Nové prostory v Loukově rozšíří celkovou skladovací kapacitu ČEPRO o osm procent, kapacita místního areálu se více než zdvojnásobí. „Jde o moderní soustavu nádrží, která snese ta nejpřísnější světová měřítka. Jejich životnost odhadujeme na sto let,“ konstatuje Jiří Borovec, generální ředitel ČEPRO. Rezervoáry zlepší skladovací možnosti na Moravě a sníží nároky na přepravu pohonných hmot po místních silnicích.

Celý objekt tvoří kromě čtyř skladů také spojovací chodba, čerpací stanice, řídicí a hasicí systémy, elektronické zabezpečení a kamerový systém.

Stavba trvala tři roky

Výstavbu velkokapacitních nádrží zahájila společnost Metrostav v roce 2008. Každá z nich má vnitřní průměr 47,80 m a výšku 22 m (maximální výška hladiny náplně 20,40 m). Nádrže budou zapuštěné a přesypané zeminou. Tloušťka jejich dna je v nejširším okraji 1,2 m, stěny mají tloušťku  0,6 m. Jde o železobetonové předepjaté konstrukce. „Vůbec poprvé jsme v České republice použili dvouplášťovou sklolaminátovou výstelku místo klasické ocelové,“ připojuje další zajímavost vedoucí projektu Ladislav Michálek z Metrostavu.

Střechu každého skladu o hmotnosti 1450 tun tvoří kopule ve tvaru kulového vrchlíku se vzepětím 4,79 m. Byla vybetonována na dně nádrže a následně pomocí hydraulického systému vyzvednuta o 20 m. Průměrná rychlost zvedání byla 50 cm za hodinu, celé zvednutí trvalo 4 až 5 dní včetně monitorovacích měření.

Přes 1100 km potrubí

Produktovodní systém ČEPRO spojuje potrubím sklady a střediska po celé republice s rafineriemi Litvínov, Kralupy nad Vltavou a Bratislava. Výstavba prvních úseků začala v roce 1949, v současné době přesahuje délku 1100 km. Systém umožňuje přímé čerpání a zásobování mezi jeho jednotlivými úseky.

Českem loni přes produktovod společnosti ČEPRO proteklo přes 3 080 mil. litrů ropných produktů, což představuje meziroční pokles o více než 6 %. Kapacita produktovodu činí 47 000 m³ přepravovaných hmot. Čerpací rychlosti se pohybují v intervalu 80 – 250 m³/hod při průměru potrubí 150 - 300 mm. ČEPRO má k dispozici celkem 650 nádrží, jejich celková kapacita je 1 760 tisíc m³.