Turné probíhá postupně ve 12 evropských zemích až do září letošního roku. V Praze se zastavilo ve čtvrtek 12. května 2011 na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu.

Nejenom vysoké číslo doposud realizovaných projektů, ale zejména revoluční technologie v osvětlování, automatizace provozu budov a distribuce energií přilákaly na pražské Výstaviště téměř 500 návštěvníků, a to především z řad architektů, projektantů a návrhářů osvětlení (kteří tvořili dvě třetiny všech zúčastněných).

Není LED jako LED

Trendy v osvětlovací technice a správě budov založené na LED technologiích se postupně implementují do běžného života. LED technologie splňují i náročné požadavky na nezkreslené podání barev, vysoký měrný světelný výkon a mají obrovské možnosti v dynamickém osvětlování s proměnlivými barvami nebo změnami odstínů bílé. „Při řešení moderního umělého osvětlení je ideální, aby se měnila teplota chromatičnosti světla od teple bílé ráno po chladně bílou v poledne a zase teplejší bílou večer,“ přibližuje Petr Hoechsmann ze společnosti OSRAM. „Nejen možnosti řízení osvětlení na pracovištích, či v domácnostech v závislosti na denní době vzbudily na Building KnowLEDge Tour nečekaný zájem. Při prezentaci témat jako moderní funkční osvětlení v LED technologiích, řízení osvětlení, vliv světla na pracovní výkon a pohodu člověka – tedy i na kvalitu života, byla kapacita přednáškového prostoru více než naplněna,“ dodává Ellen Benešová.

Praktické ukázky si zájemci mohli prohlédnout přímo ve třech specializovaných sektorech – kancelář, obchod a pohostinství – nebo v tzv. magické „LED kostce“ s řízeným barevným osvětlením. Zde návštěvníci mohli na vlastní kůži během desetiminutové projekce a světelné show prožívat světlo doslova všemi smysly. Každý si následně odnášel osobní zážitek z působení světla, hudby, projekce, vůní levandule, mořských vln, či zvuků mořských ptáků.

Mimo LED technologie byla pozornost soustředěna i na technologii OLED jako plošného zdroje světla s nízkým povrchovým jasem. Prezentace „svítících“ zrcadel s využitím OLED panelů Orbeos předurčuje skvělé možnosti uplatnění této technologie nejen pro designová svítidla, ale v budoucnu také jako svítící tapety pro stropy či stěny. Nekonečné možnosti představuje také pro osvětlování obchodů, neotřelé prezentace výrobků nebo pro náladové osvětlení muzejních expozic. Lze s nimi ztvárnit komplexní osvětlovací řešení při dodržení všech nejdůležitějších požadavků na světlo: hodnotu světelného toku, dlouhodobou ekologickou udržitelnost, nízké náklady a efektivitu.

Úspory až na prvním místě

Fascinující kombinace inspirace a poznání byla v rámci celé výstavy orientovaná na praktické aplikace. Light management systém, řízení osvětlení systémem DALI i řízená správa budov, automatizace vytápění, větrání nebo klimatizace jsou klíčem k inteligentním šetrným budovám, tzv. „zeleným stavbám“. OSRAM jako člen Rady pro šetrné budovy a dodavatel inteligentních světelných řešení dodává spolu se společností SIEMENS technologická řešení pro šetrné budovy budoucnosti. Jejich komplexní energetický audit dokáže identifikovat možné úspory až do výše 70 procent.

Pro projektanty a architekty bylo v rámci energeticky úsporného osvětlení a moderních technologií prezentováno efektní RGB nasvícení budov, fasád a zajímavých interiérů. Poutavé efekty, které nemusí být technicky ani energeticky náročné, byly prezentovány s využitím produktů značky TRAXON na vnějším plášti magické LED kostky. Využití velkoplošných aplikací nebo plastického osvětlení je současně branou pro komerční využití v reklamním průmyslu. Nízké náklady na provoz, působivé řešení a využití jinak prázdných a volných fasád a ploch objektů – to byla ukázka skutečně moderního a efektivního řešení osvětlování s pomocí nových technologií.

OSRAM Česká republika s.r.o.
U Slavie 1540/2a, CZ-100 00  Praha 10
Tel.: +420 272 118 850, Fax: +420 272 118 851
www.osram.cz