Oblast těchto výrobků vesměs používaných jako objekty na kanalizaci byla v našich zemích donedávna zabezpečována nádržemi plastovými, případně tzv. plast-betonovými, což prezentuje kombinaci plastového korpusu s vloženou ocelovou výztuží (coby „ztraceného“ bednění) s dodatečnou betonáží na stavbě.
Prefabrikace výstavby kanalizačních vedení čistě z betonových prefabrikovaných prvků tak nebyla úplná, nebo pouze pomocí betonářských výrobků ze zahraničí.

S rozvojem betonářských technologií i u českých betonářských firem vzrostly příležitosti pro použití velkých betonových prefabrikovaných nádrží a to z několika důvodů:
1.    schopnost vyrobit prefabrikované velkoobjemové nádrže,
2.    schopnost přizpůsobit se atypickým požadavkům vložené technologie,
3.    a v neposlední řadě i příznivý vývoj cen prefabrikovaných nádrží.

Rozvoj betonářských technologií v posledních letech umožňuje i v českých zemích rozšíření nabídky v dodávce tzv. „kusových vodohospodářských výrobků“ v prefabrikovaných železobetonových nádržích.
Klasické výrobky, jako jsou lapáky tuku, malé čistírny odpadních vod, odlučovače lehkých kapalin, čerpací šachty a další výrobky Vám nyní nabízíme téměř bez omezení v celém velikostním sortimentu také v těchto prefa-nádržích s kompletním vystrojením plastovou technologickou vestavbou, tak jak jste zvyklí z nádrží plastových či plast-betonových.

Pro investory, projektanty a stavebně-dodavatelské firmy se tak rozšiřuje portfolio nabídky, kdy pro danou lokalitu, stavbu či momentální podmínky lze zvolit ideální variantu nádrže jak po stránce technické tak i cenové.
Technologicky a výkonovými parametry zůstávají výrobky identické, pouze nádrž jako nosič technologie se liší. Pochopitelně, že je rozdíl mezi nádrží celoplastovou, mezi nádrží plast-betonovou a mezi nádrží prefabrikovanou betonovou, a to nejen v parametrech statických, hmotnostních, požadavky na nutnou dobu výstavby, transportních nárocích, atd., ale je mezi nimi samozřejmě i rozdíl cenový.
Pro rozhodování, které materiálové provedení nádrže je pro daný případ nejvhodnější, je důležitá celá řada individuálních aspektů.
Zde jsou základní výhody a nevýhody jednotlivých provedení:

A.    Nádrže plastové
+    nízká hmotnost, snadná manipulace
+    možnost individuálních úprav a rozměrů
-    malá únosnost
-    nutnost dalšího statického zajištění, mokrý proces na stavbě

A



B.    Nádrže tzv. plast-betonové
– výhody jak plastových
tak i betonových nádrží
+    nízká přepravní hmotnost
+    možnost individuálních úprav a rozměrů
+    po vyzrání betonu vysoká únosnost
+    plast použitý jako „ztracené bednění“ zůstává po celou další životnost nádrže jako izolace betonu proti agresivitě jak podzemních vod, tak vod splaškových
-    mokrý proces betonáže na stavbě
-    časová prodleva mezi betonáží a únosností betonu

B



C.    Betonové prefabrikované nádrže
+    vysoká odolnost železobetonu proti zatížení
+    rychlost výstavby
-    vysoká hmotnost, vyšší transportní náklady

C



Ing. Oldřich Pírek

ASIO, spol. s r. o.
Kšírova 522/45, 619 00 Brno
tel.: 548 428 111, fax: 548 428 100
e-mail: asio@asio.cz, www.asio.cz