Kompaktní kapesní svítilna LUMIgo

Ve spolupráci s designérským studiem Scazziga vyvinul OSRAM ultra-kompaktní kapesní LED svítilnu LUMIgo. Jádrem koncepce bylo navržení svítilny, která by dokázala uspokojit každodenní potřeby uživatele – je okamžitě použitelná, s intuitivním, příjemným ovládáním a lehká, takže ji lze mít neustále po ruce. Co do formy čerpá inspiraci z krabičky od zápalek a vejde se pohodlně do kapsy u saka. Skrývá vysoce účinnou LED diodu OSRAM, jejíž vynikající světelná kvalita a dlouhá životnost oslní. Přitom disponuje obzvláště nízkou spotřebou energie, kterou dodávají tři AAA články. LUMIgo lze také ztlumit, a to pomocí plynulé posloupnosti úrovní, a dá se tak přizpůsobit individuálním požadavkům úrovně jasu. Nekonvenční design opět dokazuje výhody světelných diod: díky tomu, jak jsou malé a přitom robustní s dlouhou životností, otevírají možnosti pro neotřelý design osvětlení a nabízejí nebývalou flexibilitu tvarů či velikostí.

Neustálé proměny – OLED svítidlo Airabesc

Vše spočívá v plynulosti – to je koncepce pozadí produktu Airabesc. Sladěné plynoucí tvary osvětlení Airabesc a jejich dokonalé zdůraznění pomocí OLED panelů rovněž přesvědčily porotu Red Dot Design Awards – ta se rozhodla udělit tomuto OLED osvětlení jednu z vyhledávaných cen v oblasti „Produktový design“. Design, který navrhl Dietmar Fissl z návrhářského studia 2DoDesign, klade do popředí organické formy a témata. Jakoby nadnášeny větrem („Air“) plují redukované a symetrické hliníkové prvky vzduchem. „Nechali jsme se inspirovat technologií,“ komentuje Fissl svůj návrh. „Chtěl jsem vyvinout něco, co se v této podobě dá realizovat jen s použitím OLED.“ Tento výrobek sestává z jedenácti zrcadlových teple bílých panelů OLED ze série Orbeos. Difúzní teple bílé světlo Orbeos vykazuje index podání barev Ra 87, a tudíž ukazuje objekty, které se nacházejí v jeho světle, v plynulé formě a v přírodně autentických barvách. Přes éterickou lehkost a harmonii tvarů, které jsou inspirovány baletní figurou arabeskou, toto biomorfní svítidlo pozorovatele přímo očarovává. Rozměry závěsného tělesa jsou 81 x 30 x 10 cm. Je výškově nastavitelné a tak jej lze přizpůsobit koncepci dané místnosti. Pouze 1,8 mm tenký OLED panel neobsahuje žádné viditelné vodiče, čímž zdůrazňuje rafinovaný světelný dojem. Proto je obzvláště vhodný pro využití ve stylovém designu osvětlení. Navíc obsahuje šest kompaktních teple bílých Oslon-LED s Ra 95. OSRAM představil osvětlení Airabesc na mezinárodním veletrhu osvětlení Euroluce v Miláně, na trhu bude dostupné od července 2011.

Ceny Red Dot Design Award

Ceny Red Dot Design Award se udělují od roku 1955 a jsou v současnosti největší a nejuznávanější soutěží v designu. Tato soutěž je rozčleněna do tří disciplín: „Red Dot Award: Produktový design“, „Red Dot Award: Komunikační design“ a „Red Dot Award: Design koncept“. Jen v roce 2010 zaznamenala tato soutěž 14 000 přihlášek z 68 zemí.

OSRAM Česká republika s.r.o.
U Slavie 1540/2a, CZ-100 00  Praha 10
Tel.: +420 272 118 850, Fax: +420 272 118 851
www.osram.cz