchytů žlabů STAG, které celý okap zpevní. Pro ještě lepší zpevnění podokapního žlabu doporučuji používat zpevňující úchyt žlabu STAG v kombinaci se zdvojenými háky.

1

2/    Dalším řešením je zapuštění okapového systému pod úroveň dráhy sjíždějícího sněhu, což lze provést pouze v některých případech. I toto řešení doporučují zkombinovat se zdvojenými háky pro větší pevnost žlabu. (U tohoto řešení je třeba si uvědomit, že bude podokapní žlab více vzdálený od okapové hrany střechy a ne každému bude toto vyhovovat po estetické stránce. )

2

3/    Jednou z dalších možností je na zimní období demontovat okapový systém, což bylo zvykem zvláště v horských oblastech, pokud by jste se rozhodli pro tento způsob řešení, je pro Vás ideální okapový systém Lindab Rainline, neboť ho lze díky technologii stavebnicového systému snadno sestavit i demontovat.

3

4/    I přesto, že se nám nabízí několik způsobů řešení ochrany podokapního žlabu, v horských oblastech bych se držel použití kvalitních sněhových zábran například z řady Lindab PROTECT, nebo SAFETY.

3

Jak zabránit zamrznutí okapů?
Mezi dalšími problémy, které se mohou v zimních měsících vyskytnout a které souvisí s okapovým systémem je zamrznutí vody u okapové hrany a v okapovém systému.

Tvoření ledových valů u okapové hrany a v podokapním žlabu je ve většině případů spojeno s nedostatečně zatepleným podkrovím. Teplo, které proniká přes nedostatečnou izolaci střešního pláště, způsobuje odtávání sněhu i v případě, kdy je venkovní teplota pod bodem mrazu. Odtávající voda pak doteče až na „studenou“ okapovou hranu, která již není prohřívaná unikajícím teplem z podkrovních místností, a začne zamrzat.

V těchto místech se tvoří  ledový val, který může dosáhnout nečekaných rozměrů a způsobit poškození nejen okapového systému, ale i fasády, či oken. Toto se může dít také v případě, kdy máme střešní plášť dobře izolovaný, ale částečně se nachází na ve stínu a částečně je plocha ohřívána od dopadajících slunečních paprsků. V takovýchto případech, kdy již nelze zasáhnou do skladby střešního pláště, nebo kdy zamrzání vody ovlivňují extrémní povětrnostní podmínky je nutná instalace protizámrazových systémů. Firma Lindab, doporučuje kvalitní a prověřený systém Stiebel Eltron se značkou AEG Haustechnik.

NO FROST automatický systém pro střechy a okapy od AEG Haustechnik nabízí úsporné řešení pro temperovaní okapů a šikmých střech. Bez přehánění můžeme mluvit o malé meteorologické stanici. Systém se skládá z hlásiče mrazu a ledu a propojeného teplotního a vlhkostního all in one snímače, který VČAS, tzn. těsně před bodem mrazu (+2 st.C.), sepne a zamezí tvorbě ledu. S nižší venkovní teplotou automaticky proporcionálně mění topný Výkon, díky včasnému spínáni topného kabelu dochází k výrazným úsporám energie, neboť temperovaní je spuštěno skutečně až tehdy, když je to potřeba.

5

LINDAB s.r.o.
Na Hůrce 1081/6 , 161 00  Praha 6 - Ruzyně
Mobile: +420 724 089 836 | Direct: +420 233 107 206 | Fax: +420 233 107 250
marek.dite@lindab.com | www.lindab.cz | www.lindabstrechy.cz

Závěrem trik ze severských zemí.
Například ve Švédsku se ve většině případů osazují svodové roury falcem směrem od fasády!? Proč? Zdá se Vám to nevzhledné? Možná ano, ale určitě to splní svůj účel v případě, kdy svodová roura praskne vlivem rozpínajícího se ledu a to většinou v místě kde je spojená (tzv. falc). Proto je vhodné osadit svodové roury falcem směrem od fasády tak, aby při následném tání sněhu, nedocházelo k zatékání na fasádu v místě porušeného svodu. Doporučuji toto osazení především v horský oblastech, je to drobnost, která Vás nic nestojí a v případě porušení svodu zamezí napáchání škod.

6