Ačkoliv bylo v Čechách v loňském roce o sedmnáct školek více než v roce předchozím, počet předškoláků, kteří je navštěvují, se za tu dobu zvýšil o téměř třináct tisíc. Většina školek je proto maximálně zaplněna, polovina z nich dokonce musela požádat o výjimku, aby mohla přijmout více žáků, než je původně povoleno. Na jednu třídu tak dnes v průměru připadá přibližně 23 dětí. „Vyřešit problém nedostatku míst ve školkách je bohužel těžkým oříškem pro každé zastupitelstvo. Jakmile se vám totiž podaří získat dostatek financí na stavbu nové školky, riskujete, že po jejím dokončení o ni zájem opadne. Počty nově narozených dětí se totiž zpravidla mění ve vlnách. Baby boom posledních let tak opět vystřídá nižší porodnost,“ říká radní jihomoravské Kuřimi David Holman.

Světlem na konci tunelu jsou tzv. modulové školky. „Hlavní předností modulových staveb je jejich variabilita. Mateřskou školu v modulovém provedení lze poměrně snadno přestavět třeba na školu základní. Škola tak může doslova vyrůstat se svými žáky,“ říká Jan Petr ze společnosti Touax, dodavatele modulových staveb. „Celá budova je ve fázi projektu rozdělena na moduly a ty jsou poté na míru vyrobeny v továrně. Na místě je pak budova sestavena jako stavebnice. Cena modulových staveb je běžně o celých 20 až 35 % nižší než u tradiční výstavby,“ doplňuje Petr.

Vzorovým příkladem využitelnosti modulové výstavby je mateřská škola v Poříčanech u Prahy. Ta je na první pohled nerozeznatelná od běžné stavby, čemuž napomáhá fasáda z cembonitových desek a pařené severské borovice. Objekt o ploše 270 m2 je ale ve skutečnosti postaven z patnácti modulů. Unikátní je především rychlost celé stavby, realizace trvala necelé dva měsíce. Hrubá stavba přitom byla hotová již za neuvěřitelný jeden den. „Nová mateřská škola nám pomohla vyřešit situaci padesáti rodin, které by jinak se svými dětmi musely dojíždět do některé z okolních obcí. A ačkoliv původně k nápadu modulové stavby přistupovali někteří rodiče s odstupem, nakonec si ji nemohou vynachválit,“ říká ředitelka školky Květa Suchánková. Náklady na stavbu činily přibližně pět milionů korun včetně spodní stavby a vybavení interiéru. V plánu je i budoucí dostavba dalšího patra a následné přebudování školky na třídy základní školy.

Kromě mateřských školek a škol najdou moduly uplatnění i jako zázemí sportovišť. O jejich využitelnosti se například v loňském roce mohli přesvědčit hokejbalisté Mladé Boleslavi a Kolína. Moduly ve všech případech splňují základní funkční i hygienické podmínky. „Jako aktivní fotbalista vím, že je v České republice řada hřišť, která nemají dostatečné zázemí. To si dnes přitom může díky modulům Touax dovolit většina sportovních klubů i na té nejnižší úrovni. Je tak jen na samotných zastupitelích obcí, zda dokáží problémy řešit nejen efektně, ale i efektivně. My pro ně řešení již máme,“ uzavírá Jan Petr.

Kontakt: Jan Petr,
tel.: 724 214 347, e-mail: jan.petr@touax.cz
www.touax.cz