Vrásky chalupářům přidělávají i zvlhlé podezdívky, zídky a chodníky, na kterých se vyskytují mechy a lišejníky. Důvodem těchto nežádoucích vlivů je absence včasné aplikace ochranných prostředků. Distributoři a výrobci stavební chemie zaznamenávají v těchto dnech zvýšenou poptávku po produktech na impregnaci dřeva a stavebních materiálů.

„Jako každoročně pozorujeme začátkem jara nárůst počtu objednávek produktů na impregnaci dřeva a technologií, které zabraňují pronikání vlhkosti do zděných prvků. Materiály, které nebyly na podzim naimpregnovány, dostaly v zimním období zabrat a navlhly. Proto se například na podezdívkách a zídkách vyskytují mechy a lišejníky.  Ideální prevencí proti vázání vlhkosti a výskytu těchto nežádoucích porostů je produkt Waterstop PROFI. U našich klientů si získává stále větší oblibu. Další velmi účinnou impregnací savých materiálů je přípravek Waterstop NANO, který vytváří na ošetřovaném povrchu vysoce ochrannou nanovrstvu,“ vysvětlil ředitel přerovské společnosti METRUM Jiří Zapletal.

Podle jeho slov mohou být po zimním a jarním období silně napadeny hnilobou i dřevěné díly staveb. „Shnilé kusy je pak bohužel nutné nahradit novými, důkladně chemicky ošetřenými díly. Méně postižené dřevěné části je možné ozdravit impregnací z výrobkové řady Dřevosan. Pokud by tyto dřevěné prvky byly včas na podzim naimpregnovány, mohli si lidé ušetřit řadu starostí. Dřevo je velmi oblíbený a široce používaný materiál ve stavebním a nábytkářském průmyslu i řemeslném zpracování. Jeho velkým nedostatkem bohužel je omezená životnost, způsobená povětrnostními vlivy. Současné technologie však dokážou významně prodloužit jeho životnost. Dřevěné prvky je možné před povětrnostními vlivy chránit například velmi účinným přípravkem Waterstop PROFI, který na jejich povrchu vytváří ochranný hydrofobní film. Povrch může směrem ven dýchat a má samočisticí schopnosti,“ prozradil Zapletal.

Předmětem činnosti přerovské firmy METRUM je výroba, dovoz a distribuce lepidel, tmelů, zařízení pro impregnace stavebního řeziva a souvisejícího sortimentu pro průmysl i hobby.  Významnou část sortimentu firmy tvoří stavební chemie ČESKÝ STAVITEL a výrobky na ochranu dřeva DŘEVOSAN. Firma METRUM poskytuje svým partnerům a klientům kompletní servis, který zahrnuje spolehlivou dodávku materiálů, výrobu stavební chemie na zakázku, pravidelné testování vlastností produktů, školení personálu a semináře pro technology a konstruktéry.

www.metrum.cz