Jednou z hlavních příčin konvekčních tepelných ztrát je únik vzduchu, který je tradičně velice běžným jevem. Pokud architekt a dodavatel dřevěného skeletu nového rozvojového projektu Housing Association chtěli vytvořit co nejúspornější domy, nemohli zvolit lépe. Rozhodli se totiž použít vyspělý materiál společnosti DuPont, který konstrukce uzavřel do vzduchotěsného obalu.

DuPont™ AirGuard® je součástí sortimentu inovačních fólií a těsnicích materiálů, souhrnně nazvaných DuPont™ Climate Systems, kterému byl nedávno udělen certifikát kvality Prototype Product Assessment společnosti BBA. Tato metalizovaná parozábranná vrstva, odolná vůči vzduchu i vlhkosti, vykazuje i nízkou emisivitu. V zimě odráží až 90 % vnitřního sálavého tepla, a tím významně přispívá ke snížení tepelných ztrát.

Při výstavbě osmi nájemních domů v lokalitě Boundary Close v Yorku, která byla částečně financována společností Housing Corporation, byly podle německého vzoru uplatněny principy tzv. pasivního domu. Moderní projekt byl zaštítěn společností York Housing Association. Jeho cílem je vybudovat dokonale izolované a vzduchotěsné konstrukce s mechanickými ventilačními systémy, které budou zachycovat a vracet do oběhu okolní teplo a sluneční energii, a vytvořit tak systém, který by vyžadoval pouze občasné doplňkové vytápění z jediného panelového ohřívače o výkonu 2 kW v obývacím pokoji.

„Návrh se zásadně liší od tradičních britských obydlí, v nichž se vnitřního komfortu dociluje použitím ústředního topení a izolace slouží pouze ke snížení nákladů na vytápění. U těchto nových domů se vnitřního komfortu dosahuje vysokým stupněm neprodyšnosti a dokonalou izolací,“ říká Phil Bixby z Constructive Individuals. „Společnost Housing Association se musela přesvědčit, že návrh bude fungovat bez problémů a že nájemníci budou schopni správně obsluhovat ventilační systém. Po důkladném prozkoumání byla se situací spokojena. Nezávislé neziskové společnosti jako Housing Association mají většinou náskok před soukromými investory a dobře se v bytové politice orientují.“

Jádrem každého domu je lehká konstrukce z dřevěných I-nosníků s osmi stěnovými panely o tloušťce 300 mm a čtyřmi střešními panely o tloušťce 400 mm, naplněnými izolací Warmcel. Vodu pro domácí použití a přiváděný čerstvý vzduch předehřívají solární kolektory.

Vnitřní strana konstrukce byla souvisle obložena materiálem DuPont™ AirGuard®. Výsledky tlakových testů dokončených částí jsou výborné:

Část 1 (konec terasy) – propustnost pro vzduch 1,58 m3/h.m2, únik vzduchu 1,51/h.
Část 2 (střed terasy) – propustnost pro vzduch 1,94 m3/h.m2, únik vzduchu 1,86/h.
Schválený dokument L stavební normy stanovuje přípustnou maximální hodnotu propustnosti pro vzduch 10 m3/h.m2 při tlaku 50 Pa a uvedené hodnoty jsou výrazně nižší.

Nick Williams, technický ředitel DuPont Building Innovations, říká: „Hlavními kritérii dokonalé vzduchotěsnosti jsou jednak kvalita použité fólie a pásků a jednak správné provedení instalace. O schopnostech a především odolnosti materiálů nemáme sebemenší pochyby. Relativně snadno a jednoduše se instalují a při správné montáži jsou velmi účinné. Nicméně skutečná úspora energie závisí i na uvědomělosti a řídicích schopnostech koncového uživatele!“

Vincent Joyce ze společnosti Thermal Timber Homes (se sídlem v County Galway v Irsku), která pro stavbu vyrobila dřevěné konstrukce, důvěru v materiály potvrzuje: „Používám produkty DuPont™ Tyvek® již řadu let a vždy jsem s nimi byl spokojen. DuPont™ AirGuard® je sice relativně nový materiál, ale provedli jsme řadu testů a zjistili, že je pro tento projekt naprosto dokonalý. Je velmi lehký a snadno se s ním pracuje. Zároveň je velmi kvalitní a pevný a při stavbě skvěle odolával drsným povětrnostním podmínkám. Již první den a při prvních testech na místě se k naší spokojenosti ukázal být z hlediska zajištění vzduchotěsné ochrany velmi slibný.“

Toto smělé a progresivní stavební řešení razí cestu k úspěšné realizaci projektů ekologického bydlení a dlouhodobých vizí ve stavebnictví.

O DuPont Building Innovations – DuPont™ AirGuard® je produkt divize DuPont Building Innovations. Ucelený sortiment této divize, od inovačních energeticky úsporných systémů až po estetická a dlouhodobá řešení povrchů, nabízí bezpečnost, trvalou odolnost, krásu a energetickou úspornost, a tím významně přispívá k vytváření moderního stavebního prostředí. Používá se ve všech typech budov a staveb, při výstavbě silnic, mostů a jiné infrastruktury, ale také při tvorbě zahrad a ochraně nebo obnově současných a historických staveb.

O DuPont – DuPont je výrobní a obchodní společnost, aplikující nejnovější poznatky vědy. Byla založena v roce 1802 a využívá vědecké poznatky k vytváření udržitelných řešení, vedoucích k lepšímu, bezpečnějšímu a zdravějšímu životu lidí na celém světě. Ve více než 90 zemích nabízí širokou škálu produktů a služeb v zemědělství, potravinářství, stavebnictví, komunikacích a dopravě.

Obchodní a technické informace o DuPont™ AirGuard® najdete na www.construction.tyvek.com