Právě posledně jmenované skupině strojů, grejdrům HBM-Nobas, bychom se rádi dnes věnovali podrobněji.
HBM grejdry jsou známy vysokou profesionalitou zpracování, zajímavou výbavou i příznivou cenou. Grejdry dosahují nejvyšších technických parametrů, což garantuje jejich vysoký a spolehlivý výkon. V přesném rovnání terénu a údržbě cest nenaleznete lepšího pomocníka.

Grejdry HBM – Nobas dále přinášejí univerzálnost, vynikající manévrovatelnost, čehož je i ve stísněných prostorách dosaženo hutnící technikou, kompaktním designem a kloubovým řídícím systémem. Osvědčený tah radlice a charakteristika grejdrování jsou výsledkem originálního řešení pohonu všech kol.

HBM grejdry – aplikace
HBM grejdry můžeme nalézt při výstavbě všech typů cest, ve stavebnictví, průmyslové výstavbě, na skládkách odpadu, při výstavbě dálnic a železnic, letištních ploch, sportovních hřišť, zařízení pro volný čas apod. Dalším důležitým trhem je výstavba lesních a zemědělských cest, silážních jam a těžební průmysl.

Ten správný grejdr pro jakoukoliv situaci
S pěti hmotnostními třídami a výběrem mezi tandemovým pohonem a pohonem všech kol nabízí HBM možnost vybrat si správnou verzi pro jakoukoliv práci. Kompaktní BG 110 je ideální pro práci ve stísněných prostorách měst, při výstavbě cyklistických stezek a sportovních zařízení. Prostřední třínápravové verze BG 130 a BG 160 jsou správnou volbou pro výstavbu silnic a lesních cest. Velké třínápravové grejdry BG 190 a BG 240 jsou dostatečně silné i pro zvládnutí těch nejtěžších aplikací, jako jsou letiště, výstavba dálnic, povrchová těžba, lesní plochy. Velký rozsah příslušenství pro možnost dodatečných úprav strojů znamená, že mohou být splněny i speciální požadavky s těmi nejlepšími výsledky. Novinkou v produktové řadě je důlní grejdr BG 110-M, který může být úspěšně provozován v malých dolech vzhledem k jeho kompaktním rozměrům a výšce pouze 1,8 m.

Díky vynikajícímu ovládání radlice a nejnovějšímu pohonnému systému je provoz grejdru skutečně efektivní.

Load-sensing hydraulický systém a nastavitelný sloupek řízení s ergonomicky umístěnými pákami zajišťuje jemné a lehké ovládání všech funkcí radlice. Hydraulický ovládací systém pohyblivé radlice umožňuje její nastavení do vertikální polohy 90° vlevo i vpravo od stroje, a tak je možné nastavit radlici do optimální polohy i při úpravě příkopů a břehů. Radlice je chráněna proti poškození způsobenému rázovým zatížením při nárazu na pevnou překážku kluznou spojkou, která je standardní výbavou. Točna osazená válečkovým ložiskem zajišťuje nejvyšší stupeň přesné práce při finálních činnostech grejdru. Další výhoda, která vyplývá z tohoto uložení, je snadná jemná a rychlá rotace systému, včetně dosažení maximálního kroutícího momentu. Pomocí hydraulického naklápění radlice dosáhneme nastavení optimálního úhlu tak, aby se materiál volně hrnul podél radlice. Polohovací radlice je nastavitelná jak horizontálně, tak vertikálně. Všechny vodící lišty jsou vyrobeny ze speciální oceli Hardox odolné proti opotřebení. Na hnacích nápravách je automatický zámek diferenciálu. Mezinápravový zámek mezi přední a zadní nápravou je na modelech s pohonem všech kol a zajišťuje optimální tah radlice.
Optimální přenos síly a tah na radlici je dále zvýšen planetovým soukolím ve všech kolech.

Terramet, spol. s r.o.
Obchodní 131, 251 70 Čestlice
tel.: 272 084 730, fax: 272 084 711
e-mail: terramet@terramet.cz, www.terramet.cz