Společnost MERKO CZ, a.s. v letošním roce oslaví 20 let od svého založení. Za dobu své existence prošla vývojem od ryze obchodní společnosti k výrobní, proexportně zaměřené firmě. V roce 2009 společnost získala ocenění „Exportér roku 2008“ v kategorii středních exportérů a v následujícím roce se umístila ve stejné soutěži na 3. místě. V současné době firma ­MERKO působí jako výrobce betonáren a mísíren a dodává svá zařízení do 14 zemí Evropy. Pobočky společnosti se nacházejí v Polsku, na Slovensku a v Chorvatsku.

Jelikož na mobilitu betonáren a možnost jejich snadného přemístění na jiné místo je kladen stále větší důraz, společnost MERKO CZ neustále rozšiřuje tuto kategorii a v současnosti nabízí pět různých velikostí mobilních betonáren v několika modifikacích, které umožňují plnit požadavky jak malých stavebních firem, tak i velkých společností pro použití na velkých stavebních projektech. Nespornou výhodou těchto betonáren je, že pro jejich osazení do terénu není vyžadována klasická stavební připravenost, osazují se na mobilních základech na zpevněnou plochu.

Společnost MERKO dodává betonárny v několika variantách provedení dle požadavků zákazníka a technických podmínek stavby tak, aby byla vybrána optimální varianta. Základní rozdělení betonáren je podle koncepce uspořádání na horizontální a věžové betonárny, přičemž horizontální typy se dále dělí na stacionární a mobilní provedení.

Mobilní betonárny MERKO

Mobilní betonárny jsou technologická zařízení určená především pro výrobu transportního betonu. Zařízení je konstrukčně sestaveno pro snadnou montáž a demontáž pro nasazení k výrobě v určité lokalitě. Typově společnost dodává mobilní betonárny v řadě MB s míchačkou 1 až 2 m3 o výkonu 45 – 80 m3/hod. Jedná se o kompaktní provedení, kde je zásobník kameniva součástí technologie a snižuje tak nároky na umístění v terénu.

Nové typy mobilních betonáren

Dynamicky se rozvíjející trh s betonářskou technikou vede k rozšiřování výrobního sortimentu společnosti o nové typy betonáren, splňující specifické požadavky zákazníků ve všech destinacích, do nichž MERKO CZ, a.s. svou produkci vyváží. Reakcí na aktuální podmínky trhu je vývoj nových mobilních betonáren řady MBP a MBS, které pokryjí potřeby nového segmentu trhu. Výhodou jejich koncepčního řešení je rychlé nasazení v místě stavby. Na rozdíl od kompaktní verze MB se jedná o betonárny s řadovým zásobníkem kameniva, z něhož je kamenivo dopravováno do míchačky pomocí šikmého dopravního pásu či skipového dopravníku.
Specifické potřeby trhu vyžadují flexibilitu výrobce a schopnost dodat spolu s betonárnou také různé doplňkové vybavení. Samozřejmou a neodmyslitelnou součástí moderní betonárny se již stává recyklační zařízení pro zpracování zbytkového betonu. Ochrana životního prostředí je prioritou společnosti MERKO CZ, a.s., která nabízí několik typů recyklačních zařízení o výkonu 9-15 m3/hod, vč. mobilního provedení. Vzhledem ke zvyšující se poptávce po betonárnách s velkým výkonem společnost rozšířila prodejní sortiment o nový typ recyklačního zařízení s výkonem cca 25 m3.

MERKO CZ, a.s.
U Řeky 600, 720 00 Ostrava – Hrabová
tel.: 596 232 840, fax: 596 232 841
e-mail: merko@merko.cz, www.merko.cz